Elektroinstalace ve vlhkém prostředí

I přes to, že se naše nároky na pohodlí zvyšují a relaxaci si chceme vychutnat při příjemném osvětlení, odpočinkové hudbě a v přítomnosti několika spotřebičů, neměli bychom zapomínat na bezpečnost před elektrickým proudem. Zejména ve vlhkých prostorách u bazénů, v sauně, ale také doma v koupelně nás může ohrozit i na životě.

Při návrhu a realizaci elektroinstalace je nutné dodržovat příslušné normy. Dle náročnosti prostředí na instalaci rozlišujeme elektroinstalaci běžnou – klasické vypínače a zásuvky, a instalaci do ztížených prostor – vlhké a prašné prostředí. Zde je nutné osadit instalaci vypínači a zásuvkami se zvýšenou ochranou tzv. krytím, označované zkratkou IP. Toto krytí definuje norma ČSN EN 60 529, která popisuje systém třídění a označování stupňů ochrany elektrických zařízení. Charakteristika IP značení se skládá ze dvou čísel, podle stupně ochrany. Ochrana před dotykem nebezpečných částí a před vniknutím cizích pevných těles je udávána první číslicí IP 4X. Stupeň ochrany proti vniknutí vody je udáván druhou číslicí IP X4. Podmínky osazení spínačů s vyšším krytím, aplikované přímo pro plavecké bazény, vymezuje norma ČSN 33 2000-7-702, kde stupeň krytí musí splňovat v prostoru pro:

  • vnitřní plavecké bazény – IPX2
  • venkovní plavecké bazény – IPX4
  • prostor se stříkajícím proudem vody – IPX5


Na českém trhu jsou k dostání vypínače a zásuvky s krytím IP 44, které chrání elektroinstalaci jak před vlhkem, tak před prachem a nečistotami zároveň. Tyto spínače nabízí ryze český výrobce OBZOR, výrobní družstvo Zlín. Konstrukční řešení vypínačů s krytím IP 44 obsahuje pryžové těsnění, které chrání elektrické obvody před vniknutím vody a jinými nečistotami. Pevně spojuje přístroj a rámeček vypínače. Rámeček a jeho spojovací díl jsou také konstruovány odlišněji, něž jak je tomu u klasického vypínače. Dvojitý vypínač je vybaven dokonce kanálkem pro odtok vody. Zásuvky s krytím IP 44 jsou vybaveny ochranným víčkem, které je vždy jednotně mléčně bílé. Celkově zásuvka nebudí dojem robustnosti a nijak nebude narušovat vaši estetickou představu o interiéru.
 
Instalací zásuvek bez potřebného krytí ve vlhkých prostorách ohrožujete sebe i vaše okolí na životě.

Zásuvky a vypínače včetně krytí IP 44 jsou k dostání v designové řadě s názvem ELEGANT. Tato řada vytvoří harmonický celek s jakýmkoliv typem interiéru. Barevné kombinace zahrnují 10 odstínů od jemných nádechů až po syté odstíny barev a 4 metalické variace (hliník, grafit, zlatá, titan).

Firma OBZOR má ve své nabídce celkem 3 řady vypínačů a zásuvek ELEGANT, VARIANT, DECENTE. Řadu Variant vystihují syté barvy až v 72 kombinacích. Umístění těchto vypínačů se hodí nejen do moderních interiérů, ale také do dětských pokojíčků. Nejnovější řada DECENTE je výrazná díky použitým materiálům. Širší rámečky ze skla, dřeva a kovu působí luxusně a stylově doplní interiér. Rámečky je možné kombinovat s bílými, černými, anebo metalickými odstíny středových krytů. Rámečky této řady jsou v provedení až pro pět přístrojů jak ve vodorovném, tak ve svislém uspořádání.

Pokud máte již představu o interiéru, na webové adrese www.obzor.cz je k dispozici online aplikace sestavení vlastního vypínače či zásuvky dle vašich představ. Můžete si tak názorně představit i ten sebemenší detail.

Jak bylo zmíněno, OBZOR je ryze česká firma s dlouholetou tradicí, která je zařazena do programu Česká kvalita. V programu je ověřena způsobilost výrobce k dlouhodobému dodržování stability procesů a tím i kvality jeho produktů. Nejen rámečky a kryty, ale také přístroje vypínačů jsou českým produktem ze Zlína, který se ve srovnání s konkurencí vyznačuje kvalitním zpracováním, pevností a bytelností kovových montážních rámečků. Přístroje jsou srdcem každého spínače, proto je jejich dokonalé provedení zárukou bezpečnosti a funkčnosti. Všechny domovní vypínače a zásuvky v sortimentu firmy OBZOR je možné instalovat i do hořlavých podkladů B, C1, C2.
20.05.2013

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444