Hledání „zlatých českých ručiček“

Potřebujete řemeslníka? Aby to dobře dopadlo, je třeba se při výběru držet několika pravidel. První zásada: Nejlepší je doporučení, zkušenost by ale neměla být starší než půl roku. Druhá zásada: Chtějte všechno na papíře. Dobrému řemeslníkovi nebude vadit uzavřít s vámi smlouvu s rozpisem prací. Pokud zkouší „na tom se nějak dohodneme“, hledejte někoho jiného.

„Vůbec největší nárůst poptávek jsme v posledních dvou letech zaznamenali u zednických prací (+52 %). Výrazně vzrostl také zájem o práce malířské (+23 %), instalatérské (+20 %) a drobné rekonstrukce různého typu (10 %),“ upřesňuje Martin Ekrt, výkonný ředitel portálu Nejřemeslníci.cz. Ti nejšikovnější a tedy i nejžádanější bývají zamluveni na dlouhé měsíce dopředu. Pokud tedy chcete začít s jakoukoliv opravou v bytě či na domě, je vhodné začít hledat co nejdříve.
 

Jsme na vaší straně

Pokud máte představu o tom, co chcete, ale váháte nad cenou, provedením, materiály nebo způsobem provedení, může být řešením hledání řemeslníků na specializovaných webech, kde najdete vše pohromadě. “Portál Nejřemeslníci.cz koncovým uživatelům pomáhá s výběrem toho nejlepšího profesionála pro jejich projekt. Díky více nabídkám si poptávající udělá obrázek o cenách a vybere si tu nejvýhodnější pro realizaci své zakázky,” vysvětluje Martin Ekrt. “Od počátku fungování našeho portálu zaznamenáváme neustálý nárůst počtu zákazníků, zadaných poptávek i skutečně realizovaných zakázek. Celkově se nám podařilo odbavit již 450 000 zakázek v celkovém objemu 18 miliard Kč. Z toho bylo téměř 90 000 zakázek v hodnotě zhruba 6 miliard Kč odbaveno jen za poslední rok.”

 

Několik rad pro orientaci:

  • Nejcennější je osobní zkušenost
  • Nehledejte řemeslníky v hospodě, ale raději se ptejte v nejbližší prodejně stavebnin.
  • Řemeslníky si můžete prověřit i na internetu. NejŘemeslníci to nabízejí jako samozřejmost.
  • Pozor na řemeslníky, kteří mají dost času
  • Kvalitní řemeslník neslibuje modré z nebe. Řeší s vámi materiály i jejich cenu, nesahá vždycky po nejlevnějším řešení, ale hledá nejlepší poměr kvality a ceny
 
Smlouva je základ - vše chtějte písemně

 

Jak postupovat krok za krokem:

1. Co je psáno, to je dáno – Vyžadujte písemnou smlouvu
Písemná smlouva uzavřená s řemeslníkem či firmou, ve které je přesně upraven rozsah prací, cena (položkový rozpočet, kde je podrobně sepsáno, jaké práce budou provedeny za jaké ceny), časový harmonogram prací a sankce, je naprostou nezbytností. Doba, kdy se dala práce dohodnout na podání ruky a bylo ctí řemeslníka (nad kterým bděl cech) odvést ji co nejlépe, je nenávratně pryč již mnoho desítek let.

2. Dejte na doporučení – vyžadujte reference
Při výběru řemeslníka je především třeba řídit se doporučením někoho, kdo už má s konkrétním řemeslníkem nějaké zkušenosti. A čím více lidí oslovíte, tím lépe. Jak byla provedena práce, v jakém termínu, zda za dohodnutou cenu a jaké bylo jednání s konkrétním řemeslníkem či firmou. Důležitý je i zdánlivě nepatrný detail, zda řemeslníci při své práci naopak nepoškodili něco jiného.

3. Udělejte si malé výběrové řízení
Vytvořte seznam kritérií, popište poptávku a oslovte několik potencionálních dodavatelů. Porovnáte si, co která firma nabízí, srovnáte získané reference a rozhodnete se, načež sepíšete smlouvu, která zahrnuje i podrobnou kalkulaci. Určitě zbystřete, pokud oslovíte řemeslníka a poté, co mu sdělíte, že se budete rozhodovat mezi několika subjekty, řekne něco na způsob „Paninko, na takový blbiny nemám čas”.

4. Drobné opravy versus rozsáhlá rekonstrukce – nehledáte vždy stejné řemeslníky
U drobnějších prací vystačíme často jen s doporučením známých, ale u rozsáhlejších zakázek jsou výše popsané kroky opravdu nezbytné.

5. Na kolik vás to vyjde – cena
Pamatujte, že nejste tak bohatí, abyste volili nejlevnější nabídku!
 

Internet ušetří čas, peníze i nervy

Chystáte se bourat a přestavovat? Nebo potřebujete jen přidělat pár skobiček a sami si na tlučení a vrtání netroufáte? Nic jednoduššího než se obrátit na profesionála… Jenže: jak profesionála, šikovného a poctivého řemeslníka, na kterého je spoleh a nevezme vás na hůl, najít?
Žijeme ve světě nepřeberných možností a vybrat stavební firmu, která vám zrekonstruuje dům, truhláře, který se postará o nábytek na míru, a zahradního architekta, který zvelebí okolní pozemek – to dá zabrat. Historky o tom, co všechno stavební firma může pokazit, nás v noci budí ze spaní. Paseku nakonec dokáže napáchat i neschopný hodinový manžel.
Zatímco dřív nám nezbývalo než postupovat metodou pokusu omylu, v dnešní době internetu se nám nabízí i řada dalších nástrojů a sít, která nám pomohou oddělit zrno od plev.

