Era 21 - finské variace

Poslední, tedy šesté číslo časopisu pro architekturu a stavitelství Era 21 s vročením 2003 je na první dojem možná trochu překvapivě uvedeno úryvkem z finského eposu Kalevala. Jednotlivé zpěvy tohoto díla sesbíral finský lékař a jazykovědec Elias Lönnrot, aby tak posílil hrdost a národní cítění tehdy (v první polovině 19.století) polozapomenutého finského národa.

Tak, jako se od Lönnrotova buditelského díla odvíjí tvorba celých generací finských umělců, odvíjí se od veršů Kalevaly na místě editorialu nejnovějšího čísla časopisu Era 21 pohledy do světa finské architektury, která tentokrát prostupuje všemi pravidelnými rubrikami.
Oddíl Realizace a projekty představuje čtenářům například budovy fakulty médií a výtvarných umění Univerzity umění a designu v Helsinkách a informačního centra Korona ve Viiki. Podrobně se můžete seznámit také s projektem domu Into a teprve nedávno dokončeným rodinným domem Moby Dick, které obohacují architekturu druhého největšího finského města Espoo, stejně jako s pozoruhodnými projekty obytných domů v Kuopiu.. Významné osobnosti současné finské architektury naplňují i podstatnou část rubriky věnovanou rozhovorům, polemikám a teoriím.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Marja Riitta Norri zachycuje charakteristické trendy ve stoletém vývoji finské architektury, ředitel Akademie A.Aalta v Helsinkách Esa Laaksonen pojednává ve svém článku o finské architektuře 90. let minulého století jako o "návratu ke zdravému rozumu a úsporám".
Šesti poznámkami pro příští tisíciletí Itala Calvina (česky vyšly v roce 1999) se inspiroval Juhani Pallasmaa, který má už od 60.let kontakty s českou architekturou; znal se osobně s Bohuslavem Fuchsem a naposledy navštívil ČR loni na jaře, kdy přednášel v rámci Stavebního veletrhu v Brně. Spisovatel Calvino ve svých esejích formuloval šest základních měřítek literární kvality: lehkost, rychlost, přesnost, zřetelnost, mnohost a soudržnost. Architekt Pallasmaa pojmenovává šest perspektivních kvalit architektury: pomalost, plasticita, smyslovost, autentičnost, idealizace a ticho. "Úkolem architektury je vytvářet, uchovávat a ochraňovat ticho. Velká architektura je ticho proměněné v hmotu...", napsal.
Šesté číslo časopisu Era 21 není ale věnováno výhradně Finům. Přnáší také mj. informace o projektech oceněných v soutěži na návrh řešení stavby Janáčkova kulturního centra v Brně, článek o mezinárodním sympoziu o dílu Adolfa Loose nebo další část Čtení ze sociální ekologie věnovanou tentokrát Lewisi Mumfordovi. Z rubriky Konstrukce, materiály, energie upozorňujeme alespoň na článek vídeňského odborníka Michaela Neuhäusera o možnostech neobvyklého využití solárních kolektorů jako sorpční klimatizace.
05.01.2004 | Svatava Morávková

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444