Hypotéka na družstevní byt

Chcete si koupit byt výrazně levněji? Pak pro vás může být koupě družstevního bytu tou pravou volbou. Ceny družstevních bytů, jak je možno se snadno přesvědčit na stránkách realitních časopisů, jsou totiž nižší v průměru o 20%. A to už je spousta peněz.

Dříve, než se pro koupi družstevního bytu rozhodnete, se především dobře seznamte s tím, jak vůbec funguje družstevní vlastnictví bytů. V bývalém Československu si družstevní výstavba získala velkou oblibu a podporu již ve dvacátých a třicátých letech 20. století. Přesto se povědomí, jak fungují vztahy mezi družstvem, členy a nemovitostí, ještě úplně nevžilo.
 
A nyní jedna podstatná informace. Víte, že si družstevní byt můžete mnohdy koupit, i když nemáte možnost hypotéku nebo překlenovací úvěr zajistit jinou nemovitostí?
 

Přehled možností financování koupě družstevního bytu na hypotéku

 
Byt zůstane družstvu a nebude nikdy (!) převeden do „osobního“ vlastnictví

  • Do výše 2 000 000 Kč možnost financovat výhodněji překlenovacím úvěrem s úrokem okolo 6% p.a. Nutno však zajistit třemi ručiteli.
  • Hypotéku nebo úvěr nutno zajistit jinou nemovitostí.
  • Řešení představuje předhypoteční úvěr nebo zajištění jinou nemovitostí alespoň v hodnotě rovnající se ceně pořizovaného družstevního bytu nebo v hodnotě o něco nižší, přičemž se chybějící část dofinancuje menšími úvěry od stavebních spořitelen.
 
Byt je v současnosti družstevní, není možné jej ihned převést do vlastnictví, ale do 24 měsíců je možné jej s jistotou převést do vlastnictví

  • Řešení představuje předhypoteční úvěr nebo zajištění jinou nemovitostí.

Byt je nyní družstevní, ale je možné jej ihned převést do vlastnictví

  • Tato situace je z finančního hlediska nejzajímavější. Umožňuje totiž ušetřit daň z převodu nemovitosti za převod bytu z vlastnictví družstva do vlastnictví prodávajícího. Situaci je možné řešit pomocí předhypotečního úvěru tak, že se členský podíl převede na kupujícího a ten pak družstvo požádá o převod bytu do vlastnictví. Nebo, je-li již v katastru nemovitostí zapsáno prohlášení vlastníka, je možné dokonce samotným předmětným bytem „ručit“, tedy použít jej jako zajištění. Některé stavební spořitelny totiž umožňují takový postup, kdy se členský podíl nejdříve převede na kupujícího, ten požádá ihned o převod do vlastnictví a ihned podá návrh na vklad zástavního práva a zaplatí prodávajícímu. Rázem tak má byt ve svém vlastnictví a na koupi nepotřeboval zástavu jinou nemovitostí.

Proč jsou družstevní byty levnější


Závěrem ještě jedna poznámka k důvodu nižších cen družstevních bytů. Důvodem pro jejich nižší ceny je zejména to, že jsou nepoužitelné jako zástava pro hypotéku nebo úvěr od stavební spořitelny. Pro velkou část zájemců – nejčastěji mladých rodin a rodin s dětmi, jsou tedy často nedostupné.
Článek vznikl ve spolupráci se společností Callido.

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444