Hypotéky v roce 2005

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Rok 2005 byl pro český hypoteční trh zatím nejúspěšnějším rokem v historii. I přes mírné zvýšení úrokových sazeb, ke kterému došlo na podzim, mohou všichni zúčastnění – tedy žadatelé o hypotéku, hypoteční brokeři i hypoteční banky – vyjádřit spokojenost. Definitivní čísla zatím zveřejněna nebyla, avšak odhady hovoří minimálně o 30 % meziročním nárůstu objemu hypoték.

Bilancování
První pololetí roku 2005 bylo z pohledu hypotečních úvěrů spíše rozpačité: zájemci o

nemovitosti své rozhodnutí o koupi odkládali a uzavřených hypotečních smluv tedy příliš nepřibývalo. Trh s novými byty se, zejména v Praze, znatelně nasycuje, a tak je logické, že s rostoucí nabídkou kvalitních nemovitostí si klienti realitních kanceláří a developerů více vybírají a za své peníze žádají vyšší úroveň standardu. Změnu v poptávce zaznamenal i Jakub Sedmihradský, ředitel společnosti Lexxus: „Typická poptávka se posouvá od bytu 2+kk k bytu 3+kk. Obecně však rostla jak poptávka, tak i nabídka a díky tomu tedy i ceny, mluvíme-li o nových bytech v Praze.”
Fakt, že lidé se poohlížejí po větších (a tedy i dražších) nemovitostech, potvrzuje stále rostoucí průměrná výše žádaného hypotečního úvěru. V červnu, kdy došlo k nejvýraznějšímu snížení úrokových sazeb v historii (v průměru cca o 0,28 %), byla průměrná výše hypotéky více jak 1 400 000 Kč. V tomto měsíci také došlo k rapidnímu nárůstu žadatelů o hypotéku. Příznivý trend pak pokračoval i v červenci a srpnu, kdy úrokové sazby dosáhly svého historického minima: hypoteční úvěr s pětiletou fixací bylo možné získat za neuvěřitelnou sazbu 3,69 %!  V říjnu však vlivem protiinflačních opatření ČNB úrokové sazby mírně vzrostly, což vyvolalo paniku mezi zájemci o hypoteční úvěr: listopad se stal nejúspěšnějším hypotečním měsícem v roce.
Přestože objem hypotečních úvěrů během prvního pololetí byl vůči stejnému období loňského roku jen o 15 % vyšší, druhé pololetí bylo díky příznivým úrokovým sazbám tak úspěšné, že předběžné odhady hovoří o celkovém meziročním nárůstu objemu minimálně o 30 %.

Novinky na trhu hypoték
V roce 2005 vzbudily největší zájem hypoteční produkty, u nichž není nutné doložit žadatelem příjmy. Mnozí zájemci o tuto hypotéku však nakonec museli sáhnout po jiných produktech, neboť hypotékou bez doložení příjmů lze hradit pouze 50 % z odhadní ceny  nemovitosti a je zde nutno počítat s vyšší úrokovou sazbou (cca o 1 %). Přesto si našla hypotéka bez doložení příjmů svůj okruh klientů a nebylo by divu, kdyby se ke dvěma bankám, které tyto produkty nabízí, brzy přidaly i další.
Další novinkou je hypotéka, kdy banka klientovi na základě jeho bonity přizná úvěr v určité výši, aniž by klient měl vybranou nemovitost. Jde spíše o marketingovou záležitost než o skutečně nový nápad, neboť certifikaci klienta a garanci úvěru už dávno provádí hypoteční brokeři – a navíc bezplatně.
Velký posun byl zaznamenán v přístupu bank při posuzování bonity u případů, kdy o hypotéku žádají mladí lidé bez dostatečného příjmu (například studenti VŠ) a spolužadatelé jsou jejich rodiče. Banky zde již spíše zohledňují fakt, že tito mladí brzy začnou samostatně vydělávat, než skutečnost, že jejich rodiče stárnou a brzy nebudou v produktivním věku. V těchto úvěrových případech již banky jednají velmi racionálně, což lze jen uvítat.

Jaký bude rok 2006?
Lze jen těžko předpokládat, že by v roce 2006 došlo k poklesu úrokové sazby pod hodnotu ze srpna 2005. Avšak vezmeme-li v úvahu úroveň sazeb v uplynulých dvou letech,  můžeme se stále radovat z velmi příznivých čísel, která by neměla během roku dramaticky vzrůst. 
Očekává se, že rychleji než samotný hypoteční trh opět poroste objem hypoték realizovaných prostřednictvím hypotečních brokerů. „V roce 2005 jsme zaznamenali nárůst objemu námi zprostředkovaných hypoték o 70 %“, konstatuje předseda představenstva společnosti Hyposervis CZ a.s. Ing. Milan Roček. Zdá se, že už i v Česku začíná být běžným standardem využívání nezávislého brokera, což svědčí o určité vyspělosti hypotečního trhu.
V rámci konkurenčního boje bank mohou klienti očekávat zlepšování podmínek při poskytování úvěrů (např. vyšší procento půjčené částky vzhledem k hodnotě nemovitosti, nižší poplatky za zpracování úvěru atd.), lze se snad těšit i na nižší nároky bank při posuzování bonity žadatelů. Ať tak či onak – o českém hypotečním trhu se říká, že je nejvyspělejším trhem střední a východní Evropy. Lze tedy jen věřit, že pozici jedničky v tomto teritoriu potvrdíme i v roce 2006.

01.02.2006 | tz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444