Elektronický přístupový systém - více bezpečí, méně starostí

Pokud jste příznivci moderních technologií a unavuje vás neustálé hledání klíčů po kapsách, otestovali jsme pro vás řešení: elektronický vstupní systém IMAporter, který umožňuje elegantní otevírání dveří pomocí klíčenky či mobilu a nabízí kvalitní a komfortní zabezpečení vašich obydlí.

Uživatelský komfort a bezpečnost především

Největší výhodou celého systému je mimořádně snadná obsluha. Při provozu není třeba zásahů výrobce systému a vše pohodlně nastaví samotný správce. Ať už je to přidání nového uživatele nebo zablokování přístupu při ztrátě nebo odcizení zařízení, kterým dveře odemykáte, vše je otázkou několika málo okamžiků. Systém je zároveň vysoce bezpečný, mimo jiné díky využití nekopírovatelných karet - čipů DESFire.

Karta, klíčenka nebo telefon?

Dveře osazené přístupovým systémem IMAporter může uživatel otevírat pomocí bezkontaktní NFC klíčenky, nálepky nebo karty, ale také mobilním telefonem s technologií NFC či bluetooth. Pro povolení vstupu mobilním telefonem stačí správci systému znát telefonní číslo nebo email uživatele, na který mu zašle bezpečný virtuální klíč. Klíč může být dle uvážení správce stálý nebo s omezenou platností.

Ideální řešení pro správce domů

 

Dle vyjádření výrobce byl systém vytvářen ve spolupráci s předsedy SVJ (společenství vlastníků jednotek) s důrazem na maximální jednoduchost obsluhy. V praxi to znamená, že správci mohou v systému přidávat či odebírat uživatele sami, bez nutnosti asistence dodavatele systému. K administraci postačí správcům pouze chytrý mobilní telefon. Pokročilé funkce systému navíc umožňují nastavit individuální přístupová práva také na základě času, data a dne v týdnu. Pro větší domy výrobce nabízí i systém spravovaný z PC nebo vzdáleně přes internet.

Co dělat v případě ztráty?

Pokud svůj čip (kartu, telefon či klíčenku) ztratíte, stačí kontaktovat správce systému a ten velmi snadno během několika chvil čip zablokuje a vydá nový. V případě námi testované autonomní verze systému pak pouze přiloží mobilní telefon na čtečku systému, čímž dojde k zapsání změn. Starý čip je tak natrvalo vyřazen ze systému a nehrozí jeho zneužití. Žádná drahá výměna zámku tudíž už nebude třeba - elektronický přístupový systém vám ušetří nejen čas, ale i peníze.

Z čeho se systém skládá?

  • Čtečka
    Základním prvkem každého čipového systému je čtečka médií, která je umístěná z vnější strany vchodových dveří a ke které se přikládá čipová karta, klíčenka či mobilní telefon. Čtečka bývá často vybavena světelnou kontrolkou, která dává najevo, zda byl přístup povolen či nikoliv. Čtečka může být připevněna na zeď vedle vchodových dveří, zapuštěna na úroveň omítky nebo přímo zabudována do zvonkového tabla.
  • Spínací prvek
    Po přiložení klíčenky vyšle čtečka zašifrovanou informaci, která putuje do ‘mozku’ celého systému umístěného v zabezpečeném prostoru. Toto zařízení se vyrábí v mnoha provedeních v závislosti na inteligenci čtečky. Většinou se ale jedná o nenápadnou plastovou krabičku o rozměrech v řádu několika centimetrů, která se stará o sepnutí zámku a otevření dveří.
  • Identifikační média
    Na prvním místě je vždy bezpečnost. Kvalitní identifikační média by měla splňovat tři základní vlastnosti - nemožnost replikace, přijatelnou cenu a využití moderních technologií (NFC nebo Bluetooth nejnovější generace). Na trhu se stále ještě objevují systémy využívající zastaralé technologie, které nemusí nutně znamenat bezpečí pro váš dům. Nejčastějším příkladem takových technologií jsou často využívané RFID čipy pracující na frekvenci 125kHz, které se sice pyšní nízkou cenou a vyšší čtecí vzdáleností, ale jsou zároveň velmi snadno replikovatelné a k vytvoření duplikátu stačí často navštívit nejbližší zámečnictví.


    Momentálně nejbezpečnější technologií na trhu disponují čipy spadající do kategorie NFC (Near Field Communication). Jeden z takových čipů nese název Mifare, jehož duplikace je sice také možná, ale poradí si s ní pouze zkušený profesionál. Nejlépe zabezpečeným dostupným čipem je typ DESFire s šifrovací technologií 3DES. Tento typ čipu je rozšířen zejména v průmyslových systémech, mobilních peněženkách nebo třeba tramvajenkách. Oba tyto typy čipů systém IMAporter podporuje a výběr úrovně zabezpečení je tak jen na uživateli. Hlavní rozdíl u výše zmíněných čipů je zejména v ceně, která je u DESFire oproti čipu Mifare zhruba dvojnásobná.
  • Zálohovaný zdroj elektrické energie
    Aby byl elektronický systém funkční i při výpadku elektřiny, je nutné pro něj zajistit zálohovaný zdroj elektrické energie, který je většinou řešen pomocí baterií.
  • Vhodný zámek
    Jelikož je celý přístupový systém elektronické zařízení, jehož hlavním úkolem je otevírání dveří, je nutné, aby byl napojen na elektronický zámek. U hlavních vchodových dveří se vyplatí zainvestovat do kvalitních samozamykacích zámků s bezpečnostním kováním. Dveře uvnitř bytového systému, např. dveře do sklepa, garáže nebo dílny, stačí zabezpečit levnější variantou elektronických zámků. Vhodný zámek k danému typu dveří obvykle u přístupových systémů doporučí prodejce při prohlídce objektu.
  • Celková investice se vyplatí
    Zavedení vstupního čipového systému je velmi chytrý krok. Vede totiž nejen k výraznému zvýšení bezpečnosti domu a komfortu průchodu dveřmi, ale i ke snížení provozních nákladů bytového domu.
     
