Důvtipná zárubeň umí zamaskovat starou kovovou

Foto: SEPOS, spol. s r.o.

Foto: SEPOS, spol. s r.o.

Mnoho domácností při rekonstrukci trápí staré nevzhledné kovové zárubně, ale málokdo se dobrovolně pustí do jejich vybourání. Výrobci zárubní nad tímto problémem vyzráli a vyvinuli speciální variantu moderní obložkové zárubně, pod níž se ta původní kovová snadno schová. V čem tkví celý důvtip tohoto řešení a proč je dnes takzvaný obklad kovové zárubně, zkráceně OKZ, tak oblíbený?

Díky stejnému principu jako u klasické obložkové zárubně zvládne OKZ zárubeň namontovat každý zručný kutil. Jedná se v podstatě o šikovně připravenou skládačku. Jednotlivé díly stačí složit a slepit dohromady. Vyhnete se tak vybourávání, nebo dokonce vyřezávání staré kovové zárubně, což se většinou neobejde bez nežádoucího prachu v interiéru.

Výběr vzhledu obkladu kovové zárubně koresponduje s nejprodávanějšími povrchy dveřních křídel. Jednotlivé části OKZ jsou vyrobeny z dřevotřísky, a proto je manipulace při montáži snadná. Ve výsledku na první pohled nerozeznáte, jestli je v interiéru standardní obložková zárubeň či obklad, který schovává „retro“ kovové zárubně.

Stejně jako klasická zárubeň je systém OKZ variabilní pro různé rozměry průchozích otvorů a tloušťky stěn, pasuje tak do většiny domů a bytů. Systém OKZ je konstruován tak, aby do něj bylo možné osadit i dveřní křídlo s vyšší hmotností, dokonce i celoskleněné dveře. Obklad kovové zárubně je navíc flexibilní i v tom, že může do určité míry zakrýt ne zcela přesně namontované či deformované původní zárubně či stavební otvor. Tyto jednotlivé zárubně jsou totiž vyráběny pro každý otvor na míru, a proto odborníci doporučují přesné profesionální zaměření v interiéru před objednáním.

Nejen dveře, ale i zárubně by měly ladit se stylem moderního interiéru. Obklad kovové zárubně umožňuje proměnit staré kovové zárubně v krásné a moderní, a to rychle a bez prachu. Foto:  SEPOS, spol. s r.o
Obklad kovových zárubní má ještě jednu velkou výhodu, kterou při rekonstrukci oceníte. Při montáži můžete změnit původní stranu závěsů nebo otvíravé dveře za posuvné na kteroukoliv stranu. Proč je OKZ tak důvtipným systémem?Po odříznutí závěsů z původní zárubně se obklad zapěnuje. Obložením dojde k předsunutí závěsů, a tedy i dveří o několik milimetrů od průchozího otvoru. Ve výsledku se tedy změní průchozí šířka otvoru o zhruba tři centimetry, ale původní dveřní křídlo je možné ponechat,“ upřesňuje Pavel Polák, vedoucí výroby firmy SEPOS, která OKZ zárubně vyrábí a montuje.

Dvě rady na závěr
Odborníci na závěr zmiňují dva postřehy, o kterých je dobré předem vědět. Nezapomeňte si zkontrolovat vzdálenost od užší hrany dveří po střed kliky. Ta musí být nejméně 55 mm, jinak by dveře kvůli umístění štítku nebylo možné zavřít. Pozor si také dejte v případě obkladu dveří o šířce pouhých 60 centimetrů, který by mohl zabránit například stěhování nábytku nebo spotřebičů. I tak ve většině případů obklad kovové zárubně bez problému splní hlavní úkol, a to aby ve vašem moderním interiéru nebyly trnem v oku staré kovové zárubně.
28.08.2014 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444