Historie vánočních světýlek v kostce: Od Edisonovy žárovky až po hlasově ovládané svítící řetězy

Hra světel je po staletí spojená s Vánoci. Od svíček na vánočním stromku, přes první žárovky až po dnešní chytré LED lampičky – jaká je historie vývoje vánočních světýlek a co je na trhu dostupné dnes? Svou roli v příběhu elektrických světýlek jako vánoční dekorace sehrála i náhoda.

Ačkoliv má zvyk daleko hlubší, pohanské kořeny, tradice zdobení vánočního stromečku, jak ji známe dnes, pochází z Německa. Objevovat se začala v polovině 17. století, o sto let později se přidal zvyk zdobit stromek hořícími svíčkami. Do Čech tento zvyk dorazil se zpožděním. Jako běžná součást českých domácností se ozdobený stromeček objevuje až od poloviny 19. století. A v roce 1860 se u nás poprvé na stromečku jako světelná dekorace použily lojové svíčky. Tedy zhruba teprve před 160 lety. Zvyk se navíc ujímal pouze velmi pomalu.
 

První pokusy s elektřinou

Vše se začalo měnit s vynálezem žárovky, kterou si nechal v roce 1879 patentovat inovátor Thomas Alva Edison. Hned další rok si Edison o Vánocích do své laboratoře v Kalifornii pozval skupinu vládních úředníků. Aby ve tmě našli jeho kancelář, označil vynálezce cestu závěsnými světýlky. Přestože měla mít světýlka praktickou funkci, dokonale dotvořila zimní atmosféru Vánoc. Edison tímto položil základy zvyku vánočních světýlek.
 
 
Elektrické vánoční žárovky v podobě, v jaké je známe dodnes, použil záměrně jako dekoraci na stromeček poprvé až Edisonův zaměstnanec Edward H. Johnson. V roce 1882 ve svém domě v New Yorku zavěsil 80 bílých, červených a modrých žárovek na stromek v otáčivém stojanu. K události si tehdy pozval dokonce i novináře a senzace byla na světě. Edisonova firma General Electric následně navrhla komerční prototyp. Klasická sada obsahovala osm žárovek a stála 12 dolarů. Ve 30. letech tak vánoční světýlka již byla součástí ozdob téměř každé rodiny americké střední třídy.
 

Vstříc světlým zítřkům během první republiky a ČSSR

V Českém prostředí se vánoční žárovky objevují na konci 20. let v období první republiky. Elektrické sváteční osvětlení vyráběla firma Osram a propagovala je tehdy pod sloganem „vánoční svíce rozjasní každému líce“. I přesto až do 60. let však stále převažovaly v domácnostech voskové svíčky.

Změna přišla až v průběhu 70. a 80. let. Během socialismu se staly velmi populární zejména řetězy s elektrickými svíčkami ve tvaru zvonečků, šišek, sněhuláků, stromečků, či ikonických muchomůrek. Okna pak bylo v módě zdobit světelnou hvězdou dostupnou na trhu ve východním Německu. Světýlka v té době vyráběl např. slovenský podnik Zlatokov Trenčín. Za 170 Kčs nabízel oblíbené varianty Kryštál, Calla, Reflex, nebo Lotos s 12 světly. Tyto řetězy byly mimo jiné známé tím, že v případě poruchy jedné žárovky zhasl celý obvod. Z důvodu vysoké poruchovosti docházelo často také ke zkratům či úrazům elektrickým proudem. Přesto jsme si je konečně nadobro zamilovali.
 

Moderní technologie dneška

Dnes je samozřejmě možné sehnat technologicky nesrovnatelně pokročilejší systémy dekorativních světýlek. Výrobci přicházejí s mnoha variantami chytrého osvětlení, jež lze ovládat telefonem nebo tabletem prostřednictvím bluetooth či wi-fi. Aplikace v telefonu dokáže objektivem namapovat každou jednotlivou LED žárovku umístěnou v prostoru.
 
 
„Třeba u světýlek značky Twinkly je tímto způsobem možné nastavit libovolnou barvu i odstíny ve spektru RGB, volitelné efekty, nebo dokonce i synchronizaci s tempem hudby v kombinaci se zařízením Twinkly Music. Uživatel si může vytvořit efekty jako různé pruhy, vlny, barvy, obrazce či animace a synchronizovat dokonce více řetězů Twinkly dohromady. Například stromeček, balkon i venkovní stromek mohou svítit úplně stejně v tu samou chvíli,“ popisuje Jan Linhart, IT Product Management Leader ze smarty.cz, který je prodejcem Twinkly v Česku.
29.11.2021 | PR
  • Smarty.cz

    E-shop smarty.cz patří do skupiny Smarty, založené podnikatelem Petrem Syrůčkem. Do skupiny krom e-shopu smarty.cz patří také největší český prémiový prodejce značky Apple iWant. E-shop smarty.cz se kromě nabídky komplexního portfolia telco & IT & smart elektroniky zaměřuje také na celorepublikovou obsluhu B2B zákazníků všech velikostí a poskytování IT služeb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444