Krémová polévka z jablek a červené řepy
Ingredience 1 středně velká červená řepa 2 jablka 1 velká cibule ( nejlépe červená, ale může být i žlutá) 1 polévková lžíce koření kari 15 g másla 1 lžíce oleje 600 ml vody nebo slabšího zeleninového vývaru 4 lžíce zakysané smetany špetka pepře |
Příprava Jablka,řepu i cibuli oloupeme, jablka nakrájíme na dílky, řepu na menší kousky, cibuli nadrobno. V hrnci rozpustíme máslo s olejem, přidáme cibuli a necháme zesklovatět, po chvilce vložíme jablka a řepu, promícháme a pod pokličkou necháme dusit asi 15 minut. Pokud je třeba přidáme několik lžic vody nebo vývaru, aby se směs nepřipálila. Vmícháme kari koření a ještě pár minut zahříváme. Poté přilejeme vodu nebo vývar, lehce opepříme a podle chuti přisolíme. Pomalu přivedeme k varu a necháme bublat asi dalších 10 minut. Odstavíme a ponorným mixérem umixujeme hladký krém. Rozdělíme na talíře a na každou porci přidáme lžíci smetany. |
Pečená jablíčka se skořicí
Ingredience 4 - 6 jablek 15 g másla lžička skořice 2 lžičky hnědého cukru ( lze vynechat) |
Příprava Jablka umyjeme, zbavíme jádřinců, větší nakrájíme na čtvrtky, menší na poloviny. Řezné plochy jemně posypeme skořicí a jablka vložíme do pekáčku. Pokud jsou jablka kyselejší, můžeme přidat trošku hnědého cukru. Jablka poklademe několika tenkými plátky másla a dáme do trouby. Pečeme při 180 stupních asi 25 minut, až se slupka začne tmave zabarvovat. Necháme prochladnout tak, aby jablíčka byla ještě trochu teplá a podáváme. Jednotlivé porce můžeme ozdobit lžičkou ušlehané smetany. |