Elektrospotřebiče s novými energetickými štítky

Energetické štítky, které se v Evropské unii pro značení elektrospotřebičů používají už od poloviny 90. let, informují zákazníky o provozní spotřebě pomocníků v domácnosti, které ke svému fungování využívají elektrický proud. V průběhu letošního roku se v obchodech začínají objevovat nové typy energetických štítků, které přinášejí nové informace.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Nový energetický štítek pro myčky

Do konce roku 2011 budou přeštítkovány skupiny praní, mytí a chlazení. V následujícím roce se změna bude týkat i sušení a pračky se sušičkou. Další skupiny, například mikrovlnné trouby, na své štítky teprve čekají. Prodejci nyní mohou doprodat zboží, které mají se starým štítkováním skladem.

Změny schválené Evropskou komisí v roce 2010 jsou pro produktové řady společné v několika bodech: jednotné štítky platí pro všechny členské země, nově vznikly energetické třídy A+, A++, a A+++, nový štítek je jazykově neutrální, využívá piktogramů.

Hlavním důvodem pro změnu byla energetická třída A, která byla oficiálně nejvyšší možná. Mnoho spotřebičů ale již překonalo hodnoty nutné pro zařazení do této třídy a výrobci začali používat A-20%, A-30%. Tyto hodnoty znamenaly, že spotřebič je o uvedené procento úspornější než jeho obdoba ve třídě A. „V našem portfoliu je množství výrobků, které mají výrazně nižší energetické nároky, než nařizuje kategorie A, proto tyto změny vítáme. Pro zákazníky bude nový systém určitě přehlednější,“ komentuje změny Ján Živný ze společnosti Whirlpool. Tato slova potvrzuje i Eva Kučmášová za značku Bauknecht: „Výrobky značky Bauknecht jsou ve většině případů v energetické třídě A++ a lepší, nové štítkování tak přinese větší přehlednost.“

Novinkou je také nutnost uvést roční spotřebu energie, roční spotřeba navíc nově zahrnuje i spotřebu v režimu stand-by. U praní se spotřeba nově počítá z více běžných programů a teplot, aby bylo docíleno větší objektivity. Roční spotřeba energie u mytí je měřena při standardním cyklu při náplni deklarovaného počtu sad a energie v pohotovostním režimu.

Dodejme, že energetickými štítky budou nově opatřeny i některé spotřebiče, u kterých tomu tak doposud nebylo, např. televizory. Další změny týkající se domácích spotřebičů reagují na tzv. směrnici o ekodesignu výrobků spojených se spotřebou energie. V rámci této směrnice jsou postupně stanoveny požadavky na minimální účinnost jednotlivých typů spotřebičů.
07.11.2011

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444