Ingredience 1 velká cibule 500 g hlívy ústřičné 2 lžičky sladké mleté papriky 1 lžička drceného kmínu špetka pálivé papriky 1 lžička hladké mouky 120 ml sladké smetany 1 lžíce citronu 1 lžíce másla |
Příprava Hlívu očistíme a nakrájíme na proužky. Drobně nakrájenou cibuli orestujeme na másle, přidáme hlívu, kmín, papriku, sůl a přikryté dusíme asi deset minut. Poté zaprášíme moukou přidáme asi 150 ml vody, dobře rozmícháme a povaříme dalších 15 minut. Vmícháme smetanu, necháme prohřát a nakonec přidáme citronovou šťávu. Jako přílohu můžeme podávat noky, knedlíky, rýži nebo těstovinovou rýži. |
Hlíva ústřičná na paprice
Hlívu ústřičnou můžeme na dřevě listnatých stromů najít během pozdního podzimu a dokonce i v zimě. Většina z nás se ale jistě raději spolehne na nákup v obchodech, kam ji dodávají pěstitelé. Má blahodárný vliv na tvorbu červených krvinek, posiluje imunitní systém a protože je to velmi chutná, voňavá houba v kuchyni se dá využít na bezpočet způsobů.