Hliníková okna: Zajímavé řešení nejen pro novostavby

Výběr oken do novostavby se vyplatí pečlivě promyslet. Právě okny proudí do interiéru sluneční světlo, také se podílí na tlumení rušivých zvuků zvenčí a zabraňují nežádoucím únikům tepla. Zapomínat nesmíme ani na vizuální hledisko, okna totiž doladí celkový vzhled domu.

Co vše zvážit při výběru nových oken

Pořízení oken do novostavby, případně výměna starých dosluhujících oken za nová není úplně levnou záležitostí. Není divu, že proto chceme, aby nová okna nejenom dělala radost, ale především perfektně sloužila co nejdéle

A právě z těchto důvodů je důležité před samotným nákupem pečlivě zvážit, jaké vlastnosti jsou pro nás nejdůležitější.
 

Velikost oken

Velikost oken má přímý vliv na prosvětlení interiéru. Tím pádem ho dokáže zútulnit, potažmo má podíl na celkovém komfortu bydlení. V poslední době proto roste poptávka po oknech většího formátu a právě na to jsou hliníková okna více než vhodná. Navíc pyšní moderním nadčasovým vzhledem.
 

Tepelná izolace

Špatně zvolená okna mohou způsobovat nežádoucí úniky tepla, a tudíž vyšší spotřebu energie. Obecně platí, že lepší tepelnou izolaci mají okna s větší hloubkou stavebního profilu.
 

Zvuková izolace

Pokud je objekt situován v rušné zástavbě nebo v blízkosti frekventované komunikace, vyplatí se vsadit na kvalitní zvukovou izolaci. Tu určuje především počet a tloušťka skel, vzduchová mezera a charakter těsnění.
 

Bezpečnost

K eliminování rizika vykradení domu přispějí bezpečností prvky v podobě čidel otevření oken nebo speciálních kování. Zajímavým řešením je i odolné tvrzené sklo, případně instalace bezpečnostní fólie.
 

Charakteristika skla

V některých případech (nevytápěné prostory, garážové okno) postačí jednosklo. U bytových objektů a rodinných domů se ale doporučuje zvolit dvojsklo, případně trojsklo. Jsou totiž zárukou kvalitnější tepelné i zvukové izolace, a navíc eliminují riziko rosení oken.

 

Celková odolnost a životnost

Kvalitní okna mohou bez problémů sloužit až desítky let. Záleží mimo jiné na tom, jak jsou okna odolná vůči povětrnostním vlivům, teplotním výkyvům, prachu a mechanickému opotřebení včetně poškrábání. Důležitým parametrem je rovněž barevná a tvarová stálost.
 

Design

Okna představují jeden z nejvýraznějších prvků celého domu, a proto je třeba vzít v potaz také jejich vzhled. Obecně lze vybírat ze široké škály barev a dekorů (např. imitace dřeva). Za zmínku stojí i možnost zvolit odlišný design pro vnější a vnitřní část oken.
 

Nároky na údržbu

Některá okna jsou takřka bezúdržbová, o jiné je třeba pravidelně pečovat. Zanedbaná údržba může mít přímý dopad na vzhled, funkčnost a někdy i samotnou životnost oken.
 

Druhy oken podle materiálu

Podle druhu použitého materiálu lze okna rozdělit do 4 základních skupin.

1. Plastová okna

V současné nabídce na trhu převažují plastová okna. Jsou zhotovená z PVC a existují v mnoha barevných variantách a dekorech. Výhodou je cenová dostupnost a nižší nároky na údržbu, nevýhodou poněkud nepřirozený vzhled.
 

2. Dřevěná okna

Tradiční dřevěná okna se hodí především pro historické a venkovské objekty, jejich modernější alternativu představují dřevěná eurookna. Dřevěná okna jsou ceněná pro přirozený vzhled, je však třeba počítat s náročnější údržbou.
 

3. Hliníková okna

Hliníková okna vynikají nízkými nároky na údržbu, vysokou odolností a velmi dlouhou životností. Kromě toho se pyšní nadčasovým vzhledem a hodí se i pro velkoformátová skla. Jedinou nevýhodou je vyšší pořizovací cena. 
 

4. Kombinovaná okna

Dřevohliníková okna, případně plastohliníková okna kombinují přednosti obou materiálů v jediném celku. Zatímco jádro je ze dřeva nebo plastu, opláštění je hliníkové.
 

Zajímavé vlastnosti hliníkových a dřevohliníkových oken

V poslední době poutají stále větší pozornost hliníková a dřevohliníková okna, která se s oblibou používají nejen pro komerční objekty, ale stále častěji se s nimi lze setkat i u rodinných domů.
 

 

Ideální pro velké prosklené plochy 

Díky pevnosti a odolnosti konstrukce jsou hliníkové profily ideálním řešením pro moderní velkoformátová okna, francouzská okna a posuvné prosklené stěny. Do interiéru se tak dostane mnohem více cenného slunečního světla.
 

Dlouhá životnost

Ze všech používaných materiálů mají právě hliníková okna vůbec nejdelší životnost. Nerezaví a jsou vysoce odolná vůči ohni, stejně jako náročným klimatickým podmínkám.
 

Minimální nároky na údržbu

Hliníková okna jsou prakticky bezúdržbová. A to je vlastnost, která se v dnešní hektické době jistě hodí.
 

Široký výběr barev a dekorů

Nástřikem barvy mohou získat hliníková okna jakýkoliv odstín, případně je lze laminovat fólií v dřevěném či jiném dekoru. 
 

Moderní vzhled

Hliníková okna mají takřka neviditelné těsnění a subtilní hliníkový profil, což jim propůjčuje minimalistický a nadčasový vzhled.
21.03.2022 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Dřevoterm, s.r.o. - Stínicí technika PAVON

    Jsme přední český výrobce stínicí techniky značky PAVON s tradicí již od roku 1889. Vyrábíme rolety , roletožaluzie den a noc , skládané rolety plisé , japonské stěny , rolety pro střešní okna , římské rolety , vertikální žaluzie , sítě proti hmyzu , mechanické i motorové clony pro dopravní prostředky a další. K roletám nabízíme mnoho doplňků a příslušenství, včetně automatizace . Pečlivě dbáme na kvalitu používaných materiálů a zpracování, proto vám naše produkty budou spolehlivě sloužit mnoho let.  

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444