Hrášková polévka s mátou

V zahradách i zahrádkách vrcholí sezóna zeleného hrášku. Co dobrého ještě můžeme  připravit z jedné z posledních sklizní? Například skvělou polévku svěží barvy i chutě, kterou ještě zvýrazní lístky čerstvé máty.

Ingredience
600 g vyloupaného zeleného hrášku
1 malá brambora
1 malá cibule
1 stroužek česneku
1 mrkev
kousek pórku
1 stonek řapíkatého celeru
3-4 listy na širší pruhy nakrájeného zeleného listového salátu
30 g prorostlé slaniny nebo šunky
1 litr vody nebo slabého zeleninového vývaru
lžíce másla
lžíce olivového oleje
máta
sůl
Příprava
Do hrnce dáme rozpustit máslo, z něhož jsme předem dali malý kousek stranou. Když se máslo rozpustí přidáme olivový olej, k němu nakrájenou cibuli, plátky česneku, po chvíli přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a bramboru, na kolečka nakrájený pórek a řapíkatý celer i salát, lístky máty. Chviličku dusíme a zalijeme vodou nebo vývarem. Když začne  zelenina měknout, přidáme čerstvě oloupaný hrášek a ještě chvíli vaříme, až hrášek rovněž změkne. Pak naběračkou odebereme asi třetinu zeleniny a dáme ji na chvilku stranou. Zeleninu v hrnci hladce rozmixujeme ponorným mixérem. Přidáme nerozmixovanou část a polévku znova  prohřejeme. Podáváme s na kostičky nakrájenou šunkou nebo slaninou opečenými na nepatrném kousku másla. Přizdobíme lístečky máty.
19.06.2015 | sm

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444