Hypotéka nebo úvěr?

Otázka: Prosím o informace o volbě optimální možnosti financování stavby RD, a to porovnání běžné hypotéky od banky nebo hypotečních produktů stavebních spořitelen jako je Hypoúvěr od Modré pyramidy nebo nový Šampion od Buřinky. Vyjde levněji úvěr od spořitelny nebo hypotéka? Nebo je výhodná jiná možnost? Také bych ráda věděla, zda je lepší volit produkty s co nejdelší fixací (třeba šampion) nebo využít nízkých úroků u kratší fixace hypoték. Kdybychom volili úvěr u spořitelny, více přeplatíme s Šampionem nebo Hypoúvěrem? Jsme manželé, 2 děti 3 a 13 let, čistý spol. příjem 44 tis., máme pozemek pro stavbu (cena 850 tis.), chceme si půjčit na stavbu cca 3 mil. Chceme začít stavět letos na podzim. Jak nejvýhodněji financování stavby vyřešit?

Odpověď: Musím říci, že je „obecné doporučení výhodnosti“ nějakého finančního produktu velmi obtížné. Úvěr je totiž vždy vhodné volit podle individuálních potřeb a preferencí žadatele a také případně podle jeho individuálních omezení.Jednotlivé bankovní instituce se navíc liší také ve „vlídnosti oceňování staveb během výstavb“ či pružnosti a možnostech čerpání úvěru. Z tohoto důvodu bych se zde tedy omezil pouze na základní charakteristiky obou základních skupin úvěrů, které jste ve Vašem dopise zmínila, tj. hypotéčních úvěrů a úvěrů od stavebních spořitelen. Za základní výhody úvěrů od stavebních spořitelen lze považovat především možnost garance úrokové sazby a tím i měsíčních splátek na celou dobu  splatnosti úvěru. Za další zásadní výhodu lze pak považovat možnost libovolných mimořádných splátek během splácení (obě uvedené vlastnosti úvěrů platí obecně a existují z nich samozřejmě výjimky). Za výhodu lze oproti hypotéčním úvěrům pak považovat také nižší poplatky za vedení hypotéčního účtu. Za nevýhody oproti hypotékám lze obvykle považovat poněkud větší „těžkopádnost“ stavebních spořitelen v porovnání s hypotéčními bankami – všechny fáze vyřizování úvěru jakožto i jeho čerpání jsou obvykle pomalejší.
Za výhodu hypoték lze považovat především jejich standardně nabízenou delší splatnost až 30 let a z toho plynoucí i nižší měsíční splátky zejména v porovnání s první fází splácení úvěrů stavebních spořitelen – tj. s fází překlenovacího úvěru. Za výhodu lze také považovat vyšší pružnost během čerpání úvěru na výstavbu. V poslední době je také zajímavou možností získat část hypotéky bez doložení účelu – část prostředků získaných z hypotéky tak lze použít na cokoli, např. na „placení stavebních  prací levněji bez dokladů“.

Co se týče poplatků za vyřízení obou typů úvěrů, i zde jsou časté rozdíly. V zásadě je třeba počítat s poplatkem za poskytnutí úvěru, který u hypoték činí okolo 0,8% z objemu úvěru, přičemž je maximum stanoveno obvykle na částku 20 000 až 25 000 Kč. U úvěrů od stavebních spořitelen se pohybuje poplatek za poskytnutí v širokých hranicích  od 5 000 Kč do 1,5% z objemu úvěru. Dalším důležitým výdajem je ocenění nemovitosti znalcem dané bankovní instituce. Přitom je třeba vyhotovit ještě před žádostí o úvěr „základní“ odhad ceny domu s pozemkem v ceně  cca. 4 000 až 6 000 Kč; stavbu jezdí odhadce kontrolovat i během výstavby, přičemž jeho jedna návštěva stojí okolo 1 000 Kč. Poplatky za vedení účtů jsou u obou skupin úvěrů velmi odlišné – u stavebních spořitelen okolo 30 Kč měsíčně, u hypotéčních bank obvykle 150 Kč měsíčně. Mezi další výdaje pak patří povinné pojištění nemovitostí, případně poplatky za čerpání úvěru aj.

29.06.2005 | Tomáš Prčík

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444