Hypotéka - základní pojmy

Slovníček základních pojmů, se kterými se setkáte při vyřizování hypotečního úvěru.

Hypoteční úvěr na bydlení - nabídku hypotečních úvěrů lze rozdělit na dva základní typy:
1. Běžný hypoteční úvěr - klient měsíčně splácí tzv. anuitní splátku, která se skládá z jistiny (splátka samotného dluhu), a z úroku.

2. Hypoteční úvěr v kombinaci s kapitálovým životním pojištěním - klient splácí bance pouze úrok a namísto splácení jistiny si platí životní pojištění, které je vinkulováno ve prospěch banky. Po uplynutí doby splatnosti úvěru (např. 20 let) je z pojistné smlouvy bance uhrazena jistina a úvěr je splacen. Výnos z pojistné smlouvy, který přesahuje samotný dluh vůči bance pak náleží klientovi. Celková měsíční splátka je v tomto případě o něco vyšší než u běžné hypotéky, ovšem v konečném důsledku může být tento typ úvěru mnohem levnější než klasický hypoteční úvěr, neboť výnosy z kapitálového pojištění, které klient obdrží po splacení úvěru sníží celkový objem splacených peněz. Navíc pojištění kryje riziko ztráty živitele rodiny a tím riziko, že rodina nebude v takovém případě schopna úvěr splácet. Úroková sazba je u tohoto typu hypotečního úvěru nižší než u běžného hypotečního úvěru.

 

Koupě družstevního bytu - hypoteční úvěr musí být v tomto případě zajištěn zástavním právem k jiné nemovitosti. Jakmile se družstevní podíl kupujícího změní ve vlastnictví bytové jednotky a tato skutečnost je uvedena v katastru nemovitostí, je zástavní právo převedeno z původní nemovitosti na novou bytovou jednotku.

Zhodnocení pozemku - zavedení inženýrských sítí (voda, elektrická energie, plyn).

 

Maximální úroková sazba - výpočet splátek na kalkulátoru je pouze orientační a představuje nejvyšší možnou částku. Kromě výše hypotečního úvěru a doby splatnosti je konkrétní výše splátky ovlivněna především úrokovou sazbou. Konkrétní výše úrokové sazby závisí na době, po kterou je stanovena jako pevná (fixační období 1 - 15 let) a zejména pak na výši příjmu žadatele (spolužadatelů), typu hypotečního úvěru, úrovni zajištění úvěru atd.

Daňový odpočet úroků - částku zaplacenou na úrocích z hypotečního úvěru na financování bytových potřeb, si můžete odečíst ze základu daně z příjmu fyzických osob a to až do výše 300.000,- Kč ročně (zákon 586/1992 Sb., o daních z příjmů - § 15 odst. 10 a 11).

 

Čerpání úvěru
- je možné v okamžiku, kdy po podpisu úvěrové smlouvy dojde k podání návrhu na zápis o vkladu zástavního práva k nemovitosti do katastru nemovitostí (není nutné čekat na samotný vklad zástavního práva),
- provádí se bezhotovostně, formou proplacení dodavatelských faktur, případně zaplacením kupní ceny na účet prodávajícího, atd.,
- můžete zahájit nejpozději 6 měsíců od podpisu úvěrové smlouvy a to jednorázově (např. při koupi nemovitosti) nebo postupně (např. při výstavbě či rekonstrukci nemovitosti) do 2 let od začátku čerpání (tedy celkem max. 30 měsíců).

 

Splácení - je-li úvěr čerpán postupně, pak do doby než je úvěr zcela vyčerpán, platí klient pouze úroky ze skutečně vyčerpané částky. Po ukončení čerpání splácí klient podle typu úvěru buďto anuitní splátku, anebo úrok a pojistné do kapitálového životního pojištění.

 

Zástavní právo k nemovitosti - hypoteční úvěr je zajištěn zástavním právem k nemovitosti. Předmětem zástavního práva je většinou nemovitost, na kterou je úvěr čerpán, ale zastavena může být i jiná nemovitost (v některých případech je to nezbytné - např. když je úvěr čerpán na koupi družstevního bytu, resp. družstevního podílu).
Na nemovitosti, která má zajišťovat hypoteční úvěr, nesmí váznout jiné zástavní právo třetí osoby, (výjimkou je nemovitost zastavená ve prospěch stavební spořitelny, pokud součet pohledávky z úvěru ze stavebního spoření a hypotečního úvěru poskytnutého bankou nepřesáhne 100% ceny nemovitosti akceptované bankou).
Zastavena musí být celá nemovitost a to včetně pozemku.
Zastavit lze i rozestavěnou nemovitost na níž je čerpán úvěr, pokud je zapsaná v katastru nemovitostí (zápis je možný, pokud je postavena alespoň základní deska stavby a zdivo, tak, aby bylo možno stavbu zaměřit).
Každá zastavená nemovitost musí být pojištěná s tím, že pojistné plnění je vinkulováno ve prospěch banky.

22.11.2004

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444