Elektrický krb

Perfektní iluze

Kdo by si nepřál mít v obývacím pokoji krb - ztělesnění útulna a tepla? Jenže co s tím, když dodatečná vestavba klasického krbu ve vašem bytě není možná? Řešením může být elektrický krb! Pocit pohody zde navozuje elektřina ze zásuvky. Seznamte se s naším návrhem, jak takový krb vkusně začlenit do stávajícího interiéru.

Zatímco u řady elektrických krbů, které jsme vám představili v čísle 2/2005, přispívalo k pocitu domácí pohody kromě optických efektů i topné tělísko o výkonu 2 kW, tento elektrický krb se omezuje pouze na optické napodobení žhnoucích uhlíků.

V krbu jsou umístěny umělohmotné modely dřevěných polínek, které jsou zevnitř osvěcovány speciálními světelnými efekty, aniž by přitom vznikalo jakékoli teplo. Celé zařízení je napájeno elektřinou ze zásuvky. Náklady na provoz krbu jsou přitom velmi příznivé. Většina výrobku napodobujících žhnoucí dřevo jsou samostatná zařízení, která vypadají hezky i když stojí volně v místnosti. Přesto jsme se rozhodli pro tato "polínka" postavit vhodné obložení - krb. Z obyčejné hromádky krbových polínek se tak stal útulný kout, kde se může scházet rodina za dlouhých zimních večerů.

Rohová varianta krbu má i další výhody. Za krbem se může snadno skrýt elektrický kabel včetně zásuvky, který by mohl prozradit, že se nejedná o pravý krb. Navíc v obývacím pokoji získáte nový prostor pro vystavení nejrůznějších dekoračních předmětů a "oživíte" nevyužitý, zapomenutý roh místnosti.

ŽHNOUCÍ POLÍNKA S VYPÍNAČEM

1 Tato varianta (model "311" od firmy Keller) je určená k samostatné instalaci (může se obestavět obložením, ale nemusí. Polínka jsou ručně malovaná. Rozměry: 32 x 62 x 29 cm. Cena: zhruba 6900 korun.

2 Model "303" je ohrazený kovovou mříží, podstavec měří 26 x 58 cm Cena: přibližně 6200 korun. Včetně ručně malovaných polínek.

3 Princip optického efektu, je založený na zcela jednoduché a velmi nenápadné konstrukci. Potřebné světlo dodává žárovka, rotující reflektor pak světlo odráží na vnější plášť (polínka), který je zbarvený různými odstíny červené barvy.


Perfektní obložení

Samotný korpus krbu je vyrobený z 19 mm silné MDF desky, která se prodává ve stavebních hypermarketch. Tam vám, chcete-li, za nepatrný peníz desky nařežou podle přání. Na celou konstrukci jsou z hlediska statiky kladeny minimální nároky, a proto zcela stačí, když se desky pouze slepí dohromady vodovzdorným lepidlem na dřevo. Po slepení desek se musí všechny hrany a lepené spoje důkladně obrousit brusným papírem o trnitosti 120, aby byl povrch celého krbového obložení jednotný a hladký. Korpus se v zásadě skládá ze tří větších částí. Jedná se o široký spodní, střední a horní díl. Tyto konstrukční díly se nemusí lepit dohromady. Stačí, když se k sobě přišroubují dvojicemi šroubů, aby se celá konstrukce dala kdykoli rozebrat. Mezi zadními stěnami všech tří korpusů by měla být v rohu mezera o šířce asi 3 cm. Žárovka v osvětlovacím zařízení totiž vydává poměrně velké teplo, která pak touto mezerou může snadno unikat ven.

STAVBA TŘÍ KORPUSŮ

1 Základní desku dolního korpusu vyřízněte ruční kotoučovou pilou podle našeho nákresu. K jejím čelním hranám nalepte úzké lišty z MDF desky. Lišty nalepte ze spodní strany desky, nikoli zepředu.
2 Zadní a boční stěny "přízemí" přilepte ke spodní straně základní desky a upněte je dlouhými svěrkami. Rovnoměrnou vzdálenost svislých desek od hran základní desky zajistíte pomocí vhodného odřezku z MDF. Pravý úhel lepených spojů zkontrolujte truhlářským úhelníkem.

