Dům, který umí šetřit vaše peníze

Zná to nejspíš každý, kdo někdy budoval dům či jakékoli nové obydlí. S obavami sledujete tenčící se bankovní konto, zatímco položky na celkové účtence naskakují závratnou rychlostí a termín dokončení se ztrácí v nedohlednu. Ptáte se sami sebe: dalo se snad něco udělat jinak?

Co dokáže dobře zvolený stavební materiál
Odpověď zní. Možná ano! A to už u samých základů - přesněji řečeno u zdí. Volbou vhodného stavebního materiálu pro hrubou stavbu totiž můžete ušetřit nejen spoustu času a energie, ale v dlouhodobém horizontu i mnoho finančních prostředků sahající k sedmiciferným hodnotám, což je například cena nového vozu vyšší třídy.

Řešením jsou tvárnice z pórobetonu
Pod značkou Ytong se nachází komplexní stavební systém pro celou hrubou stavbu. Bílým pórobetonem obstaráte dům od sklepa až po střechu – patří sem tvárnice pro obvodové zdivo, příčkovky, stropní a střešní systém i schodiště. Všechny díly jsou navíc zcela kompaktní, což znamená, že do sebe zapadají jako skládačka.
Nízká spotřeba materiálu zlevňuje stavbu
Ať už stavíte svépomocí, nebo si najímáte firmu, hrubou stavbu s Ytongem vyzdíte mnohem rychleji a přesněji, než s jakýmkoli jiným materiálem. To je zapříčiněno i tím, že jsou jednotlivé díly lehké a manipulace s nimi není nikterak vysilující. Ušetřete náklady za dopravu, čas a především energii – vaší i tu elektrickou na stavbě.

Minimalizujte výdaje na stavbu domu
Tvárnice i ostatní stavební dílce si můžete libovolně a snadno upravovat. Na zaříznutí stačí obyčejná pila na dřevo. Mimořádně přesné řezání pak eliminuje odpad a snižuje celkovou spotřebu tvárnic, a tím také pořizovací cenu celé stavby. Tu umocní i minimální spotřeba malty, neboť díky takzvanému systému PDK (pero, drážka a úchopová kapsa) je nezbytné nanášení pouze tenké vrstvy malty, přesněji řečeno lepidla, a to pouze na vodorovné spáry. Celková spotřeba malty na stavbě je tak ve srovnání s tradičním zděním desetinová.
Šetřete i po ukončení výstavby
A teprve nyní se dostáváme k asi nejdůležitější vlastnosti bílého pórobetonu a tou je vlastnost tepelněizolační. Díky té ušetříte na energii doslova „majlant“. Struktura miniaturních vzduchových pórů dělá z materiálů Ytong dokonalý tepelný izolant. I bez dodatečného zateplení obvodového zdiva překračují tvárnice Ytong vysoce stanovenou normu tepelného odporu. V zimě tak stačí topit jen mírně, aby bylo uvnitř domu příjemně, a v létě naopak tvárnice izolují před vysokými teplotami. Je jedno, jestli sídlíte na Sibiři, nebo na Sahaře, Ytong jednoduše udržuje ve vašem domě optimální klima po celý rok. 
Nízké výdaje na vytápění znamenají úsporu
Ytong je proto ideální pro stavbu nízkoenergetických nebo takzvaných pasivních domů, kde majitelé spotřebují ročně až desetkrát méně energie na vytápění než v průměrném bytu v panelovém domě z 80. let. Tepelná ztráta pasivního domu je tak nízká, že nepotřebujete běžný systém vytápění. Tepelné zisky od slunce, lidí a elektrických spotřebičů pohodlně vytopí celý dům po většinu roku. 
 
Ušetřete až milion korun
A výsledek? Pokud vystavíte svůj dům ve stylu pasivního domu s použitím tvárnic Ytong Lambda+ a navíc jej zateplíte deskami Ytong Multipor, vaše roční úspora za vytápění, ve srovnání s běžnými staršími budovami, bude průměrně 27 000,- Kč. Ovšem při použití materiálu Ytong Theta+ ušetříte tu samou sumu a navíc i čas, protože v tomto případě vystačíte s jednovrstvým zděním. A jak známo, čas jsou peníze. Suma sumárum, za třicet let můžete pro další generace, nebo sami pro sebe, ušetřit až 1 000 000,- Kč. A to vůbec není částka k zahození.

A pokud snad patříte k těm několika málo šťastlivcům, pro které milion korun v podstatě nic neznamená, zvolte si pro svůj dům Ytong pro to, že je vyroben ze stoprocentně přírodních materiálů. Ušetříte alespoň životní prostředí.
03.06.2014 | PR
  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444