Dům ve větvích

Zní to možná paradoxně, ale tento dům ve větvích se klidně obejde i bez stromu. Je totiž určen do dětského pokoje. Díky své konstrukci přitom zabírá jen zanedbatelnou část podlahové plochy. Vnitřní rozměry (výška 90 cm a plocha téměř 1 m2) zaručují dostatečný prostor pro dětské hry i malá dobrodružství.

 

Váháte, zda se pustit do realizace tohoto projektu? Jen považte - dětem nebo vnoučatům by dům ve větvích udělal obrovskou radost. Přitom zabírá jen zanedbatelnou část podlahové plochy, dá se postavit i za nejhoršího počasí, podle okolností může fungovat jako pirátská loď, zámek pro princezny nebo třeba vesmírné plavidlo. Pokud jsme vás přesvědčili, počítejte s časovou náročností zhruba tři až čtyři dny, což na objekt tohoto formátu skutečně není mnoho. Pokud ne, zeptejte se raději dětí - uvidíte, že vám rychle dojdou protiargumenty. Takže s chutí do práce, ať se dílo podaří! 

Jednoduché, ale bezpečné spoje
Chtěli jsme, aby náš domek působil, jako by si ho děti postavily samy. Dětem, jak známo, na nějakém tom pravém úhlu a přesném vyrovnání nesejde. Přesně tento dojem jsme chtěli navodit i my. Abychom toho dosáhli, nepostupovali jsme živelně a chaoticky, jak by se snad nabízelo, ale podle přesného plánu. Nejdříve jsme vyměřili plochy domu a přenesli je na velký papír. Na vyznačený tvar jsme pak rozložili desky, vyrovnali je do různých směrů (zdánlivě chaoticky) a vyznačili veškeré výřezy a otvory pro šrouby. Jednotlivé desky jsme si očíslovali, aby se nám při pozdější montáži nepomíchaly.

 

Zkuste to pro změnu křivě!
Kouzlo tohoto objektu spočívá v jeho zdánlivé nedokonalosti. Tím samozřejmě myslíme jen vnější obložení. Co musí být každopádně v rovině, je základní podesta, kterou jsme bezpečně připevnili ke stěně pomocí šroubů o rozměru 8x140 mm a hmoždinek.

 

 

1. Pomocí úhelníku si tužkou vyznačíme výřezy na čtyři svislé trámy. Aby byly všechny výřezy ve stejné výšce, doporučujeme použít svěradla a první dva trámy k sobě zafixovat. Po vyznačení výřezů svěradla povolíme, jeden trám odstraníme a k již označenému přidáme druhý. Značky pak jednoduše přeneseme.

2. Ruční okružní pilou s vodicím profilem provedeme zářezy do hloubky 2,6 cm. Tento krok lze zvládnout i s ruční pilou.

3. Materiál ohraničený zářezy odsekneme ostrým dlátem.

4. Úzké konstrukční hranoly by měly mít na výšku 9 cm. Protože takový rozměr nebyl k dostání, vypomohli jsme si jednoduše tím, že jsme spojili dvě latě o rozměru 2,6x4,5 cm (proto také hloubka zářezu 2,6 cm).

5. Aby šly lépe rozpoznat značky, natřeme desky základní barvou ještě před zpracováním. Délky jednotlivých desek si přeneseme z nákresu. Pak vše přiřízneme, vyvrtáme otvory pro šrouby a vyznačíme polohu výřezů pro okna.

6. Okna pak jednoduše vyřízneme.

7. Okraje oken důkladně zakulatíme (nejép vrchní frézkou) a vše přetřeme bílou barvou

8. Jakmile vrchní bílý lak (který přijde i na veškeré konstrukce) důkladně proschne, natřeme okraje žlutě.

9. Zatímco barva na obložení i konstrukci schne, můžeme se věnovat siluetám stromů. Šikovný materiál přesně k tomuto účelu představují desky Depafit (více informací v rubrice Servis na následující straně). Dají se snadno přiříznout ostrým nožem do požadovaného tvaru a připevnit na stěny oboustrannou lepicí páskou.

10. Siluety stromů, které přijdou přímo na dům, by měly být ze dřeva nebo MDF.

11. MDF i Depafit natřeme malířskou barvou.

12. Lak už mezitím zaschl, takže montáž může pokračovat. Pro šroubové spoje nejdříve vyvrtáme slepé otvory o průměru 25 mm. Trám pak provrtáme vrtákem o průměru 8 mm.

