Dveře umí s interiérem divy. Mnohdy však stačí vyměnit dveřní kování

Dveřní kování dává dveřím design i funkční vlastnosti. Obvykle se kupuje samostatně a o finálním vzhledu dveří i funkčních vlastnostech rozhoduje právě jeho výběr. Co vše umí dveřní kování?

Pod slovním spojením dveřní kování se ukrývá poměrně bohatá škála výrobků. Může jít o kování interiérové a exteriérové, pokojové či bezpečnostní na vchodové dveře, klasické se štítkem i rozetové, liší se též materiálem, ze kterého je vyrobeno. Speciálním druhem kování je kování na posuvné dveře, ale může jít též o různé kované závěsy a další doplňky dveří, jako například větrací mřížky.

Kliky na dveře dávají styl bydlení


Dnešní doba je charakteristická kombinací různých stylů. Typickým příkladem může být rekonstrukce chalupy. Často sázíme na kontrast. Hitem není neustále napodobovat staré věci. V interiéru se často kombinují staré zrestaurované dveře s hypermoderními klikami, nebo naopak, na nové dveře v moderních jednoduchých liniích se nasadí kované či historizující kliky. Nemusíte být dokonce ani milovníkem eklektických interiérů, aby vám interiérový architekt doporučil právě toto zajímavé řešení. A vypadá skutečně perfektně.

Kliky na dveře umí více, než se na první pohled zdá. Dnes se rozhodujeme mezi štítovým a rozetovým kováním. Štítové kování má jednolitý štítek pod klikou a vložkou. Rozetové má kliku a štítek pod vložkou oddělený. Má se za to, že rozetová kování jsou moderní vychytávkou poslední doby. Právě v tomto provedení dnes najdeme ty nejmodernější kliky. Ale není to zcela pravda, protože snadno narazíte na stará řešení klik, opět například na chalupách, kde se využívala právě rozetová kování.

Dveřní kování Cobra


Výrobců kování najdete celou řadu, avšak jednoznačně mezi ty nejkvalitnější patří Cobra. Kování Cobra se vyrábí nejčastěji v Itálii, nebo v některých dalších zemích Evropy. Firma klade nadprůměrný důraz na kvalitu svých výrobků a díky tomu je skutečným lídrem. I když je dveřní kování Cobra dražší než některé extrémně levné značky, rozhodně se vyplatí. Kliky se neošoupají, kování se nepoškodí, je 100% funkční a nabízí též celou řadu moderních vychytávek. Stále oblíbenější je též designová řada Cobra – Design Line. Právě v ní najdete skutečné perly prestižních italských designérů.

Doplňky na dveře


Za dveřní kování jsou považovány i různé doplňky na dveře. Může jít v první řadě o madla či koule, které nahrazují standardní kliky. Často hledáme též panty, závěsy na dveře, samozavírače dveří, klepadla či vhozy do dveří. Některé součásti pak zajišťují vyšší bezpečnost. Může se jednat o přídavné řetízky i kukátka.

Specifické postavení má větrací mřížka. Montuje se především na koupelnové dveře, ale často též na domácí šatny či na dveře spižíren. Mřížky nemusí mít jenom levný plastový vzhled, ale rovněž mohou být ze masivního dřeva či z hliníku. Eloxovaný hliník v různých barvách a samozřejmě též v různých velikostech je dnes používaný nejčastěji.

Bezpečnostní kování jako standard


Standardem na dveře bytů v bytových domech i na vchodové dveře v rodinných domech je dnes bezpečnostní kování. Postupně si lidé pořizují bezpečnostní dveře, nejčastěji ve třídě 3 a 4. Aby však jako bezpečnostní prvek splňovaly podmínky této třídy, musí být stejně bezpečné (ve stejné, nebo vyšší bezpečnostní třídě) rovněž bezpečnostní kování i cylindrická vložka. Bezpečnostní kování je důležitým prvkem ochrany majetku, ale i nás samotných. Často je už jen jeho přítomnost ochranou, protože odrazuje zloděje vůbec od pokusu se vloupat. Bezpečnost pak lze zvýšit již zmíněnými řetízky, přídavnými zámky či kukátkem.

