Feng Shui: Podporuje nás náš dům či naopak oslabuje?

Zdroj: roomidea.org

Zdroj: roomidea.org

Mysleli jste, že tvar vašeho domu je jen estetickou záležitostí? Tisíce let staré čínské učení Feng Shui vás přesvědčí o tom, že výběr vhodné formy vašeho obydlí může mít mnohem hlubší význam.

Tvary jsou ve Feng Shui velmi vlivným faktorem. Působí na nás energeticky i psychologicky, podvědomě i vědomě. Logicky je tak tvar vašeho pozemku i domu velmi důležitý pro to, jak se vám v něm bude žít – zda vás dům a pozemek energeticky podpoří, či nikoliv. Velikost a tvar pozemku a domu je tedy zcela zásadní a částečně předurčuje, jak se vám na tomto místě bude dařit a to ve všech životních oblastech. Tvary totiž determinují způsob plynutí životodárné energie a reprezentují symboliku, jež na vás neustále působí.

Pokud máte možnost výběru pozemku a domu, vyhýbejte se nepravidelným tvarům. Ty sice mohou v první chvíli vypadat atraktivně, avšak při bydlení v takovém domě má obydlí tendenci způsobovat nerovnováhu a narušovat tak blaho všech jeho obyvatel.  Z hlediska Feng Shui jsou nejvýhodnější pravidelné tvary – čtverec, obdélník, kruh či osmiúhelník, z nichž poslední dva jmenované nejsou příliš praktické. Pokud zvolíte čtverec nebo ještě lépe obdélník, jste na správné cestě k harmonickému bydlení. Blíže se těmto tvarům budu věnovat níže.
 
Nepravidelné členění domu působí atraktivně, avšak způsobuje nerovnováhu a narušuje harmonii. Zdroj: unsplush.com.

Nepříznivé tvary staveb:

 
Extrémně úzký tvar domu
O příliš úzký tvar budovy se jedná v případě, že je její délka třikrát až čtyřikrát delší než šířka. Energie v příliš úzkém domě nemůže proudit harmonicky, což brání akumulaci bohatství a blahobytu. Zajisté i v takovémto domě budete schopni vydělat peníze, ale tato budova vám to bude dělat velmi složité.
 
Domy s projekcemi či prázdnými oblastmi
Projekce neboli výklenek / výběžek z jinak pravidelného půdorysu budovy umožňuje pojmout větší množství životodárné energie, čímž pozitivně ovlivňuje kvalitu života jeho obyvatel.
 
Prázdná oblast, jakési vykousnutí většinou obdélníkového tvaru, naopak vyvolá opačný účinek.  Potřebná energie vám zde chybí a je potřeba provést léčebné opatření. S chybějící částí domu nám totiž chybí i štěstí v životní oblasti, na kterou je tato část navázána. Máte-li tedy například vykousnutí na jihovýchodě, který představuje bohatství, můžeme zažívat opakovaný neúspěch v cestě za finančním zajištěním a prožíváním hojnosti. Absence v západním sektoru může představovat překážku ve snaze založit rodinu. Účinné je aplikovat „lék“ v exteriéru, kde jím symbolicky zacelíme chybějící oblast. Určíme si tedy, kudy by venku procházela pomyslná zeď v případě, že by byl dům kompletní a zde umístíme například jasné světlo, sochu, velký kámen, strom či keř.
 
Obrázek vlevo: V úzkém tvaru domu nemůže životodárná energie přirozeně proudit, což negativně působí  na akumulaci bohatství a blahobyt jeho obyvatel. Zdroj: unsplush.com. Dům s projekcí (výklenkem) na obrázku vpravo je zdrojem pozitivní energie. Zdroj: Sturgess Architecture, Archdaily.com.
Dům tvaru „L“

Ač je dům ve tvaru L v současnosti moderní a populární, z pohledu Feng Shui se jedná o energeticky nevýhodný útvar. Takový dům postrádá čtvrtinu své rozlohy, což negativně působí na hned několik životních oblastí jeho obyvatel. Pokud již v takovém domě bydlíte, je nutné umístit do chybějícího rohu například velký hladký kámen, zářivé světlo nebo vodní prvek (jezírko, fontánka, pítko pro ptáky).
 
Dnes velmi oblíbené domy ve tvaru L mají energeticky nevýhodný tvar. Zdroj: unsplush.com.
 

Příznivé tvary staveb:

 
Obdélníkový, čtvercový tvar domu
Symbol čtverce představuje zemi. Čtvercový dům nás kotví zde na planetě, poskytuje nám jistotu a oporu. Obdélník s poměrem stran v hodnotách zlatého řezu 1,618 je pak z hlediska Feng Shui velmi příznivý. Oba tvary v sobě skrývají solidnost, stabilitu a vyváženost. Domy s tímto půdorysem vás pak mohou podporovat ve všech oblastech života.
 
Domy s obdélníkovým či čtvercovým půdorysem jsou pro nás nejvhodnější, jelikož podporují stabilitu a jistotu. Zdroj: unsplush.com
 
Kruhový tvar domu
Kruhový půdorys je v našich končinách nezvyklý úkaz. Důležitá je symbolika tvarů. V případě kruhu jde o nebesa, jednotu a ucelenost, což může pozitivně působit na váš život. V případě kruhu však nemůže být slov o stabilitě. Kruh nezajímá stabilita, kruh představuje pohyb. Neposkytuje tedy oporu, jenž v sobě nese symbolika čtverce či obdélníku. Lidé neukotvení pak mohou ztrácet pevnou půdu pod nohama. V případě, že bydlíte v kruhovém obydlí, doporučuji vyhledat služby Feng Shui odborníka, jenž vám poradí jak správně uchopit sílu kruhu a využít ji k vlastnímu prospěchu.
 
Nezvyklý kruhový půdorys domu není praktický, avšak v symbolice tvarů vystupuje jako velmi pozitivní podporovatel jednoty a celistvosti. Zdroj: Razvan Barsan, 10.aeccafe.com.
 
Karolina Slaninová, Česká škola Feng Shui
16.11.2020
  • Česká škola Feng Shui

    Česká škola Feng Shui nabízí studium Feng Shui a řadu doplňkových seminářů pod vedením předních specialistů, včetně uznávaného amerického odborníka na Feng Shui Rogera Greena. Na českém trhu působí již od roku 2005. 


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444