Dvě pochoutky s jablky

Přemýšlíte, jak spotřebovat, co stále zbývá z bohaté úrody jablek? Nic proti štrůdlu, ale plody loňského léta a podzimu lze v kuchyni využít i jinak. Zkuste pikantní polévku z jablek a červené řepy nebo si jablíčka upečte jako voňavý dezert.

Krémová polévka z jablek a červené řepy

Ingredience
1 středně velká červená řepa
2 jablka
1 velká cibule ( nejlépe červená, ale může být i žlutá)
1 polévková lžíce koření kari
15 g másla
1 lžíce oleje
600 ml vody nebo slabšího zeleninového vývaru
4 lžíce zakysané smetany
špetka pepře
Příprava
Jablka,řepu i cibuli oloupeme, jablka nakrájíme na dílky, řepu na menší kousky, cibuli nadrobno. V hrnci rozpustíme máslo s olejem, přidáme cibuli a necháme zesklovatět, po chvilce vložíme jablka a řepu, promícháme a pod pokličkou necháme dusit asi 15 minut. Pokud je třeba přidáme několik lžic vody nebo vývaru, aby se směs nepřipálila. Vmícháme kari koření a ještě pár minut zahříváme. Poté přilejeme vodu nebo vývar, lehce opepříme a podle chuti přisolíme. Pomalu přivedeme k varu a necháme bublat asi dalších 10 minut. Odstavíme a ponorným mixérem umixujeme hladký krém. Rozdělíme na talíře a na každou porci přidáme lžíci smetany.

Pečená jablíčka se skořicí

Ingredience
4 - 6 jablek
15 g másla
lžička skořice
2 lžičky hnědého cukru ( lze vynechat)
Příprava
Jablka umyjeme, zbavíme jádřinců, větší nakrájíme na čtvrtky, menší na poloviny. Řezné plochy jemně posypeme skořicí a jablka vložíme do pekáčku. Pokud jsou jablka kyselejší, můžeme přidat trošku hnědého cukru. Jablka poklademe několika tenkými plátky másla a dáme do trouby. Pečeme při 180 stupních asi 25 minut, až se slupka začne tmave zabarvovat. Necháme prochladnout tak, aby jablíčka byla ještě trochu teplá a podáváme. Jednotlivé porce můžeme ozdobit lžičkou ušlehané smetany.
13.05.2019 | redakce

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444