Fasáda z lícových cihel a cihlových obkladových pásků

Tak jako lidé i domy a budovy mají své tváře. Fasáda domů nám na první pohled prozradí mnohé o svém majiteli. Vyjadřuje jeho vkus a nápaditost.

Svůj domov si vytváříme tak, abychom se v něm cítili dobře. Kousek po kousku skládáme složitou mozaiku různých stavebních prvků a snažíme se dosáhnout harmonie tvarů i barev. Významnou součástí této mozaiky, která na první pohled upoutá jak naše hosty, tak i náhodné kolemjdoucí, je zajímavá, vkusná a zároveň originální fasáda. Fasáda domu je jedním z nejzatíženějších míst celé stavby. V průběhu roku je vystavena intenzivnímu působení mnoha atmosférických vlivů. Opakovanému působení větru, deště, sněhu, střídání teplot, ale i působení chemikálií. Proto je třeba zvážit všechny možnosti její úpravy, které nám dnešní doba nabízí.
 

Tradiční materiál

Cihly jsou produktem zdánlivě obyčejným, přitom však vskutku nenapodobitelným a jedinečným. Jedná se o nejstarší stavební materiál, který si člověk vyrobil k budování svého obydlí. Jde o stavební prvek, který se uplatňuje již od nepaměti, a který měl v různých časových érách různá postavení na stavebním trhu.

Pálená cihla je čistě přírodní materiál, který vzniká spojením základních přírodních živlů, tedy země, vody, vzduchu a ohně. Zatímco dříve byly nenahozené cihlové domy výrazem chudoby, s postupem času se lidem právě tento hrubý a neotesaný vzhled domů a budov začal líbit. Na počátku druhého tisíciletí obliba pálených cihlových materiálů jakožto pohledového zdiva čím dál tím více roste.
 

Výhody lícových cihel:

  • přírodní, ekologický materiál 
  • vysoká odolnost vůči povětrnostním vlivům počasí  
  • minimální nároky na údržbu
  • stálobarevnost materiálu, která je dána mícháním různých typů hlín nikoli povrchovým barvením
  • nízká nasákavost, zejména pak v případě materiálů KLINKER 
  • vysoká životnost
  • originální vzhled
  • příznivý poměr ceny a kvality
 
Možnosti využití lícových cihel a obkladových pásků jsou nesčetné. Tyto materiály lze použít nejen na fasády rodinných domů, ale také k vyzdívání či obložení plotů, komínů, krbů apod. 
 

Doporučení

Při práci s lícovými cihlami a obkladovými pásky je kvalita provedení rozhodující pro výslednou kvalitu celého díla. Existuje několik obecných zásad, které je třeba při realizaci z lícových cihel a obkladových pásků dodržet.
  • Přípravě a rozplánování fasády je třeba věnovat maximální pečlivost.
  • Jedná se o přírodní materiál, u kterého nelze žádným způsobem zajistit stejnobarevnost. Doporučuje se odebírání cihel či pásků současně z několika palet.  
  • Při skladování i v průběhu stavby je nutné všechny materiály chránit před deštěm. 
  • Pro práci s lícovým zdivem a obkladovými pásky doporučujeme používat pouze speciální, doporučené malty, lepidla a spárovací hmoty.
  • K zabránění vniku vody do zdiva je třeba v určitých místech aplikovat hydroizolaci. 
 

Jak vytvořit úsporné a zároveň vkusné bydlení? - Kontaktní zateplovací systém s povrchovou úpravou cihlovým páskem

Každá doba přináší něco nového. Trendem dnešní doby je nízkoenergetické bydlení. Pokud chcete, aby bylo vaše bydlení nejen úsporné, ale zároveň vkusné a originální, variantou může být zateplovací systém s povrchovou úpravou cihlovým páskem.

Každá doba přímo či nepřímo vybízí firmy k tomu, aby se přizpůsobily požadavkům trhu. Mottem dnešního stavebního trhu je „Nízkoenergetické bydlení“. A právě snaha o adaptaci na požadavky trhu přinesla řešení, jak spojit úspory a dobrý vkus zákazníků. Nic totiž nezaujme větší pozornost vašich hostů ani náhodných kolemjdoucích jako vkusně a zajímavě zpracovaná fasáda vašeho domu. 
 

Systémy zateplení

Existují v podstatě dva základní způsoby vnějšího zateplení domu. Jedním je kontaktní zateplovací systém a druhým systém odvětrávané fasády neboli sendvičové zdivo. Na volbu typu zateplení existují různé názory. Obecně u stavby nových domů doporučujeme zvolit sendvičové zdivo, které je co do komfortu bydlení vhodnější. Naopak u rekonstrukce domu či dodatečného zateplení je na místě varianta kontaktního zateplovacího systému.
 

Kontaktní zateplovací systém

Kontaktní zateplovací systémy jsou elegantním způsobem vnějšího zateplení domů. Použitím cihlového obkladového pásků získá váš dům nejen kvalitní povrch odolný vůči povětrnostním vlivům, ale také jedinečný vzhled korespondující s přírodou.
 

Montáž kontaktního zateplovacího systému

Kontaktní zateplovací systém je poměrně náročný na kvalitu provedení. Z tohoto důvodu doporučujeme svěřit jeho provedení do rukou odborné firmě. Zateplovací systém by měl být proveden vždy z komponentů certifikovaných v rámci jednoho zateplovacího systému. 
V obrázku „Skladba systému“ můžete názorně vidět průřez všech vrstev zateplení. 
Skladba systémuSkladba systému

  1. Podklad zateplovacího systému musí být vyrovnaný a očištěný.
  2. Celá montáž započne připevněním zakládací lišty k podkladu pomocí hmoždinek příslušné délky a průměru. Šířku lišty vždy volíme dle šířky izolantu. Zakládací lišta slouží k osazení první řady izolačních desek.
  3. Pomocí zubové stěrky naneseme první vrstvu lepícího tmelu. 
  4. Lepidlo rovněž naneseme na desku izolantu (polystyren nebo minerální vatu) a takto připravenou desku přiložíme k podkladu a lehce přitlačíme. Nesmíme opomenout lepení izolantu tzv. na vazbu.
  5. Na izolační desky opět naneseme vrstvu lepícího tmelu.
  6. Do vrstvy tmelu pak opatrně přiložíme perlinku, kterou zahlazením zapustíme do lepidla.
  7. Přes perlinku pak celý systém ukotvíme pomocí hmoždinek se šroubovacím vrutem. Rozmístění a počet hmoždinek udává projekt. Všeobecně platí 8-9 ks hmoždinek na 1m2.
  8. Nyní aplikujeme další vrstvu lepícího tmelu, na kterou již upevňujeme obkladové pásky. Po úplném vyzrání lepidla se pak spáry vyplní speciální spárovací hmotou, volenou dle typu obkladových pásků.
Podrobnější informace jsou zpracovány v technických brožurách firmy Klinker Centrum s.r.o. Více se také dozvíte na www.klinkercentrum.cz.
27.06.2017 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444