Hra zvaná Feng Shui

Pokud si připustíte fakt, že okolní prostředí nás ovlivňuje a máte potřebu cítit se co nejlépe, nebude vám jedno, v jakém prostoru bydlíte, pracujete, nebo trávíte svůj  čas. A právě pro vás jsou určené další řádky. Otázkou totiž zůstává, jak si bydlení a pracoviště zařídit, abychom se zde cítili dobře a tím pádem nás ovlivňovalo pozitivním způsobem.

Můžete se nechat inspirovat obrázky z časopisů, můžete přesouvat nábytek z místa na místo, můžete přizvat architekta nebo můžete začít hledat souvislosti mezi sebou a prostorem s pomocí Feng Shui.  Radím vám tu poslední možnost, protože tato unikátní filozofie se v zásadě řídí jednoduchými a logickými principy, kdy výsledkem je prostředí, které je harmonické a inspirativní, ale zároveň osobité a poskytující zázemí.
 
Nejdříve se musíme oprostit od myšlenky, že si vytvoříme ideální prostor. Tak jako neexistuje ideální člověk, neexistuje ani ideální místo a mimo to – Feng Shui považuje ideálnost za neměnnost a tedy za konec života. Takže musíme mít na zřeteli, že život je proces, který se skládá z mnoha změn, které jsou nezbytné pro náš posun a vývoj. Stejně tak bychom měli vnímat prostor kolem sebe, který by měl vždy odrážet naše životní a vnitřní změny. Veškeré změny se projeví nejen na nás samých, ale i kolem nás.
Každý prostor má své dispozice a indispozice. Úkolem Feng Shui je prostor zhodnotit a vše pozitivní maximálně využít, vše nepříznivé eliminovat pomocí „nápravných prostředků“. Zároveň je třeba si ujasnit svoje momentální potřeby, přání a vize do budoucna.

Je třeba postupovat krok za krokem a věnovat se jak prostoru, tak lidem, kteří v něm bydlí nebo pracují.

Posoudíme vnější vlivy, do kterých patří například také to, jaké máme vztahy se sousedy a zda dům, ve kterém bydlíme nebo pracujeme má „krytá záda“. Důležitá je svažitost terénu, okolní zástavba, nebo  blízkost vodního toku, kostela či silnice. Vnímáme dům jako celek,  jeho bezprostřední okolí a hlavní vchod. Působí spíše sympaticky a vyzývá ke vstupu nebo je strohý a studený? Jak se to slučuje s vaší osobností?

Velice důležitý  je půdorys. Zcela všeobecně se dá říci, že pravidelné půdorysy vypovídají o lidech se smyslem o vyváženost a těmi nepravidelnými disponují většinou nevyrovnaní, extrémní nebo problematičtí jedinci. Pravidelný půdorys má samozřejmě větší dispozici k vytvoření harmonického prostoru, protože mu nechybí žádný ze sektorů. A to je dobře, protože každý sektor je spojený nejen se světovou stranou a její energií, ale také s životní oblastí, kterých je celkem devět:

  • Sever – voda – životní cesta a kariéra
  • Severovýchod – země  - moudrost a vědění
  • Východ – dřevo – minulost, předkové, kořeny
  • Jihovýchod – dřevo – prosperita, bohatství
  • Jih – oheň – sláva, uznání, společenská prestiž
  • Jihozápad – země – vztahy, láska, partnerství
  • Západ – kov – budoucnost, děti, kreativita
  • Severozápad – kov – nápomocní přátelé, cestování
  • Střed – země - zdraví

Půdorys - Rozdělení prostoru na jednotlivé sektory podle světových stran

Pokud tedy nějaký sektor chybí nebo je oslabený, je jasné, že ani životní oblast s ním spojená nebude bez problémů. Není ale třeba propadat panice – na vše existuje účinný lék v podobě různých nápravných prostředků nebo možností, jak i chybějící sektor posílit. Velkou péči musíme věnovat středu, ne nadarmo se mu říká energetické srdce prostoru. 

Měl by být zachován volný bez rušivých vlivů, jako je schodiště, výtah, stoupačky, komíny nebo příliš mnoho nábytku. Když si uvědomíme, že ovlivňuje celý zbývající prostor a je spojený se zdravím, je jasné, že se jedná o podstatné místo v interiéru.

Zařizování prostoru by mělo splňovat školu formy, což je především logické a funkční řešení a správné rozmístění nábytku, tak, aby vždy byla opora za zády a zachovaný volný výhled. Škola kompasu pak doladí materiály, barvy. tvary a vhodné doplňky, které přísluší každému sektoru. To vede k řádu a vědomí, že každá věc, barva nebo materiál má na své místo a opodstatnění. Naučí nás zbavit se nefunkčních a zbytečných věcí, které v našem životě nemají co dělat.

Kouzlo Feng Shui spočívá v jeho individuálním přístupu. Kromě všeobecně platných principů pro prostor je nezbytné se věnovat všem osobnostem. Podle data narození je možné stanovit příznivé a nepříznivé směry, což je možné využít při směrování postele, psacího stolu nebo oblíbeného křesla. Dále můžeme zjistit, které energie každého jedince zharmonizují a posílí a ty dodáme do jeho osobního prostoru. K tomu doporučíme i vhodné barvy, doplňky a stravu. Velice důležité je také, aby se v prostoru odrazil životní styl a filozofie, záliby a to, k čemu v životě směřujeme. Pokud je interiér opravdu dobře uspořádán, dává člověku neustále podněty a impulzy – stále jej inspiruje k něčemu dalšímu a novému. Kombinací všech kroků vznikne prostor, který budeme mít rádi, budeme v něm zdraví, šťastní a spokojení. Jeho atmosféra nás bude stále znovu a znovu okouzlovat.

Abychom si toto kouzlo udrželi, je třeba prostor pravidelně čistit, a to nejen pomocí důkladného úklidu, ale i energeticky. K tomu si můžeme vytvořit své vlastní jednoduché rituály. Všechny naše vize, přání a cíle si promítneme do prostoru a pak sledujeme co se děje. Uschnula rostlina v sektoru prosperity - není to známka, že moc utrácíme nebo přišlo období bez zakázek? Zastavily se hodiny v západním sektoru – používám ve svém životě kreativitu? A proč se rozbila soška v sektoru vztahů?  Nebo tam naopak vykvetl krásný květ orchideje? Vědomá práce s prostorem kolem nás se po čase stane nedílnou součástí našeho života. Každý si může sám na sobě vyzkoušet jak úchvatná a přínosná je hra zvaná Feng Shui.

Pokud chcete mít jistotu, že bude Feng Shui správně fungovat, je důležité se svěřit do rukou odborníka na Feng Shui, který má zkušenosti a nezaujatý postoj.

Více informací: www.vitr-voda.cz

Tři kroky k finálnímu interiéru:


19.11.2012 | Markéta Petříková
  • VÍTR - VODA

    Naše společnost nabízí služby interiérového studia, projekční kanceláře a stavební firmy. Zaměřujeme se na návrhy a realizace obytných i komerčních prostor. Pomocí filozofie Feng Shui vytváříme přirozené a harmonické prostředí v souladu s jeho uživateli. Na trhu působíme od roku 2003.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444