Harmonogram rekonstrukce domu: řiďte se roční dobou a počasím

Každá práce v rámci rekonstrukce má svůj čas: Fasáda se většinou dělá na jaře, úpravy interiéru můžete klidně nechat na zimu. Co o tom rozhoduje a jak je to s dalšími činnostmi? Dozvíte se v našem článku. Kromě toho vám dáme také tipy na materiály, které vám s rekonstrukcí pomůžou.

Samozřejmě, každá rekonstrukce je jiná a ne vždy jde všechno naplánovat. Pokud je to ale jen trochu možné, rozvrhněte si rekonstrukci domu „v souladu“ s ročními obdobími. Různé skupiny materiálů mají totiž omezení týkající se teplot. Pozornost věnujte i momentálnímu počasí.

Zateplení fasády dělejte ideálně na jaře 

Ačkoliv se poptávka po zateplení zvyšuje většinou na podzim, nejlepší je pustit se do práce v jarním období. Teploty by už neměly klesat pod +5 °C, protože se prodlužuje doba vysychání stěrek a lepidel. Hrozí, že se pak špatně spojí s tepelným izolantem. Zároveň by však teplota neměla stoupat nad 30 °C, to materiály zase zasychají příliš rychle. Taky vnější omítky je nejlepší aplikovat při teplotě kolem +15 °C

Pozor na aktuální povětrnostní podmínky 

Teplota není to jediné, co práci na fasádě ovlivňuje. Pozornost věnujte i slunci, větru a vlhkosti

Pokud pracujete na přímém slunci, bude podklad přehřátý, zhorší se viditelnost a na fasádě budou stíny od lešení. To může mít celou řadu následků: nesprávně vytvořenou strukturu, viditelné stopy napojování a barevné stíny po lešení. Jak takové šlamastyce předejít? Jednoduše. Zakryjte konstrukci lešení plachtou a pracujte tzv. „za sluncem“.

Dalším nepřítelem je vítr: způsobuje totiž rychlejší a nepravidelné zasychání omítky, což se znovu projeví špatnou strukturou, občas mohou dokonce vznikat mapy s rozdílným odstínem. Naopak pomaleji bude omítka zasychat při zvýšené vlhkosti a dešti. I to může vést ke vzniku nevzhledných map, v horším případě budou na fasádě stopy po stékající vodě. Na vítr a déšť platí do určité míry opět plachta na lešení – záleží, jak prudký je déšť a jak moc fouká.



Nestíháte? Sáhněte po speciálních produktech

Občas to prostě nevyjde: venku klesá teplota k nule a vám teprve přivezli materiál na zateplení. Nezoufejte. U firmy Weber seženete výrobky, s nimiž se dá pracovat i v zimě. Třeba tmel webertherm elastik Z můžete na lepení izolantů použít až do teploty +1 °C (ne nižší). A po 6 hodinách od aplikace snese i nižší teploty. 

Ještě extrémnější podmínky pak zvládne webertherm mínus 7: deskové izolanty s ním můžete lepit při teplotách od 0 °C do +5 °C, k vytvoření podkladové vrstvy pod finální omítku vám dokonce stačí teplota −7 °C.
 
Pro samotné omítky je pak řešením urychlovač tuhnutí, určený konkrétně pro výrobky weberpass silikon, weberpass akrylát a weberpass aquaBalance. 
 

Interiér si nechte na zimu

Materiály pro práci uvnitř zvládnou daleko nižší teploty. Třeba takový sádrokarton: Důležité je začít s opláštěním konstrukcí po ukončení vlhkých procesů. SDK konstrukce můžete montovat klidně v mrazu, jen na tmelení potřebujete aspoň +5 °C. Stejná je i minimální teplota (vzduchu i podkladu) pro jádrové omítky, štuky a malty. A pokud plánujete epoxidovou podlahu, měla by být teplota v interiéru aspoň +10 °C.

V zimě můžete taky zateplit půdu a ušetřit tak nemalé částky za vytápění. Poslouží vám k tomu hned dva systémy z portfolia společnosti Isover. První z nich, ISOVER StepCross, slouží k zateplení podlahy půdy, druhý ISOVER Double Tram zase k podkrokevnímu zateplení střechy. Oba systémy mají přesně danou skladbu výrobků a v obou se kombinuje pěnový polystyren spolu s minerální vatou. Pokud si nebudete vědět rady, neváhejte se obrátit na Centrum technické a obchodní podpory, kde vám technici nejen pomohou s výběrem či poradí s provedením, ale také zdarma sestaví kalkulaci materiálu.

Až budete mít velké práce v interiéru hotové, zbývá už jen vymalovat. I tuto práci je lepší dělat spíš v zimě než v létě. Proč? V zimě je sušší vzduch a stěny zase vyhřáté od topení, což urychluje zasychání nátěru. Jako prevenci doporučujeme ve vlhkých prostorech do nátěru přidat např. preventivní nátěr proti plísni.



Nezapomeňte zažádat o dotaci

Finance jsou důležitou součástí plánování, ať už děláte menší, či větší rekonstrukci. Na některé práce můžete od státu získat příspěvek. Nová zelená úsporám přiděluje dotace na opatření, která snižují spotřebu energií. Například na zateplení můžete získat 30 000–650 000 Kč.  
 
Nově je tu pak Nová zelená úsporám Light, program určený pro starobní a invalidní důchodce a domácnosti pobírající příspěvek na bydlení. Výhodou je, že peníze můžete dostat i předem. A kolik to bude? Na zateplení fasády až 150 000 Kč, na zateplení střechy až 120 000 Kč, na izolaci stropu až 50 000 Kč a na zateplení podlahy až 60 000 Kč. Příjem žádostí odstartoval 9. ledna 2023, takže na nic nečekejte a pošlete i tu svou. 
25.01.2023 | PR
  • Saint-Gobain Construction Products CZ a.s. - Divize Weber

    Společnost Weber vyrábí a dodává vysoce kvalitní řešení pro fasády, zateplování, podlahy, obklady a dlažby. V České republice patří k jedněm z nejvýznamnějších dodavatelů v oboru. Kromě výroby materiálů se Weber věnuje i vzdělávání: pořádá různorodé semináře, zveřejňuje montážní návody a poskytuje užitečné on-line nástroje, které usnadní práci profesionálům i domácím kutilům.

  • Divize ISOVER Saint-Gobain Construction Products CZ a.s.

    ISOVER již více než 80 let vyvíjí, vyrábí a prodává tepelné, akustické a protipožární izolační materiály z čedičových i skleněných minerálních vláken a expandovaného polystyrenu. V tomto oboru se jedná o nejvýznamnějšího a největšího světového výrobce s působností a výrobními závody po celém světě.

  • Saint-Gobain Construction Products CZ a.s. - Divize Rigips

    Rigips, divize společnosti Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., je významným výrobcem a dodavatelem systémů suché výstavby.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444