Pikantní dršťková polévka bez jíšky

Dršťková polévka je v české kuchyni klasika, zároveň ovšem patří k jídlům, která se řadě lidem protiví a pokládají je za podřadná. Dršťky ale mají status lahůdek například i ve vyhlášené italské nebo francouzské kuchyni, kde se připravují na několik způsobů. Moje maminka sice patřila k lidem, kteří by dršťky nevzali do úst, polévku ale k naší radosti občas uvařila, a to podle receptu, který se od mnoha podobných liší hlavně tím, že se do ní nepřidává jíška.

Ingredience
1 kg vepřových drštěk
2 cibule
3 stroužky česneku
2 mrkve,
1/4 menšího celeru
1 velký kořen petržele nebo pastiňák
několik stonků čerstvé celerové natě svázané nití
vrchovatá lžíce vepřového sádla

sůl
celý pepř
nové koření
2 bobkové listy
2 lžičky sladké papriky
podle chuti pálivá paprika
1 lžička mletého zázvoru
2 lžičky kari koření
majoránka
Postup
Dršťky pořádně vypereme, promneme v soli a znova vypereme ve studené vodě. Pak je v hrnci zalijeme studenou vodou, přivedeme k varu a vaříme asi půl hodiny. Poté vodu slijeme a postup ještě jednou opakujeme. Dršťky pak zalijeme vodou ještě potřetí, tentokrát ale přidáme sůl, cibuli, česnek, celerovou nať, kuličky pepře, nové koření, bobkový list a vaříme pod pokličkou asi 1,5 hodinu. Potom k dršťkám přidáme kořenovou zeleninu a vaříme ještě přibližně hodinu, až jsou dršťky měkké. Vyjmeme dršťky a zeleninu, vývar scedíme do jiného hrnce.

Mírně prochladlé dršťky nakrájíme na jemné nudličky a uvařenou kořenovou zeleninu dobře rozmačkáme vidličkou, takže v ní zůstanou jen malé kousíčky, přidáme ji i s dršťkami do vývaru, kam přijde ještě zázvor, majoránka a na pánvi rozehřáté sádlo, do kterého rozmícháme mletou papriku a kari koření. Všechno spolu ještě pár minut povaříme a podáváme.

11.11.2022 | sm

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444