Velké změny často přináší jednoduchá řešení


Nevejdete se do bytu? Chybí vám místo na pracovní stůl pro home office a v dětském pokojíku byste potřebovali taktéž prostor pro stůl navíc? Vyměňte klasické interiérové pokojové dveře za posuvné. Pokud byste zvolili variantu, kde se dveře posouvají po zdi, pomůžete si jen částečně. Ideálním řešením jsou dveře zasouvané do zdi. Toto řešení není stavebně tak náročné, jak se na první pohled zdá. Je sice nutné osadit pouzdro pro posuvné dveře, to však existuje i ve variantě do sádrokartonu. Na rozdíl od řešení do zdi se velice snadno realizuje a není nutné dělat žádné „mokré“ stavební úpravy. Předsazená sádrokartonová zeď není náročná na montáž ani na prostor.

Posuvné dveře umí neuvěřitelně šetřit drahocenné metry v prostoru. Nevyužitelný prostor v zádveřích mění v plnohodnotnou podlahovou plochu, kam lze umístit další stůl, komodu, polici, televizi… Prostě cokoli, na co vám až doposud chybělo místo. Posuvné dveře rovněž zjednodušují pohyb v prostoru. Nehrozí úraz otevřením dveří. Měli by být samozřejmostí do bytů s lidmi na vozíku i s jinými pohybově indisponovanými jedinci.

Dveře do pouzdra se vyrábí jako dveře do zdi a SDK dveře, což jsou ty ve variantě určené pro sádrokartonové příčky. Mohou být jednokřídlové (pravé i levé), ale rovněž dvoukřídlové. V této podobě nabízí možnost pracovat s otevřeným prostorem s tím, že se nepřipravíte o variantu jeho uzavření kdykoliv se vám to hodí. Hezky vybrané designové dveře a pěkné kování na posuvné dveře dávají interiéru opět styl.

 

Nakupujte dveřní kování na internetu


Dveřní kování není zrovna levná záležitost. Vyměnit kliky v celém bytě, nakoupit všechny prvky kování pro bezpečnostní dveře i nahradit klasické křídlové dveře posuvnými něco stojí. Nákupem na internetu získáváte hned dvě výhody: máte větší výběr a ušetříte.
15.01.2021 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • ŠPINAR - software s.r.o.

    Fima ŠPINAR – software s.r.o. je výhradním dodavatelem programu TurboCAD, TurboFLOORPLAN, TurboCADCAM a dalších cca 50 programů pro český a slovenský trh. Společnost dodává také vlastní produkty DAEX, které nabízí na světovém trhu.

  • PVC OKNA s.r.o.

    Firma PVC OKNA s.r.o. vyrábí plastová okna a plastové dveře již od roku 2002. Pro naše výrobky jsme zvolili špičkový německý profilový systém KÖMMERLING a rovněž německé kování SIEGENIA-AUBI. Jakožto celosvětově první významný producent používá značka KÖMMERLING k výrobě profilů výhradně bezolovnaté PVC se "zelenými" stabilizátory na bázi vápníku/zinku (zn. Greenline )

  • Stavona, spol. s r.o.

    Stavona, společnost s ručením omezeným, vznikla roku 1991. Od počátku působí v oboru výroby oken, dveří, výloh, zimních zahrad, posuvných stěn a rolet, včetně příslušenství (parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie apod.).

  • HON - okna, dveře

    Eurookna a vchodové dveře děláme už více než 93 let. S našimi okny budete přírodě nablízku. Tradici výroby nejen dřevěných oken a dveří, ale i jiných truhlářských výrobků založil v roce 1924 náš děda. Dnes vyrábíme dřevěná a dřevohliníková okna, vchodové dveře , posuvky a balkónové dveře, repliky historických oken na památkově chráněné stavby a další otvorové výplně na všechny druhy staveb, od moderních domů až po kostely.

  • Yale

    Firma Yale vyrábí klíče, zámky a bezpečnostní systémy a dodává je milionům lidí do více než 125 zemí celého světa. Jako jedna z nejstarších mezinárodních značek patří Yale mezi nejznámější a nejrespektovanější jména mezi výrobci zámků. V její historii najdete zásadní novace pro celý průmysl. Představuje kvalitu, design, spolehlivost, důvěru a co je nejdůležitější – bezpečnost. Cílem společnosti Yale je dát zákazníkům pocit bezpečí, aby si mohli plně užívat života bez starostí a mít volnost výběru.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444