Ela s Kryštofem si navrhli svůj dům snů

Nestává se tak často, že by si klienti sami navrhli své bydlení, aniž by měli odborné znalosti architekta či projektanta. A přece se Ela s Kryštofem nezalekli, a tak mohou i po pěti letech říci, že je jejich dům pořád baví. V domě se odráží jejich životní styl, nápady, všechna přání a zkušenosti z předchozího bydlení. I přesto se jedná o stavbu jednoduchou a skromnou, která je v dokonalém souladu s okolím.

Bez architekta, jen s vlastními nápady

Ela s Kryštofem si chtěli dům navrhnout po svém. Bez zásahu zkušeného architekta, který by jim dával mantinely a usměrňoval jejich nápady. Vsadili raději na spolehlivého dodavatele a kvalitní konstrukci. Pro svou unikátní stavbu zvolili právě RD Rýmařov. Jak sami říkají, v minulosti se již setkali se zděnými stavbami a už s nimi nechtějí mít nic společného.
 
 
Nebylo to vždycky jednoduché. Jak sama dvojice říká: „Když člověk v dané činnosti není kovaný, k ideálu se přibližuje mnohem pomaleji a pomocí doslova desítek a stovek pokusů. Kuchyň jsme předělávali asi osmkrát. Každý prvek ale musel být prověřován z hlediska realizovatelnosti. Vřelé díky patří trpělivým konstruktérům, kteří byli ochotni s námi trávit čas a vycházet vstříc našim někdy hodně zvláštním nápadům a požadavkům."

Investoři věděli, že taková stavba má svá úskalí a existuje tu jisté riziko. Vše se ale povedlo na jedničku a v lecčems dokonce předčilo jejich očekávání. Díky tomu je i po pěti letech dům baví a neměnili by na něm absolutně nic!
 

Dřevostavba dokonale splynula s okolím

 

Interiér: Méně je více

Exteriér i samotný půdorys vyznávají jednoduchost, a proto je v tomto stylu navržen i interiér. Majitelé vyznávají minimalismus, velké množství věcí je zbytečně rozptyluje. Oni doma hledají klid a harmonii, což podtrhují elegantní barvy, vzdušnost a velké prosklené plochy, které jim umožňují úzký kontakt s přírodou. Vždyť přímo z ložnice mají úžasný výhled na Ještěd. A to je mnohem lepší než televize.
 
Ela s Kryštofem chtěli, aby se v domě cítili dobře nejen oni, ale také jejich návštěvy. Proto mají hosté k dispozici dva pokoje a vlastní koupelnu. Samotný dům je pak rozdělený na soukromou a společnou část. V soukromé části se nachází ložnice s přístupem k venkovnímu bazénu, pracovna, šatna a velká koupelna se saunou. Ve společném prostoru je obývací pokoj s kuchyňským koutem. I z této části se přímo dostanete na terasu a zahradu. Tyto dva prostory nespojuje klasická chodba, jak jsme u bungalovů zvyklí. Tady se projdete krásnou galerií s obrazy. „Je tu venkovní prostor a terasa, kde každá návštěva stejně skončí užaslým pohledem na kompletní panorama Ještědského hřebenu. Tam i my trávíme čas nejraději."


Interiér v duchu minimalismu

 

Dům otevřený přírodě

V tomto bungalovu nenajdete žádné konstrukční složitosti. Má jednoduchý tvar a dokonale ctí světové strany. Odráží se v něm romantický západ slunce a vodní hladina. To se jen tak neomrzí.
 
„Tam, kam už nebylo možno přizvat přírodu, jsme s pokorou využili i technologie. Proto například nucená výměna vzduchu, která je občas potřeba." V domě najdete kromě rekuperace také tepelné čerpadlo voda-voda, které se stará o úsporné vytápění domu. Pod pozemkem je nataženo cca 300 m trubek, odkud se bere teplo a zpracovává se v technické místnosti. Vysoká účinnost a velmi tichý provoz, to byly priority majitelů. Silné čerpadlo zvládne ohřívat i vodu v bazénu.
 
„Dům je jedinečný svým nadčasovým dispozičním řešením. Obnovitelné zdroje energie (tepelné čerpadlo voda-voda, řízené větrání a příprava na fotovolatickou elektrárnu) řadí dům do kategorie „energeticky efektivní" a významně šetří finanční náklady v rámci provozu a užívání stavby," říká projektant společnosti RD Rýmařov.

O dřevostavbě

  • Zastavěná plocha: 239 m2
  • Užitná plocha: 128 m2
  • Teplo a větrání: tepelné čerpadlo voda-voda + teplovodní podlahové vytápění
  • Řízené větrání s rekuperací
  • Bazén kryje plovoucí roleta, která izoluje teplo i chlad.  Voda má 20 stupňů a díky roletě je schopná si je udržet, přestože vzduch má třeba 35.
  • Akumulace v dřevostavbě je velké téma. Všichni ho řeší v zimě, ale v létě nikdo. Právě v létě velmi oceníte, že se stavba nepřehřívá a teplo, které se v ní přes den nashromáždí, v noci bez problémů vyvětráte.
04.11.2020 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444