Feng Shui je změnou

Foto: Archiv autorky

Foto: Archiv autorky

Nakupovala jsem v zahradnictví květinu tlustici a uváděla jsem pána trochu do rozpaků, protože jsem trvala na stejných velikostech neobvyklého počtu rostlin... Nechápal, proč jsou tyto maličkosti důležité, a tak jsem se pustila do povídání o Feng Shui a o tom, jak se dá skloubit staré čínské učení o harmonickém způsobu života s moderní dobou, se střední Evropou a s naší křesťanskou kulturní tradicí. 

Postupně jsme se vnořili do rozhovoru, který může být nekonečný, protože Feng Shui není žádnou výstředností, ale po tisíce let ověřovaným systémem uspořádání prostoru, který má naprosto zásadní vliv na naši současnost i budoucnost.

Prostředí je odrazem nás samých
Feng Shui je jedním z osmi pilířů čínské medicíny a její prazáklad můžeme najít i v taoistické filozofii. Mistři Feng Shui vytvářeli, zdokonalovali a rozvíjeli systém uspořádání prostoru, protože si uvědomili, že existuje vzájemný vztah mezi člověkem a jeho okolím. Člověk vědomě i podvědomě uspořádává svoje životní prostředí, dům, byt, pracoviště, zahradu nejen podle svého vkusu a tradice ale i podle své psychické a fyzické pohody, podle nasbíraných myšlenkových schémat. Prostředí se stává odrazem jeho samého. Podle rozvržení a funkce místností, koupeného nábytku, barevnosti stěn a doplňků si můžeme při prohlídce místa „přečíst“ velké množství informací o majiteli samém, jeho práci, starostech, vztazích...

Dostáváme, co vysíláme
To samé, co vysíláme, zároveň dostáváme. Bydlíte-li sami, třebaže toužíte po dlouhodobém vztahu, a u stolu vám stojí pouze jedna volná židle, v koupelně není kam pověsit nový ručník a do skříně by se nevešlo žádné další ramínko se šaty, nemůžete očekávat, že se bude příliš dařit partnerským vztahům. Dáváte totiž svým uspořádáním jasně na srozuměnou svému okolí i svému mozku: „Zde není pro nikoho místo, odejděte!“ Na celém systému Feng Shui metod je fascinující nejen jejich vybroušená schopnost analýzy situace, ale především obousměrnost fungování. Člověk přetváří prostor a ten ho pak zpětně formuje a ovlivňuje. Upravíme-li tedy interiér nebo exteriér, začne na nás zpětně působit a měnit náš život.
Feng Shui prošlo tisíciletým vývojem
Feng Shui vznikla tisíce let před naším letopočtem v Číně, mnozí myslitelé propracovávali její zásady, učili různým školám. Feng Shui se rozšířilo do celého světa a začalo být uplatňováno nejen jako odkaz tradiční architektury, ale její principy nyní nalezneme zhmotněny na mnoha moderních stavbách veřejných i soukromých. Feng Shui principy zajišťují vyváženost vzhledu a funkce, podporují šťastný život, přináší majitelům a obyvatelům takových staveb hojnost, zdraví a prosperitu a to jsou i ve světě businessu dost silné argumenty. Mnohé slavné osobnosti, podnikatelé, umělci, si nechávají postavit svoje domy s využitím zásad harmonie, protože její rady jsou starší než všechny kulturní kořeny.
Náš mozek se od pravěku nezměnil
Evropa má svoji Antickou tradici a trnitou křesťanskou cestu středověkem, proto určitě není na místě odvrhnout všechny naše kořeny a jako ke spáse se upnout k východní symbolice, která se k nám často dostává v pokroucené a nepřesné podobě. Důležité je chápat souvislosti. Od pravěku jsme se příliš nezměnili. Naše podvědomí nás stejně jako kdysi chrání před nebezpečím, útokem. Na hrozby potom náš mozek a tělo reagují nervozitou, stresem a při dlouhodobém působení nemocí. Nyní již tuto schopnost nedokážeme plně docenit, ale byly doby, kdy jsme rychle potřebovali být připravení k obraně nebo útěku. Dnes sice nehrozí takové nebezpečí, že nás něco sežere, ale i v interiéru náš pravěký mozek vnímá spoustu nebezpečí. Ostrý roh nás imaginárně řeže jako rozžhavená dýka, odkryté trámy tlačí na naše záda jako závaží. Ačkoli si tyto hrozby vědomě často nepřipouštíme, mohou nám způsobit ztrátu nálady nebo i bolesti. Pokud však dokážeme vytvořit kolem sebe harmonické prostředí, získáme úžasnou možnost dobíjet si své energetické zásoby.
Hledáme soulad
Vlastně se za ta tisíciletí nic nezměnilo, pořád hledáme harmonii a krásu, toužíme po místě, kde se budeme cítit klidně a uvolněně. S Feng Shui máme šanci, aby se naše přání změnila v realitu a ta byla podle našich představ, a tak chodím nakupovat tlustice a učím se souladu.

Připravila jsem pro vás sérii článků, které vám pomohou najít vaši vlastní cestu. Budeme se setkávat při rozpravách o jednotlivých místnostech, probereme uspořádání prostor, vhodnou barevnost i materiály. Je krásné pracovat s dokonalými prostory a neomezenými zdroji financí, ale skvělých výsledků lze dosáhnout i jednoduchými počiny a drobnými detaily.

Mgr. Hana Kopecká
poradkyně Feng Shui
www.harmonickyprostor.cz
03.09.2014 | Hana Kopecká

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444