Ingredience 150 g suché cizrny (cca půl hrnku) 1 cibule 2 bobkové listy 5 lžic olivového oleje 3 lžíce sezamové pasty tahini 3 stroužky česneku šťáva z půlky citronu 1/2 lžičky drceného římského kmínu 1/2 lžičky sladké mleté papriky sůl |
Příprava Cizrnu namočíme 12 - 20 hodin předem, během této doby vodu ještě alespoň jednou vyměníme. Před vařením vodu znovu slijeme a cizrnu ještě důkladně propláchneme. Vložíme do papiňáku spolu s omytou neoloupanou rozpůlenou cibulí a bobkovým listem, zalejeme čerstvou vodou, uvedeme do varu a hrnec uzavřeme. Vaříme asi 40 minut, vyjmeme cibuli a koření, slijeme vodu a část jí dáme stranou. Uvařenou cizrnu dáme do mixéru spolu s nadrceným česnekem, 3 lžícemi oleje, tahini, solí, římským kmínem, citronovou šťávou a asi 5 - 6 lžicemi vody, ve které se cizrna vařila. Důkladně rozmixujeme na hladkou pastu. Pokud se vám zdá příliš hustá, přidejte trochu cizrnového vývaru. Zbývající dvě lžíce oleje mírně zahřejeme a rozpustíme v nich mletou papriku. Zbarveným olejem pak pokropíme povrch hotové pasty a ozdobíme ji ještě petrželkou nebo natí koriandru. Podává se s arabským chlebem, jakýmkoli pečivem, které máte rádi, nebo třeba jen se zeleninou, oblíbené jsou špalíčky mrkve a řapíkatého celeru. |
Hummus lze vyrobit i z cizrny v konzervě nebo ji samozřejmě můžeme uvařit bez použití papiňáku. To ale trvá nejméně 1 a půl hodiny a tak jemné krémové konzistence, jakou má cizrna uvařená v papiňáku, přece jen nedosáhnete.