Exotické plody v bytě II

Z nového časopisu o bydlení HOME vydávaného nakladatelstvím Jaga Media jsme pro naše čtenáře vybrali článek o bydlení s květinami, které zkrášlují a zpříjemňují náš každodenní život. V dnešním pokračování se dočtete o dalších exotických plodech, které můžete pěstovat doma v květináčích, i o tom, jak nejlépe o ně pečovat.

Paprika, lilek a ardízie
Koncem léta a na podzim dozrávají bílé, žluté, zelené, červené nebo fialové plody na paprice roční (Capsicum annum). Na jedné rostlině se přitom může vytvořit až neuvěřitelné množství plodů, které dozrávají postupně a postupně se i vybarvují.
Barevné papriky jsou nejen dekorativní a nádherně se vyjímají mezi lesklými listy, ale lze je používat i na dochucení pikantních jídel. I proto si, přirozeně, tato pokojová rostlina našla místo hlavně v kuchyních. Ideálním stanovištěm je pro ni dostatečně osvětlený okenní parapet, zajímavě však může působit i skupinka těchto rostlin v košíku na jídelním stole. Pro okrasné papriky je důležité pravidelné zalévání -vždy po proschnutí substrátu, a přihnojování - jednou za 2 týdny hnojivem na kvetoucí rostliny. Obvykle se pěstují jako sezónní, tedy po dozrání plodů se zlikvidují, vypěstování papriky ze semen je však velmi jednoduché, a tak ho zvládne i začátečník.
Paprice se svým habitem podobá okrasný lilek korálový (Solanum pseudocapsicum). Je však o něco vyšší (výška rostliny je u lilku přibližně 60 cm, u papriky jen 30 cm), a jeho plody jsou na rozdíl od papriky jedovaté. Plody ve tvaru kuliček dozrávají koncem podzimu a v zimě, zpočátku jsou oranžové a později se jejich barva mění v sytě červenou. Koncem zimy začnou být přezrálé plody nevzhledné a mají se obrat. Zároveň je nutné ořezat výhonky asi na polovinu, abyste si zaručili plody i v dalším roce. Kromě slunného místa vyžaduje lilek i vyšší vzdušnou vlhkost, jen těžce tedy snáší teplý a suchý vzduch z ústředního topení.
Důvodem velkého úspěchu ardízie (Ardisia crenata nebo Ardisia crispa), zajímavé stálezelené pokojové rostliny, kterou na náš trh uvedli teprve před pár lety, byly hlavně atraktivní červené bobule, estetické jsou však i její lesklé kožovité listy se zoubkovanými okraji. Ardízie je vysoká přibližně 30 cm a zajímavé je to, že plody bývají rozmístěny náhodně, nejčastěji v nižších partiích. Červené kuličky se na ní začínají objevovat na začátku zimy a tato skutečnost jí zřejmě určila osud rostliny vánočních dekorací. I tato rostlina by měla mít v bytě zabezpečené světlé místo a pravidelnou zálivku. Důležitá je i vyšší vzdušná vlhkost, kterou lze vytvořit tak, že květináč postavíme na misku se zvlhčovacími kamínky. Aby přinášela rostlina každoročně plody, je nezbytný řez - nejvhodnější jsou k tomu jarní měsíce, když už opadnou všechny bobule.
Pokračování
06.11.2003 | Daniel Košťál

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • Stavona, spol. s r.o.

    Stavona, společnost s ručením omezeným, vznikla roku 1991. Od počátku působí v oboru výroby oken, dveří, výloh, zimních zahrad, posuvných stěn a rolet, včetně příslušenství (parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie apod.).

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444