Efektivní využití srážkové vody

Bojíte se sucha? Jsou vaše výdaje za pitnou vodu stále vyšší? Pak hospodařte s dešťovou vodou! Nejen, že se zachováte správně k životnímu prostředí, ale i směrem k platné legislativě, která ukládá povinnost postarat se o dešťové vody všem, kdo budují novou nebo opravují starší nemovitost. Jaké jsou možnosti a jak postupovat? Přinášíme pár praktických tipů.

1. Seznamte se s normami

Jak již bylo řečeno výše, zákon ukládá povinnost postarat se o dešťové vody jak při nové výstavbě, tak i při rekonstrukci starší zástavby. Výstavby a provozu vsakovacích zařízení srážkových vod se týká norma ČSN 759010, která zároveň stanovuje postupy a pravidla provádění geologického průzkumu, na základě kterého se pak provádějí výpočty parametrů vsakovacích objektů. Norma TNV 759011 stanoví, kdy a kam lze srážkové vody bez omezení odvádět, a jaké zásady a parametry je třeba dodržet. A proč vlastně věnovat dešťovým vodám tolik pozornosti? Správné dodržování těchto předpisů totiž zamezí kontaminaci půdy a podzemní vody a ohrožování kvality pitné vody. Navíc, když se srážková voda dostane zpět do půdy, zamezí se suchu a podpoří se přirozený koloběh vody v přírodě.

 

2. Nechte si zpracovat geologický průzkum

V případě stavby nového domu nebo rekonstrukce staršího je potřeba v první řadě provést geologický průzkum, který zjistí hydrogeologické podmínky v místě stavby, zohledňuje propustnost podloží v místě zasakovacího objektu a výšku hladiny podzemní vody. Výsledky pomohou k rozhodnutí, jaké technické řešení pro hospodaření s dešťovou je možné použít. 
 

3. Zasakovat nebo zadržovat? 

Zdroje podzemní vody je nutné chránit, proto musí být do systému zakomponováno filtrační zařízení. Po zbavení nečistot se může dešťová voda nechat lokálně vsakovat nebo zadržovat a regulovaně vypouštět do kanalizace. Vždy však záleží na místních geologických podmínkách a územně plánovacích požadavcích. Jaký způsob likvidace vybrat stanoví závěry geologického posudku. Na základě vsakovacích zkoušek pak také projektant vybere, jaký typ a konstrukci zasakovací nádrže nejlépe použít, a jaký má mít objem.

V úvahu je potřeba brát nutnost výkopových prací, snadnost instalace, čištění a kontroly. Použít lze např. akumulační boxy Wavin Q-Bic, které jsou vyrobeny z čistého polypropylenu. Jsou modulovatelné, takže je lze jednoduše vyskládat do potřebného tvaru a velikosti. Box Q-Bic Plus je modulární a nabízí nejotevřenější konstrukce nádrže, která je na trhu k dispozici. Umístění těchto vsakovacích boxů stanovuje norma, důležitá je vzdálenost od zdroje pitné vody. Pokud geologický průzkum zjistí, že půda nedokáže dobře srážky vsakovat (například stavba v nevhodných geologických podmínkách, anebo je v daném místě vysoká hladina podzemní vody), je majitel stavby povinen zajistit jejich regulovaný odvod pomocí retenčních nádrží do kanalizace.
 

4. A co vodu jímat a využít pro zalévání či například splachování? 

Pokud se rozhodnete vybudovat rozvod užitkové vody a tu pak efektivně využít, určitě nebudete litovat. Cena za vodné a stočné neustále stoupá, proto je rozumné vodou zbytečně neplýtvat. V posledních suchých letech, kdy zásoby vody značně poklesly, není možné používat pitnou vodu k zalévání zahrad nebo napouštění bazénů. Využívání vody, kterou získáme zdarma z dešťových srážek, je určitě správnou investicí do budoucna, navíc vložené náklady se vám určitě brzy vrátí. Voda je nenahraditelná, proto bychom se měli k našemu životnímu prostředí chovat šetrně.
26.06.2017 | PR
  • Wavin Czechia, s.r.o.

    Společnost Wavin je přední světový výrobce a dodavatel plastových potrubních systémů pro rozvody vody, topení a plynu. Specializuje se i na systémy pro hospodaření s dešťovou vodou a realizaci či sanaci inženýrských sítí. V České republice působí od roku 1990.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444