Dvojnásobný prostor

Mobilní předsunuté regály

Knih není nikdy dost, ale s úložným prostorem je to vždycky horší. Konečně je už máme kam dávat. Do této knihovny se totiž vejde přibližně 2300 svazků.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

S obtížným hledáním úložného prostoru v obývacím pokoji je konec. Tento nástěnný regál s pohyblivou přední částí není určen jen pro knihomoly. Na policích o celkové délce 45 m (sedm polí x osm polic x 80 cm délky) mohou stát knihy, ale také vaše sbírka modelů či cédeček nebo všechno dohromady, protože místa je tu skutečně dostatek.

Regály jsou vyrobené z javorové spárovky, která se dá sehnat pouze ve specializovaných obchodech s dřevěnými materiály. Ve stavebních hypermarketech není běžně k dostání. Regál však můžete pochopitelně vyrobit i z klasických borových spárovek, které se dají koupit v každém stavebním hypermarketu. Máte pocit, že tento projekt překračuje rámec vašich schopností? Žádný problém, mysleli jsme i na tuto možnost. Na následujících stranách najdete návrh, jak můžete podobného efektu docílit s využitím regálů "Billy" od firmy Ikea. Přední řadu regálů jsme rozhýbali pomocí koleček, které jsme k nim zespodu přišroubovali.

Na výrobu tohoto regálu potřebujete lepené spárovky. Buď použijete rovnou prkna o šířce 20 cm (hloubka regálu), nebo koupíte celé desky o šířce 80 cm (obvyklý průmyslový rozměr), které se potom musí nařezat na jednotlivé pruhy. Materiál, jejž vidíte na obrázku, je spárovka z javorového dřeva, kterou můžete sehnat u specializovaného obchodníka v délce téměř 250 cm. Na vytvoření úložného prostoru pak můžete využít celou výšku stěny. Abychom regálu a obzvlášť jeho pohyblivým částem dodali potřebnou stabilitu, je každá druhá police připevněná ke svislým prknům pomocí hmoždinek. Ostatní police leží na policových držácích a jejich výška se dá měnit díky svislé řadě předvrtaných otvorů.

Vodicí kolejnice nahoře a dole - regály, které si postavíte sami, se nahoře i dole opatří vodicí kolejnicí vyrobenou ze dvou hliníkových profilových lišt. Zajistí se tak, aby se pohyblivý regál nevzdaloval od pevného a aby nestál nakřivo. Pokud má vodicí kolejnice vést po celé délce, musí být u všech stabilních regálů spodní hrana v jedné rovině.

1) Nejprve vyvrtejte otvory do úzkých hran. Potom s pomocí značkovačů hmoždinek označte body pro vrtání na protilehlých dřevěných částech. Značkovače hmoždinek se prodávají ve všech běžných průměrech.

2) V označených místech vyvrtejte otvory. Při vrtání v místech, na která nedosáhnete s klasickou stojanovou vrtačkou, použijte malý mobilní stojan. Dají se s ním vrtat přesné otvory i do velkých nebo svislých ploch.

3) Do otvorů dejte trochu lepidla a zasuňte do nich hmoždinky. Lehký úder kladivem je zarazí až na dno vyvrtaného otvoru. Lepidlo, které vyteče, setřete vlhkým hadříkem.

4) Vodicí kolejnice upevněte pomocí silných vrutů.

 

Nosné dvojité kolečko: Čtveřice koleček pod každým regálem je opatřena dvojitými proužky gumy. Měkká gumová směs je vhodná zvláště pro použití na dřevěných podlahách.

U druhého návrhu nemusíte začínat stavbou regálů. Stačí koupit pět regálů typu "Billy", osm koleček se dvěma osami a hliníkové profily ve tvarech písmen U a L. K tomu ještě několik pruhů dřevotřískové desky nebo MDF a dřevěný hranol na uchycení vodicích kolejnic. Zadní regály by měly stát na přiměřeně vysokém podstavci, aby jejich spodní hrany byly v jedné rovině s hranami předních regálů, které se pohybují na kolečkách.

1) Do podstavců pohyblivých regálů se dodatečně vlepí pruhy dřevotřískové desky. Když lepidlo vytvrdne, vyvrtejte otvory pro osu koleček. Osa by pochopitelně měla vést tak, aby později stála na zemi kolečka, a nikoli podstavec regálu.

2) Na zadní regály připevněte U - profil, na přední regály připevněte L - profil s dřevěnou lištou.

U varianty postavené z hotových regálů se vodicí kolejnice připevňuje pouze nahoru. Proč? Zadní regálová stěna se skládá ze tří jednotlivých regálů "Billy" o šířce 80 cm, jejichž boční stěny vedou až k zemi, a znemožňují tak montáž průběžné hliníkově lišty o délce 2,4 m. Pozor: Aby pohyblivé i stabilní regály byly ve stejné výšce, musí být zadní stěna postavena na 1cm vysoký podstavec.

Převzato z časopisu Udělej si sám 7/2004

20.06.2004 | tz
  • Udělej si sám

    Časopis Udělej si sám těží ze zázemí největší evropské rodiny Do-it-yourself časopisů. Díky tomu je zdrojem aktuálních informací o nejnovějších trendech ve sféře hobby z oblastí bydlení, techniky a zahrady. Je zacílen na kutily, kteří hledají inspiraci a návody na řešení problémů a vylepšení interiéru i exteriéru.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444