Granitový dřez - jak vybrat ten správný?

Tzv. granitové dřezy se na tuzemském trhu již dávno zabydlely a v současné době jsou nejčastěji osazovaným typem dřezu do kvalitních kuchyní. Přes jejich masové rozšíření však stále chybí dostatek informací, podle kterých může budoucí uživatel zvolit vhodný typ odpovídající kvality a užitných vlastností. Proto jsme o vyjádření požádali Mgr. Jindřicha Pospíšila ze společnosti SINKS, která je jedním z největších dodavatelů dřezů v ČR.

Pod pojmem „granitový dřez“ se na trhu prezentuje leccos. Jak se tedy zorientovat?

Máte pravdu. Odpověď na tuto základní otázku je třeba hledat v historii. Technologie výroby granitových dřezů byla vyvinuta na přelomu 70. a 80. let a s drobnými úpravami funguje dodnes. Jejím základem je směs drcené žuly, akrylátového pojiva a barviva, kde samotná žula tvoří minimálně 80 % směsi. Tato směs, nalitá do kovové formy se speciální úpravou, je vystavena vysokým teplotám a de facto „upečena“. Výsledkem je vysoce odolný dřez s dlouhou životností.

Jsou takto vyrobeny všechny dnes nabízené granitové dřezy?

Nejsou. Tlak na cenu v minulosti vedl k vývoji levnější technologie. Její podstatou je použití polyesterového pojiva a zejména pak odlišný způsob výroby. Ten spočívá v použití laminátových forem - nesrovnatelně levnějších v porovnání s formami kovovými - ve kterých se připravená směs nechá za mírně zvýšené teploty vytvrdnout, resp. vysušit. Takto vyrobený dřez ovšem nedosahuje nejvyšší odolnosti proti vrypu či chemickému působení. Nicméně při správném zacházení i tento typ dřezu může uživateli dlouhodobě dobře sloužit. Pod značkou Sinks SGR úspěšně nabízí tento typ dřezů i naše společnost. A to ve spolupráci s předním evropským vývojářem a výrobcem v tomto oboru. Konkrétně tyto dřezy představují špičku v kategorii polyesterových granitů a mohu z dlouholetých zkušeností potvrdit jejich vynikající vlastnosti blížící se dřezům akrylátovým.

Může laik na první pohled rozlišit pravý akrylátový granit od polyesterového?

Určitě může. Pro dosažení stejné pevnosti je třeba u polyesterových dřezů použít více granitové hmoty. To se poté projeví po osazení dřezu do pracovní desky. Zatímco akrylátové dřezy vystupují třeba jen 6 mm nad úroveň desky, u polyesterových dřezů má okraj 10 mm a více. Dalším vodítkem jsou otvory pro baterii či jiné příslušenství. U polyesterových dřezů jsou zpravidla na dřezu již z výroby, zatímco u akrylátových granitů se zhotovují až při výrobě samotné kuchyně podle situace, či přání zákazníka. Pokud jsou již v katalogu dřezy vyobrazené s otvory, je velmi pravděpodobné, že se jedná o polyesterový granit.

Liší se technologicky pravé akrylátové dřezy jednotlivých výrobců?

Prakticky neliší. Celosvětově existují v podstatě jen dvě navzájem velmi podobné patentované technologie výroby pravých akrylátových granitů. Liší se pouze použitým aditivem. Z pohledu uživatele je v podstatě jedno, kterou zvolí.

Která z těchto technologií je dostupná v ČR? Obě. Licenční technologií firmy Schock jsou vyráběny např. dřezy značek Sinks modelové řady Sinks ACR, Franke či Blanco. Technologií italské fy. Delta, která jako jediná na světě upravuje hmotu dřezu unikátní antibakteriální technologií Ariapura, jsou vyráběny dřezy Sinks modelové řady Sinks Telma.

Záleží tedy vůbec na značce dřezu?

V případě, že si zákazník vybírá mezi akrylátovými dřezy, pak na značce v podstatě nezáleží. V tom je trh s granitovými dřezy velmi jednoduchý. Zároveň je ale nemilosrdný z pohledu výrobců a dodavatelů; i ti nejrenomovanější vyrábí na základě licence dvou výše zmíněných firem. U těchto kvalitních akrylátových dřezů tedy při výběru primárně rozhoduje kromě ceny jen design a rozměry vany, určující užitnou hodnotu dřezu. Jiná situace nastává v případě, že zákazník do svého výběru zahrne i dřezy polyesterové. Zde naopak na značce velmi záleží. Na našem trhu se setkáváme s celou řadou polyesterových granitů různého původu, často nevalné kvality. Ta bývá způsobena zejména dlouhodobě neprověřenými levnými technologiemi a technologickými postupy, či často přímo i sníženým obsahem kameniva (výrazně méně než 80 % - běžně se na trhu setkáváme s podílem menším než 50 %) a použitím nekvalitního pojiva. Výše zmíněná nízká odolnost proti vrypu či chemickému působení – spolu s nestálobarevností a sníženou odolnosti proti teplotním šokům – jsou pak typickými důsledky ošizeného technologického postupu. Zákazník je žel pozná až po čase užívání dřezu.

Co byste závěrem vzkázal našim čtenářům?

Jednoznačně to, ať si při výběru granitového dřezu ujasní, kterou technologii zvolí. V případě polyesterových granitů ať vybírají pouze z dlouhodobě prověřených špičkových výrobků. V případě akrylátových granitů se poté mohou řídit pouze vlastním vkusem a nabízenou cenou. Takže úspěšný výběr „A POHODA DŘEZ“! :)
21.11.2014 | PR
  • Sinks s.r.o.

    Ryze česká firma Sinks s.r.o. je tradiční značkou na tuzemském i slovenském trhu a řadí se mezi přední vývojáře a dodavatele nejen dřezů, ale také kuchyňských vodovodních baterií a systémů třídění odpadu. Nabídka společnosti Sinks se vyznačuje pečlivým výběrem kvalitních a vzájemně designově sladěných setů dřezů a baterií, přičemž je brán je velký ohled na praktičnost, funkčnost a trvanlivost výrobků a na životní prostředí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444