13. Šrouby (ještě v dílně) zašroubujeme na zkoušku do otvorů, aby se nám při pozdější montáži snáz šroubovalo.

14. Při montáži v dětském pokoji začínáme nejdříve s obvodovými díly.

15. Po nich přijdou na řadu seshora dosedající trámy o rozměru 9x9 cm, které připevníme tesařskými vruty s talířovou hlavou ("HI Force" od firmy Spax).

16. Nakonec vše pevně ukotvíme do zdi pomocí šroubů a hmoždinek. 



17. Přiříznutou podlahovou desku použijeme jako šablonu pro koberec. Desku vložíme, přišroubujeme a zakryjeme kobercem, který zafixujeme oboustrannou lepicí páskou

18. + 19. Počínaje od rohů připevňujeme desky pomocí šroubů v nepravidelných odstupech 5 až 8 mm.

20. Aby příčky žebříku vyšly hezky a stejnoměrně, použijeme šablonu.

Od výšky stropu odečtěte 18 až 20 cm (trám plus odstup od stropu) - výsledek je délka nohou. Samotný dům měří na výšku zhruba 100 cm. Odečtením 1m od výšky stropu tak získáte průchozí výšku (přímo pod domem).

Růžová letí ...
Děti milují pestré barvy, ale malé princezny prostě zbožňují růžovou! Aby jí nebylo moc, doporučujeme použít kombinaci světle a tmavě růžové a lila. Tyto barvy se vzájemně podporují a vytvářejí jemné kontrasty, které jsou sice sladěné, ale ne monotónní.

 

 

Na konci každého příběhu se vždy zabýváme otázkou nákladů. V našem případě jsme použili rámové hranoly následujících rozměrů:
 
1. smrk 90x90mm, délka 2,7m, cena 930,- Kč
2. smrk 26x45 mm, délka 2,7m, cena 120,- Kč
3. smrk 18x68 mm, délka 2,7m, cena 120,- Kč
4. smrk 18x93 mm, délka 2,7m, cena 150,- Kč
5. smrk 18x143 mm, délka 2,7m, cena 220,- Kč

Ceny jsou zaokrouhlené, vždy za 1 kus a mohou se dost lišit od prodejce k prodejci.

Žebřík z 21 mm silného multiplexu vyšel na necelých 800 korun. K tomu musíme připočítat ještě laky, které jsme si nechali namíchat v hobymarketu. Výběr barvy je na vás, my jsme zvolili akrylové barvy v odstínech "papaya" a "bílá" a také malířské barvy v odstínu "kapradí" pro siluety stromů.

SERVIS
CO JE ... ?
DESKA DEPAFIT, nazývaná také deska Kapa, je deska z tvrdé pěnovky z extrudovaného polystyrenu sendvičové konstrukce (karton/tvrdá pěnovka/karton). Desky Kapa se vyrábějí v různých tloušťkách. Používají se hlavně v modelářství (stavba architektonických modelů) a reklamě (takzvané aranžérské desky). Naleznete je v uměleckých potřebách a obchodech s kancelářským zbožím.

DODATEČNÉ OPRAVY
Ke každé správné stavbě patří i nějaká ta chybička. V našem případě se mistr tesař také trochu utnul, a tak jsme si všimli, že boční trám sedí na špatném místě - bohužel až ve chvíli, kdy už celá konstrukce stála. Bylo tedy potřeba povolit šroub. Ale jak, když vzdálenost od stropu byla tak malá, že nebylo možné použít ráčnový šroub (o aku šroubováku ani nemluvě!)? Správný kutil si ale vždycky poradí. Šroubovací bit jsme uchopili plochými sikovkami a řešení bylo na světě!

Převzato z časopisu Udělej si sám 5/2010

23.07.2010
  • Udělej si sám

    Časopis Udělej si sám těží ze zázemí největší evropské rodiny Do-it-yourself časopisů. Díky tomu je zdrojem aktuálních informací o nejnovějších trendech ve sféře hobby z oblastí bydlení, techniky a zahrady. Je zacílen na kutily, kteří hledají inspiraci a návody na řešení problémů a vylepšení interiéru i exteriéru.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444