Recept: Ořechová roláda s povidly a mascarpone krémem
- plech 30x40cm
| Na korpus: 5 ks vejce 140 g cukr krupice 1 PL olej 50 g mleté vlašské ořechy 80 g polohrubá mouka Na krém: 250 g mascarpone 250 ml 33 % smetana 2 vrchovaté lžíce cukr moučka + 2 vrchovaté lžíce povidel 2 lžíce rumu |
Příprava korpusu: 1. Oddělíme si bílky od žloutků. Bílky vyšleháme s cukrem do tuhého sněhu. Do tuhého sněhu rychle a krátce zašleháme olej a žloutky. 2. Následně do této směsi přidáme mleté ořechy a polohrubou mouku. 3. Pořádně vymícháme, ať se suroviny hezky spojí. 4. Těsto přendáme na plech vyložený pečicím papírem a rovnoměrně rozetřeme. 5. Pečeme na 180 stupňů, dozlatova - potrvá to asi 25 minut. (dle trouby) 6. Hotovou roládu ještě horkou zarolujeme širší stranou do čisté utěrky a necháme tak vychladnout. |
Dokončení:
1. Povidla rozmícháme s rumem do roztíratelné hmoty.
2. Mascarpone s cukrem a smetanou vyšleháme do tuhého krému.
3. Vychladlou roládu natřeme povidly a 3/4 mascarpone krému.
4. Pořádně zarolujeme, ozdobíme pomocí cukrářského sáčku a zdobící špičky a necháme vychladit.
„Jmenuji se Jan Kaláb, ale více mě můžete znát pod názvem Honza peče. Pocházím z moravského města Prostějov a jsem studentem vysoké školy se zaměřením na ekonomii podniku. Pečení se věnuji aktivně od roku 2020 a je to mým velkým koníčkem a zálibou.