Dubnový Antique bude v empírovém stylu

Souprava z míšeňského porcelánu.

Souprava z míšeňského porcelánu.

Odkaz lesku a elegance napoleonského dvora a současně ohlas umění klasické antiky v sobě uchovává sloh, jehož otisky lze nalézt nejčastěji v architektuře, ale také v módě a uměleckém designu.

Je jím tzv. napoleonský klasicismus, poslední fáze klasicistního slohu lépe známá pod pojmem empír.Dokonalou symetrii, účelnost, strohost, přímé a štíhlé linie vtiskl empír rovněž mnohým užitým uměleckým předmětům, jejichž originální ukázky budou ozdobou expozic jarního veletrhu starožitností ANTIQUE. Tradiční veletrh, který je určen obdivovatelům umění – odborníkům, stejně jako laikům, se tentokrát uskuteční ve dnech 26. – 29. dubna ve výstavních prostorách pražské Novoměstské radnice. Jako hlavní téma nadcházejícího jarního pokračování zvolili pořadatelé nadčasové a všudypřítomné 19. století, jehož umělecký duch nás obklopuje dodnes.

„19. století je obdobím, jež výrazně ovlivnilo naše umělecké cítění. Stalo se nedílnou součástí vybavení mnoha interiérů, což je stále ještě patrné i v současné době. Na počátku jeho historie stál právě empír, sloh, který vznikl na společenskou objednávku císaře Napoleona Bonaparta, jenž roku 1804 usedl na francouzský trůn. Empír měl podobně dlouhou životnost jako období napoleonské vlády, tedy zhruba do roku 1815, kdy byl císař poražen u Waterloo. Jeho vliv pronikl i do Čech, i když s mírným zpožděním, stal se však o to významnějším mezníkem pro naše umělecké dějiny. Už z tohoto důvodu nesmí šarmantní a elegantní empírové předměty na jarním veletrhu chybět,“ přibližuje jeho náplň prezidentka pořádající Asociace starožitníků Simona Šustková. 

Mimo ukázky empírového slohu bude k vidění také přehlídka artefaktů pocházejících z dalších stylů určujících pro 19. století jako biedermeier, novogotika, novorenesance, romantismus, realismus i počátky secese. Obdivu se budou těšit zejména šperky, obrazy, sklo, porcelán, nábytek a mnohé další interiérové doplňky – solitéry i celé kolekce. V rámci v pořadí 29. veletrhu starožitností ANTIQUE představí své jedinečné sbírky na šedesát galeristů a sběratelů umění z celé republiky. Kromě prohlídky expozic nabízí veletrh mimořádnou příležitost ke koupi vystavených kousků za zvýhodněné ceny. Ceny, za které se podobné unikáty na veletrhu nabízejí, jsou již pevné, bez aukční přirážky. Starožitné kusy si navíc zájemci mohou odnést přímo z veletrhu.

Více informací na www.asociace.com.

26.03.2012

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444