Dveře, které nejsou jen pro parádu

Dveře představují vstupní bránu do interiéru. Právě v prostoru kolem dveří se instinktivně na chviličku zastavíme a hodnotíme situaci. Jde o nejfrekventovanější část místnosti a určitě i proto jsou na design dveří kladeny takové nároky. Většinou ale potřebujeme od dveří víc než jen krásu, hlavně bezpečnost a odolnost. Kromě obrovské nabídky „běžných“ otočných dveří tak existuje spousta variant jejich speciálního provedení pro zvláštní účely.

Rallye Paříž – Dakkar nemůžete absolvovat ve sportovním kupátku a na horský výšlap také nevyrazíte v bačkorách. Podobně vchod do bytu musí strážit robustnější dveře, než třeba obývák, protože bezesporu v domácnosti patří k nejvíce namáhaným. Určitě od nich proto požadujme dobré izolační vlastnosti (protihlukové, proti ztrátám tepla) a vysokou odolnost proti oděru, ale hlavně ochranu před požárem a nezvanými návštěvníky.

Poručíme ohni, kouři

Oheň dokáže napáchat obrovské škody na majetku a bohužel někdy i na životech. Užití požárně odolných dveří dokáže tyto následky omezit a v některých případech jej nařizují normy. Ale doporučuje se protipožární dveře instalovat i v místech, kde to povinné není. Takřka samozřejmé by to mělo být u vchodu do bytu. Vhodné jsou rovněž všude tam, kde hrozí zvýšené nebezpečí vzniku požáru. Tedy například v kotelnách, garážích, dílnách a podobně.

Protipožární dveře dokážou vzdorovat ohni především díky speciální vnitřní výplni, většinou na bázi dřevotřísky. Mezi nejběžnější patří dveře s požární odolností 30 minut, ale existují samozřejmě i modely s větší výdrží. Například společnost SOLODOOR nově do svého programu zařadila dveře s odolností 45 minut, jíž dosahuje díky speciální vnitřní nehořlavé výplni Nobasil.

Ještě důslednější ochranu pak poskytují kouřotěsné dveře, zabraňující průniku studeného i teplého kouře. Jde vlastně o protipožární dveře vsazené do kovových nebo speciálních obložkových zárubní, doplněné vysouvacím prahem a těsněním.

Dveře by měly být opatřeny štítkem, který jednoznačně identifikuje nabízený typ ochrany. Písmena EI (EW) značí dveře bránící šíření požáru (dveře omezující šíření požáru), příslušná číslovka (30, 45 apod.) pak informuje, jak dlouho se na ně můžeme spolehnout. Písmeno S pak označuje kouřotěsné dveře.

Můj byt, můj hrad

Vchod do bytu je třeba chránit rovněž proti zlodějům, což zajišťují takzvané bezpečnostní dveře. Ty se vyrábějí vždy plné a jsou speciálně testovány proti vniknutí a vloupání. Stupeň odolnosti se pak označuje jako bezpečnostní třída (většinou 2 nebo vyšší 3). Na zloděje je připravena řada konstrukčních nástrah, které jejich úmysly zhatí nebo je přinejmenším výrazně ztíží. Dveře tvoří plná dřevotříska, takže není snadné je prokopnout. Na straně k pantům jsou instalovány trny zabraňující vysazení, na straně kliky pak ochrannou funkci plní vícebodový zámek (se závorami nejen uprostřed, ale i v horní a dolní části dveří). Netřeba dodávat, že takové dveře plní dokonale svoji funkci jen v ocelové a dobře zazděné zárubni.

Dveře s hroší kůží

Dveře se ovšem opotřebovávají, i když nejsou vystaveny zrovna tak extrémním vlivům jako oheň nebo kriminálník s páčidlem. Stačí prostě jen velká frekvence lidí, kteří jimi procházejí. Tu do nich trochu kopnou, občas o ně zavadí kusem nábytku, který právě stěhují…Roli otloukánka v místech s hustým provozem skvěle plní takzvané zátěžové dveře opatřené speciálním povrchem odolným proti oděru. Vynikající služby v tomto směru poskytuje laminátová CPL fólie o tloušťce 0,2 mm. Pro extrémně namáhané interiéry (veřejné budovy apod.) se ochranné laminátové fólie CPL nebo HPL vyrábějí i v tloušťce 0,8 mm.

Ticho léčí

Bydlíte v rušné části města, potřebujete klid na práci nebo máte lehký spánek? Pak určitě oceníte protihlukové (v odborné terminologii vzduchově neprůzvučné) dveře. Jsou konstruovány tak, aby pohlcovaly více decibelů, než dveře běžné. Proto najdou uplatnění všude tam, kde se oceňuje soukromí, například v ložnici nebo v pracovně apod.

SOLODOOR má ve svém sortimentu dveře, které umí odstínit až 39 decibelů, a to už představuje slušnou porci hluku. Například lednička nebo myčka „natropí“ cca 40 dB.

Sem a zase tam

Naopak v místech, kde je neustálý pohyb a na nějaký ten hluk se tolik nehledí, se výborně uplatní kyvné dveře. Jsou osazeny speciálními panty, které umožňují otevírání na obě strany, a to pouhým zatlačením bez použití kliky. Samozřejmě, že tento systém je vhodný především pro veřejné prostory, restaurace, nemocnice apod., nicméně skvěle se uplatní třeba i doma v kuchyni. Ovšem pozor! Instalaci „lítaček“ určitě pečlivě zvažujte, pokud máte malé děti nebo domácího mazlíčka, protože přináší vyšší riziko skřípnutí. Kyvné dveře se vyrábí v jednokřídlé i dvoukřídlé variantě a vždy jako bezfalcové (bez polodrážky).

Bez drážek a pro lenochy

Právě takzvané bezfalcové dveře jsou pro svůj atraktivní vzhled, ale i praktičnost stále populárnější. Dveře nepřečnívají zárubeň, ale lícují s ní, zmizelo vybrání polodrážky a tím i rohy, v nichž se často usazují nečistoty. Celý komplet dveří a zárubně tak při správné montáži ani o milimetr nevyčnívá ze zdi do prostoru, což působí velmi elegantním dojmem. Estetiku hladké plochy mohou navíc podtrhnout skryté panty, které jsou zapuštěny v těle dveří a navenek vůbec nejsou vidět.

SOLODOOR na přání tyto dveře osazuje speciálním magnetickým zámkem, který zajišťuje zavírání bez používání kliky. Stačí je pouze přistrčit a při dosednutí dveří do zárubně střelka ve dveřním křídle automaticky a tiše zajede do protiplechu v zárubni. Otevírání dveří je ovšem klasické. Magnetický zámek ocení například domácnosti s malými dětmi. Zkušenosti totiž ukazují, že zatímco otevření klasických dveří nebývá pro děti problémem, se zavíráním je to už horší. Často dveře prudce zabouchnou, což může po čase způsobit jejich poškození.

Někdy se zkrátka s dveřmi moc nemazlíme. A proto je ve specifických případech namístě zamyslet se nad instalací speciálních dveří, které navzdory náročným podmínkám zůstanou stále krásné. Vybírat je možné z desítek variant a kombinací.

Přesvědčte se na www.solodoor.cz.
27.10.2010
  • SOLODOOR a.s.

    SOLODOOR je předním českým producentem interiérových dveří a obložkových zárubní, který od roku 1997 vyrábí finančně dostupné, spolehlivé, kvalitní a funkční dveře a zárubně. Nabízí také profesionální poradenství, odbornou montáž a možnost získat pětiletou záruku na své zboží.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444