Portálů, které srovnávají služby řemeslníků nebo slibují, že ušijí nabídku na míru přesně vaší poptávce, už funguje několik. Jako uživatelsky nejpříjemnější se nám jeví web NejŘemeslníci. Proto vám ho představíme podrobněji.
 

Chtějte znát aktuální reference! (Zdroj: www.nejremeslnici.cz)
 
Princip je jednoduchý. Na webu vyplníte svou poptávku: čili popíšete, co byste od řemeslníka potřebovali a v jaké lokalitě. Provozovatelé webu následně osloví nejvhodnější firmy či živnostníky ve vašem okolí. A vy obdržíte e-mailem několik nabídek. Rozhodujícím kritériem při finálním výběru by pak pro vás měly být reference lidí, kteří již mají s danými řemeslníky zkušenost – jejich hodnocení je na webu NejŘemeslníci doplněné i fotografiemi realizovaných zakázek. Jinou možností přirozeně je, že nezadáváte obecnou poptávku, ale sami oslovíte konkrétní firmu, která je na webu dobře hodnocena.
 
Stránky nejremeslnici.cz patří mezi takzvané hodnotící servery, kde kvalitu odvedených prací hodnotí podle právě získaných zkušeností konkrétní zákazníci řemeslníků a firem. Tyto weby mají poměrně dobře propracovaný mechanismus ověřování klientských hodnocení, včetně osobního ověřování. A princip fungování stránek je jednoduchý, vyplníte jednoduchý poptávkový formulář, server ho rozešle nejlepším firmám ve vašem okolí, nejvýhodnější nabídky vám přepošle, vy se podíváte na reference zákazníků a vyberete si. Veškerá služba je pro vás přitom zcela zdarma. Běžně tak seženete řemeslníka ve všední dny i do několika hodin od zadání poptávky.
 

Nejlepší referencí je spokojený zákazník (zdroj: www.nejremeslnici.cz)

Zákon nabídky a poptávky

Od roku 2016 se cena řemeslných zakázek zvedla v průměru o 27 %. „Nárůst ceny je způsoben především zdražováním řemeslné práce, což je reakce na dlouhodobý převis poptávky nad nabídkou i nedostatek pracovní síly na trhu,“ vysvětluje Martin Ekrt. Druhý důvod pak vidí v tom, že lidé jsou dnes díky celkové hospodářské prosperitě a růstu příjmů ochotni do zakázek více investovat, plánovat je ve větším rozsahu, nešetřit na použitém materiálu ani práci řemeslníků.

A u kterých řemeslníků musíte počítat s tím, že zaplatíte více, než dřív? Nejvíce vzrostly ceny za poslední dva roky u zedníků (o 48 %), obkladačů (37 %), malířů (19 %) a elektrikářů (9 %). Naopak klesly ceny instalatérů (o 4 %).

Řemeslník s osvědčením

Některé obory vyžadují, aby řemeslník byl opravdovým odborníkem. Určitě byste nechtěli, aby vám instalatérské, elektrikářské nebo topenářské práce dělal někdo, kdo sice říká, že to umí, ale nemá na to, takříkajíc, žádný důkaz.

 V dnešní době snadno dostupných informací bychom doporučovali ověření výpisu ze živnostenského listu. Ten je veřejně dostupný na internetu a zjistíte, na jaké živnosti má řemeslník oprávnění. Na tento krok nezapomínejte minimálně u vysoce odborných činností - jako jsou zmiňovaní elektrikáři, instalatéři a topenáři.

Řemeslné cechy chtějí skoncovat se zfušovanou prací nepoctivců. První čtyři asociace zastřešené Hospodářskou komorou začnou vydávat řemeslníkům osvědčení, kterým budou zákazníkům prokazovat svou odbornost a kvalitu.
Zákazníci, kteří budou chtít mít tuto garanci, si proto budou moci nově vybraného řemeslníka dopředu prověřit. Stačí jej vyzvat, aby se prokázal osvědčením kvality vydávaného zastřešujícím sdružením. To jej bude vydávat na základě posudku nezávislé odborné komise daného profesního sdružení podle pravidel registrovaných Hospodářskou komorou.

 
Ověřte si, zda je řemeslník opravdu odborník
 

Vše na jednom místě

Každý, kdo uvažoval, nebo realizoval větší přestavbu, ví, že sehnat řemeslníky je jen jeden problém z mnoha. Stejně důležité je i dopředu zajistit finance, potřebná povolení, nebo třeba odborný dozor během realizace. Cílem portálu Nejřemeslníci.cz je poskytnout svým uživatelům v následujících dvou letech komplexní řešení velkých zakázek, a nabídnout jim tak mj. pomoc při jednání s úřady či výběru vhodného materiálu, podpůrné služby jako stavební dozor nebo projektový manažer a garantovat jim kvalitu služeb i termín dodání. Proto jsou slovy svého výkonného ředitele Martin Ekrta „rádi, že do toho s nimi jde někdo tak velký, uznávaný a s takovými zkušenostmi, jako je společnost Saint-Gobain“.

09.04.2019 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.

  • Less Mess storage

    Pronájem skladovacích prostor pro soukromé osoby i firmy. Krátkodobý či dlouhodobý pronájem zabezpečených kójí v různých velikostech mohou občané využít při stěhování a k úschově věcí, pro které doma nemají místo (kola, lyže, sezónní věci). Firmy sklady využívají jako archiv a ke skladování obchodního zboží.

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444