Houbový perkelt se zeleninou a noky

Trávíte léto na chatě nebo na chalupě a přemýšlíte, jak naložit s košíkem plným hub? Tento guláš připravíte snadno i v improvizovaných podmínkách. Podávat ho lze s chlebem, ale pokud máte trochu víc času, udělejte si k němu noky.

Ingredience

Na perkelt:
350 g očištěných čerstvých tvrdších hub (hříbky, klouzky, můžete přidat i jedlé holubinky)
1 mrkev
1/2 menší cukety
1/2 červené papriky
1/2 zelené papriky
2 rajčara
1 cibule
2 stroužky česneku
100 ml sladké smetany
lžíce másla
1 lžíce oleje
1 lžíce hladké mouky
2 lžičky sladké mleté papriky
1/4 lžičky pálivé papriky
1 lžička kmínu

Na noky:
400 g polohrubé mouky
4 vejce
cca 100 ml vody
1 lžíci oleje
1/2 lžičky soli
Příprava

Perkelt:
Nadrobno nakrájenou cibuli restujte několik minut na másle, přidejte na plátky nakrájený česnek a když začne vonět, přidejte kmín a houby, na kolečka pokrájenou mrkev a cuketu, přikryjte a asi 3 minuty poduste. Pak přidejte sladkou i pálivou papriku, sůl, do směsi vmíchejte mouku, rozřeďte vodou a vařte asi 10 minut. Zvlášť na troše oleje orestujte papriku nakrájenou na nudličky a na kousky pokrájené oloupané rajče. Přidejte do guláše a vše ještě kratince povařte. Nakonec vmíchejte smetanu a podávejte.

Noky:
Z mouky, vajec, vody, oleje a soli vytvoříme těstíčko. Máte-li po ruce síto na halušky, udělejte těsto řidší a těsto propasírujte do horké osolené vody, nočky můžete ale také vykrajovat lžící, nijak nevadí budou-li mít trochu nepravidelné tvary. Vaříme asi 6 minut, po scezení proplachujeme studenou vodou.
Ochutnejte další houbové recepty:
Čalamáda z hub
Sekaná s houbami
18.08.2016 | sm

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444