Hummus - báječná pochoutka z cizrny

Lahodné pyré z cizrny se pod názvem hummus stalo pevnou součástí mezinárodní kuchyně. Pochází ale z oblasti Levanty a Egypta a v arabštině se tento pokrm správně nazývá hummus bi tahina, což v překladu znamená cizrna s tahini. Hummus je nejen chutný, ale má také vysokou nutriční hodnotu -
cizrna, která je jeho hlavní složkou obsahuje kromě množství vlákniny také proteiny, B vitaminy, hořčík a řadu dalších významných látek.

Ingredience
150 g suché cizrny (cca půl hrnku)
1 cibule
2 bobkové listy

5 lžic olivového oleje
3 lžíce sezamové pasty tahini
3 stroužky česneku
šťáva z půlky citronu

1/2 lžičky drceného římského kmínu
1/2 lžičky sladké mleté papriky
sůl
Příprava
Cizrnu namočíme 12 - 20 hodin předem, během této doby vodu ještě alespoň jednou vyměníme. Před vařením vodu znovu slijeme a cizrnu ještě důkladně propláchneme. Vložíme do papiňáku spolu s omytou neoloupanou rozpůlenou cibulí a bobkovým listem, zalejeme čerstvou vodou, uvedeme do varu a hrnec uzavřeme. Vaříme asi 40 minut, vyjmeme cibuli a koření, slijeme vodu a část jí dáme stranou. Uvařenou cizrnu dáme do mixéru spolu s nadrceným česnekem, 3 lžícemi oleje, tahini, solí, římským kmínem, citronovou šťávou a asi 5 - 6 lžicemi vody, ve které se cizrna vařila. Důkladně rozmixujeme na hladkou pastu. Pokud se vám zdá příliš hustá, přidejte trochu cizrnového vývaru. Zbývající dvě lžíce oleje mírně zahřejeme a rozpustíme v nich mletou papriku. Zbarveným olejem pak pokropíme povrch hotové pasty a ozdobíme ji ještě petrželkou nebo natí koriandru. Podává se s arabským chlebem, jakýmkoli pečivem, které máte rádi, nebo třeba jen se zeleninou, oblíbené jsou špalíčky mrkve a řapíkatého celeru.

 

Hummus lze vyrobit i z cizrny v konzervě nebo ji samozřejmě můžeme uvařit bez použití papiňáku. To ale trvá nejméně 1 a půl hodiny a tak jemné krémové konzistence, jakou má cizrna uvařená v papiňáku, přece jen nedosáhnete.

24.06.2021

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444