Heraklith vrací ducha funkcionalismu do současnosti

Čím více se ve stavebnictví prosazují nové materiály, tím větší je poptávka po těch tradičních. Vedle dřeva, cementu, pálených cihel a kamene lze jmenovat i Heraklith. Ostatně, tvoří ho právě dřevo a cement.

Třicátá léta 20. století a tehdejší rozmach funkcionalismu byly věkem Heraklithu. Kulturní domy, kina, společenské sály po celé republice, ale také legendární bar „Embassy“ pro hotelové hosty a tehdejší smetánku v pražském hotelu Ambassador, tam všude se dodnes mohou návštěvníci setkat s Heraklithem. Otevřená struktura desek z dřevité vlny pohlcuje zvuk stejně dobře teď jako v minulosti.
Na názor na Heraklith jsme se zeptali Davida Vávry, architekta a populárního herce. Ten nám svůj názor sdělil svou specifickou formou,“ říká Romana Janošová, marketingová manažerka Knauf Insulation.

David Vávra o Heraklithu: 
Stavby a Heraklith
Mezi nejvýznamější a nejzajímavější současné stavby, které využívají krásu heraklithových desek, patří tiskárna Karmášek v Českých Budějovicích od Ivana Kroupy. Povrch minimalistické budovy tvoří heraklithové desky, které u tiskárny podtrhují strohý výrobní ráz a současně svou členitou strukturou umožňují budově ožívat a měnit se podle denního světla.
tiskárna Karmášek v Českých Budějovicích od Ivana Kroupy
tiskárna Karmášek v Českých Budějovicích od Ivana Kroupy

V interiérové architektuře stojí za pozornost dům “Květináč” v japonské Jokohamě od architektonického studia no. 555. Heraklith zde pocitově ztepluje místnosti a výrazně vylepšuje jejich akustiku.

S Heraklithem se na českých i zahraničních stavbách znovu častěji potkáváme a věříme, že tomu bude i nadále. Jeho škála použití je široká, od ryze technických stavebních opatření po design a podtržení charekteru staveb,” dodává Romana Janošová.  
dům “Květináč” v japonské Jokohamě od architektonického studia no. 555
O Knauf Insulation
Společnost Knauf Insulation je evropským nejrychleji rostoucím dodavatelem izolací a technologickým lídrem. Široká škála výrobků poskytuje tepelnou, zvukovou i požární ochranu novým i rekonstruovaným domům. Spolu s partnery ve stavebnictví, akademickou obcí a zodpovědnými státními orgány se společnost Knauf Insulation snaží překlenout rozdíl mezi projektovanou energetickou náročností budov a skutečností.
 
klub v Klatovech  
Klub v Klatovech  
Knauf Insulation je součástí skupiny Knauf a působí ve více než 50 zemích světa, kde zaměstnává přes 5 000 lidí. Sortiment zahrnuje minerální izolace ze skleněné a kamenné vlny, XPS, EPS a desky z dřevité vlny Heraklith. Knauf Insulation je společensky odpovědnou firmou, která aktivně prosazuje ideu trvale udržitelného rozvoje. Neustále snižuje ekologický dopad své výroby, zaměřuje se na zpracování recyklovaných a rychle obnovitelných surovin. V ČR postavila jeden z nejmodernějších závodů na skelnou minerální vlnu v Evropě v Krupce u Teplic, kde také aktivně podporuje místní komunitu. Na celostátní úrovni prosazuje úspory, jako nejlepší a nejlevnější zdroj energie. Spolu s dalšími odpovědnými společnostmi podporuje iniciativy Šance pro budovy a Velká výzva
11.11.2013

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444