    Vybavení jednoho vchodu běžného bytového domu s 25 bytovými jednotkami elektronickým vstupním systémem může být sice až dvakrát vyšší než instalace klasických zámků s klíči, ale návratnost této investice je již po prvních deseti letech. Elektronický systém dosahuje životnosti 20 let bez nutnosti dalších investic. Naproti tomu u klasických vložek je nezbytná výměna v průměru jednou za pět let kvůli ztrátám a krádežím klíčů, které na rozdíl od čipových klíčenek nelze zablokovat pro další používání.

    Ušetřené peníze můžete investovat do nutných oprav nebo k dalšímu zvýšení komfortu v domě.
 
Následující srovnání počítá s vybavením jednoho vchodu
ve vzorovém domě s 25 bytovými jednotkami
Klasické otevírání
Bezpečnostní vložka = 1.900 Kč
100 klíčů (4ks na byt) = 15.000 Kč (25 x 4 x 150 Kč)
Výměna kvůli bezpečnosti v následujících 20 letech = 4x (minimálně 1 x za 5 let)*

Cena na 5 let = 16.900 Kč
Cena na 10 let = 33.800 Kč
Vstupní systém
Bezpečnostní samozamykací zámek = 7.300 Kč
Elektronika (čtečka, spínací modul, aj.) = 8 500 Kč
100 čipových klíčenek (4ks na byt) = 6.600 Kč (25 x 4 x 66 Kč)
Výměna kvůli bezpečnosti v následujících 20 letech = ani jednou

Cena na 10 let = 22.400 Kč
* Výměna z bezpečnostních důvodů především kvůli ztrátám a krádežím klíčů.
   Uvedené ceny jsou orientační, včetně DPH a bez nákladů na montáž.
 

Na co se při koupi elektronického zabezpečení ptát?

  1. Můžu přidávat a odebírat osoby sám, nebo je nutné vás kontaktovat?
  2. Jakým způsobem probíhá správa přístupové databáze?
  3. Musím si nové čipové klíčenky objednávat u vás, nebo je mohu zakoupit i jinde?
  4. Jaká je cena (včetně dopravy) a lhůta dodání nové klíčenky?
  5. Jakou technologii čipů používáte, a hrozí jejich kopírování?
Na tyto a jakékoliv další dotazy vám rádi odpoví odborníci z firmy IMA s.r.o., která se již od roku 1992 zabývá mikropočítačovou elektronikou. Kromě jiného se firma zaměřuje na výrobu elektronických přístupových systémů IMAporter, které lze zakoupit v několika provedeních v závislosti na velikosti vaší nemovitosti.
28.05.2019 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Less Mess storage

    Pronájem skladovacích prostor pro soukromé osoby i firmy. Krátkodobý či dlouhodobý pronájem zabezpečených kójí v různých velikostech mohou občané využít při stěhování a k úschově věcí, pro které doma nemají místo (kola, lyže, sezónní věci). Firmy sklady využívají jako archiv a ke skladování obchodního zboží.

  • Stavona, spol. s r.o.

    Stavona, společnost s ručením omezeným, vznikla roku 1991. Od počátku působí v oboru výroby oken, dveří, výloh, zimních zahrad, posuvných stěn a rolet, včetně příslušenství (parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie apod.).

  • Yale

    Firma Yale vyrábí klíče, zámky a bezpečnostní systémy a dodává je milionům lidí do více než 125 zemí celého světa. Jako jedna z nejstarších mezinárodních značek patří Yale mezi nejznámější a nejrespektovanější jména mezi výrobci zámků. V její historii najdete zásadní novace pro celý průmysl. Představuje kvalitu, design, spolehlivost, důvěru a co je nejdůležitější – bezpečnost. Cílem společnosti Yale je dát zákazníkům pocit bezpečí, aby si mohli plně užívat života bez starostí a mít volnost výběru.

  • HON - okna, dveře

    Eurookna a vchodové dveře děláme už více než 93 let. S našimi okny budete přírodě nablízku. Tradici výroby nejen dřevěných oken a dveří, ale i jiných truhlářských výrobků založil v roce 1924 náš děda. Dnes vyrábíme dřevěná a dřevohliníková okna, vchodové dveře , posuvky a balkónové dveře, repliky historických oken na památkově chráněné stavby a další otvorové výplně na všechny druhy staveb, od moderních domů až po kostely.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444