     

3 Zkosené svislé MDF lišty přilepte k hranám čelního otvoru
a provizorně je zpevněte lepicí páskou. Podélné hrany lišt zkoste v úhlu 45°, hrana boční stěny zůstane pravoúhlá.
4 Po zaschnutí lepidla (nejméně 2 hodiny) odřízněte vyteklé lepidlo ostrým dlátem a všechny hrany a lepené spoje obruste excentrickou bruskou.
5 Na spodní hrany prostřední vodorovné desky nalepte zdvojené MDF lišty se zkosenými hranami. Přilepené lišty upněte svěrkami.
6 Zadní a boční stěny se tentokrát přilepí nejen k vodorovné desce, ale také ke zdvojeným lištám na jejích hranách. Zvýší se tak stabilita celé konstrukce.
7 Do základní desky a zadní stěny spodního dílu konstrukce se musí vyvrtat otvory pro zásuvku a elektrický kabel. Na otvor pro kabel stačí širší děrovací vrták, na otvor pro zásuvku se použije přímočará pila. Hrany výřezů se následně obrousí dohladka.

TĚŽKÁ STAVBA
Konstrukce "krbu" je sama o sobě natolik těžká, že se dá jednoduše postavit do rohu a nemusí se připevňovat ke zdi.Celá konstrukce by se měla postavit na dostatečně velkou podložku (guma, plech, dlažba), aby se tak ještě více přiblížila vzhledu skutečného krbu a aby se na podlaze neobjevila vytlačená místa.

Připojení elektrického kabelu proveďte raději hned po postavení spodního dílu krbu, později by to mohlo být zbytečně komplikované.

    

Perfektní povrch
A by bylo zdání opravdovosti skutečně dokonalé, natřete před sestavením krbu vnitřní stěny prostředního dílu sytou oranžovou barvou na stěny. Optický efekt elektrického krbu tak bude ještě intenzivnější. Samozřejmou součástí každého krbu jei hromádka skutečných dřevěných polínek, které můžete ve spodním korpusu krbu bez problémů skladovat po dlouhá léta. Krb můžete zapínat buď zasunutím zástrčky do zásuvky nebo spínačem, který zapojíte do přívodního kabelu.

POVRCHOVÁ ÚPRAVA VE VENKOVSKÉM STYLU
Dokonalou iluzi skutečného krbu vytvoří teprve řádné povrchové zpracování. Celá konstrukce se proto nejdříve musí natřít základovým nátěrem, na který se potom nanese speciální penetrační nátěr (1). Povrchovou strukturu vytvoříte pomocí jemné strukturní omítky, která se nanáší plochým štětcem (2). Nakonec se můžete rozhodnout, jestli povrch ponecháte tak, jak je, nebo jestli jej přetřete libovolnou barvou na stěny.

 

CO BUDETE POTŘEBOVAT
MDF desku 19 mm MDF desku 19 mm MDF desku 19 mm
Spodní část: Prostřední část: Vrchní část:
1 vrchní deska 110x110 cm 1 vrchní deska 104x104 cm 1 vrchní deska 80x80 cm
2 boční stěny 50x45 cm 2 boční stěny 65x50 cm 2 boční stěny 41,5x24 cm
2 zadní stěny 95x45 cm 2 zadní stěny 95x65 cm 2 zadní stěny 30x24 cm
2 lišty 70x5 cm 4 lišty 51,6x5 cm 1 čelní stěna 54,5*x24 cm
1 lišta 56,6*x5 cm 2 lišty 74,5*x5 cm *díly ponechte delší kvůli zkoseným hranám
4 lišty 45x5 cm 4 lišty 65x5 cm

 

Perfektní krb ke stěně

Pokud v místnosti nemáte volný roh, pak musíte krb postavit ke stěně. I v tomto případě pro vás máme řešení. Krb je v zásadě sestaven úplně stejně jako první varianta, skládá se tedy ze spodní, prostřední a vrchní části.

 

CO JE... ?
STRUKTURNÍ OMÍTKA
... je jemnozrnný nátěr, který svým zdrsnělým pískovým povrchem připomíná klasickou omítku. Nanáší se pomocí mohérového válečku a následně se upraví plochým štětcem.


PENETRAČNÍ NÁTĚR

Základový nátěr, který zlepšuje přilnavost podkladu pro následující vrstvy nátěrů a omítek. Další efekt tohoto nátěru spočívá v tom, že zabrání pozdějšímu prosvítání hnědé MDF desky skrz vrstvu omítky nebo barevného nátěru.

Převzato z Udělej si sám 12/2005

09.12.2005
  • Udělej si sám

    Časopis Udělej si sám těží ze zázemí největší evropské rodiny Do-it-yourself časopisů. Díky tomu je zdrojem aktuálních informací o nejnovějších trendech ve sféře hobby z oblastí bydlení, techniky a zahrady. Je zacílen na kutily, kteří hledají inspiraci a návody na řešení problémů a vylepšení interiéru i exteriéru.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444