Hypotéky zpomalují. Bude výsledkem zpomalení trhu nových bytů v Praze a Brně?

Zdá se, že hypoteční trh v České republice zpomaluje. Od dubna do září tohoto roku byl počet čerpaných hypoték nižší než ve stejném období loňského roku. Od června začal v meziročním srovnání klesat i měsíční objem sjednaných hypoték. Co je příčinou tohoto ochlazení? Dá se očekávat i ochlazení rezidenčního trhu? Zastaví se cenový růst?

V září letošního roku schválily hypoteční banky v České republice jen 8 235 hypotečních úvěrů, což je 16% pokles oproti 9 825 hypotékám schváleným v září v roce 2016. Počet schválených hypoték klesá v meziročním srovnání již od dubna tohoto roku, od června klesá oproti roku 2016 i objem schválených hypoték. Co je příčinou tohoto ochlazení? Dá se očekávat i ochlazení rezidenčního trhu? Zastaví se cenový růst?

"Pravděpodobně ne. Mezi důvody, které vedly k nižšímu počtu schválených hypotečních úvěrů, je i nedostatečná nabídka bytů k prodeji, zejména v Praze a Brně," říká Pavel Velebil, jednatel společnosti TIDE REALITY. Také dodává: "Přestože se letos na trhu objevilo o něco více nových bytů než za první tři čtvrtletí loňského roku, neznamená to reálné rozšíření nabídky. Loňský rok byl bohužel extrémním v tom záporném slova smyslu, a tak vyšší počet vydaných stavebních povolení oproti loňsku nestačí tempu poptávky." Developeři staví málo projektů, protože se povolování staveb v Praze prodloužilo na dobu 5-10 let od zakoupení pozemku a vzniku úvodní architektonické studie. Nízký počet transakcí je tedy dán i nízkým počtem bytů na trhu, zejména v nižším a středním cenovém pásmu.

TIDE REALITY Areál HvězdaObytný areál Hvězda, Praha 6-Petřiny

Schválení hypotéky není hračka

Druhým podstatným důvodem snížení počtu schválených hypoték jsou zpřísněné podmínky na jejich vydávání. Na vině jsou nejen poměrně striktní doporučení České národní banky, která omezují poskytování hypotečních úvěru na více než 80 % hodnoty nemovitosti a zároveň požadují zpřísnění posuzování příjmů žadatelů. U většiny bank tak od jara letošního roku prochází méně žadatelů než v loňském roce.

TIDE REALITY Villa ApusVilla Apus, nové byty Praha 1-Krakovská ul.

Investujte do cihel

Vraťme se však k otázce poptávky a vývoje cen v dalším půlroce. Poptávka na pražském rezidenčním trhu je živena i nedostatečným zhodnocením úspor a nedůvěrou v akciové trhy. "Investice do cihel je v České republice považována obecně za jednu z nejbezpečnějších. Zejména v centru města tvoří zájemci používající pro koupi nemovitosti výhradně vlastní hotovost 60-70 % všech kupujících. Takovou zkušenost máme u obou našich luxusních projektů Rezidence 4U Living v Praze 4 Podolí a Villa Apus v Praze 1, Krakovské ulici. Ochlazení na hypotečním trhu tedy nemusí nutně ještě znamenat celkové ochlazení realitního trhu v hlavním městě," vysvětluje Velebil.

Určité změny na trhu novostaveb však konzultanti ze společnosti TIDE REALITY vnímají již dnes.. Poslední údaje ukazují pomalejší cenový růst u větších bytů (nad 100 m2) než u zbývající části trhu. Teprve data za celý letošní rok však ukážou, zda jde o zakolísání anebo rozdělení doposud dynamického realitního trhu na dva až tři segmenty, které se v budoucnu budou chovat odlišně, pokud se týká vývoje cen.

TIDE REALITY reference prodej bytů
Obytný areál Hvězda, Praha 6-Petřiny
29.11.2017
  • TIDE REALITY spol. s r.o.

    Hledáte partnera, který bude vaším konzultantem i výkonným prodejcem? Prodej a marketing developerských projektů je jedním z pilířů naší činnosti. Stavíme na předešlých zkušenostech, ale přitom se neustále učíme novým věcem.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444