Ingredience 600 g vyloupaného zeleného hrášku 1 malá brambora 1 malá cibule 1 stroužek česneku 1 mrkev kousek pórku 1 stonek řapíkatého celeru 3-4 listy na širší pruhy nakrájeného zeleného listového salátu 30 g prorostlé slaniny nebo šunky 1 litr vody nebo slabého zeleninového vývaru lžíce másla lžíce olivového oleje máta sůl |
Příprava Do hrnce dáme rozpustit máslo, z něhož jsme předem dali malý kousek stranou. Když se máslo rozpustí přidáme olivový olej, k němu nakrájenou cibuli, plátky česneku, po chvíli přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a bramboru, na kolečka nakrájený pórek a řapíkatý celer i salát, lístky máty. Chviličku dusíme a zalijeme vodou nebo vývarem. Když začne zelenina měknout, přidáme čerstvě oloupaný hrášek a ještě chvíli vaříme, až hrášek rovněž změkne. Pak naběračkou odebereme asi třetinu zeleniny a dáme ji na chvilku stranou. Zeleninu v hrnci hladce rozmixujeme ponorným mixérem. Přidáme nerozmixovanou část a polévku znova prohřejeme. Podáváme s na kostičky nakrájenou šunkou nebo slaninou opečenými na nepatrném kousku másla. Přizdobíme lístečky máty. |
Hrášková polévka s mátou
V zahradách i zahrádkách vrcholí sezóna zeleného hrášku. Co dobrého ještě můžeme připravit z jedné z posledních sklizní? Například skvělou polévku svěží barvy i chutě, kterou ještě zvýrazní lístky čerstvé máty.