Dům plně otevřený zahradě

Majitelé tohoto rodinného domu nezapřou už na první pohled svou profesi – zahradnictví. Láska k tomuto oboru podstatně určila i podobu jejich domu. Bungalov, který je díky své bezbariérovosti výhodným řešením i do budoucích let, je postaven do atypického tvaru U. Poměrně rozhlehlá obytná plocha se člení do tří bloků.

Zahrada je přímo přístupná ze všech obytných místností a vzniká tu několik teras pro venkovní posezení, relaxační část u bazénu a velké plochy okrasných porostů. Protože se rozhodli stavět svépomocí a současně hledali materiál, který bude mít čistě přírodní složení, zvolili Ytong.

I přes poměrně členitý půdorys zde šlo dosáhnout požadovaných tepelněizolačních vlastností jednovrstvým zděním bez zateplení. Materiál se pomocí snadné opracovatelnosti spotřebuje téměř všechen a nevzniká zbytečný stavební odpad. 

Také se do něj snadno instalují rozvody sítí a zařizovací prvky. Velkým plusem pro stavebníky bylo ale zejména to, že pórobeton tvoří přírodní suroviny písek, vápno a cement. Jeho alkalické složení zabraňuje vzniku plísní a z důvodu porézní struktuře vzniká zdravé vnitřní klima


Obvodové zdivo tvoří nejprodávanější tvárnice několika posledních let Ytong Lambda YQ tloušťky 450 mm, které byly vyvinuty tak, aby plnily nové tepelně technické normy roku 2020 i bez dodatečného zateplení. 

Zdění v jednom kroku šetří náklady na zateplení, podporuje vznik zdravého vnitřního klima v domě, které může nevhodná vnější izolace narušit. Nejen, že výstavba je rychlejší a není třeba další realizační firmu, ale také v budoucnu nemusí majitelé řešit výměnu zateplení, které zpravidla mívá kratší životnost. 

Ze stavebního systému Ytong zde byl použit také stropní systém Ekonom. Tento masivní prvek přispívá k teplotní stabilitě domu – díky jeho použití drží teplo v zimním období a v létě zabrání přehřívání prostoru.  Montáž je rychlá, protože probíhá bez nadbetonávky a armovacích ocelových sítí. Není také náročná na řemeslnou zručnost a používá se i o svépomocných stavebníků. 


Stropní vložky lze krátit pilou v příčném i podélném směru, příslušné nářadí půjčuje výrobce. Před betonáží lze do konstrukce žebra uložit veškerá potřebná vedení, jako jsou elektrorozvody, voda, odpady, centrální vysavač, vzduchotechnika nebo rozvody topení pro vytápění konstrukce stropu.

Další nezanedbatelnou výhodou stropu Ekonom je jeho takřka naprostá rovinnost. Výsledkem je rodinný dům, který bylo možné realizovat vlastními silami. Systém zdicích prvků je vymyšlen tak, aby si svou kvalitu materiál zachoval s takřka neomezenou životností a zajistil bezvadné fungování stavby. 
24.09.2020 | PR
  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444