Ingredience Na perkelt: 350 g očištěných čerstvých tvrdších hub (hříbky, klouzky, můžete přidat i jedlé holubinky) 1 mrkev 1/2 menší cukety 1/2 červené papriky 1/2 zelené papriky 2 rajčara 1 cibule 2 stroužky česneku 100 ml sladké smetany lžíce másla 1 lžíce oleje 1 lžíce hladké mouky 2 lžičky sladké mleté papriky 1/4 lžičky pálivé papriky 1 lžička kmínu Na noky: 400 g polohrubé mouky 4 vejce cca 100 ml vody 1 lžíci oleje 1/2 lžičky soli |
Příprava Perkelt: Nadrobno nakrájenou cibuli restujte několik minut na másle, přidejte na plátky nakrájený česnek a když začne vonět, přidejte kmín a houby, na kolečka pokrájenou mrkev a cuketu, přikryjte a asi 3 minuty poduste. Pak přidejte sladkou i pálivou papriku, sůl, do směsi vmíchejte mouku, rozřeďte vodou a vařte asi 10 minut. Zvlášť na troše oleje orestujte papriku nakrájenou na nudličky a na kousky pokrájené oloupané rajče. Přidejte do guláše a vše ještě kratince povařte. Nakonec vmíchejte smetanu a podávejte. Noky: Z mouky, vajec, vody, oleje a soli vytvoříme těstíčko. Máte-li po ruce síto na halušky, udělejte těsto řidší a těsto propasírujte do horké osolené vody, nočky můžete ale také vykrajovat lžící, nijak nevadí budou-li mít trochu nepravidelné tvary. Vaříme asi 6 minut, po scezení proplachujeme studenou vodou. |
Houbový perkelt se zeleninou a noky
Trávíte léto na chatě nebo na chalupě a přemýšlíte, jak naložit s košíkem plným hub? Tento guláš připravíte snadno i v improvizovaných podmínkách. Podávat ho lze s chlebem, ale pokud máte trochu víc času, udělejte si k němu noky.