Dřevostavby na postupu

Hlavní vchod do vzorového domu v Plané

Hlavní vchod do vzorového domu v Plané

Ve srovnání se světem počet dřevostaveb realizovaných v České republice zatím stále zaostává. Statistiky z roku 2005 ukazují, že v České republice dřevostavby představují  zatím pouze asi dvě procenta z nové výstavby rodinných domů. To znamená, že je to ročně cca 400 – 500 staveb. Podle odborných odhadů se ale v dalších letech dá u i nás očekávat významný nárůst podílu dřevostaveb až na 10 až 15 % objemu bytové výstavby.

Mezinárodní koncern ELK, se sídlem v Rakousku, je díky své roční produkci cca 2 000 dřevěných montovaných rodinných domů  největším  výrobcem dřevostaveb v Evropě. Jedna z dceřinných společností - ELK a. s. - působí na českém trhu, jako výrobní závod, již od roku 1989,  kdy začala v Plané nad Lužnicí budovat moderní provoz na výrobu montovaných dřevěných domů,  vchodových  dveří a oken, které byly zatím  určeny  zejména  pro zákazníky v zahraničí.


Vzorové domy ELK také v ČR


Vzorové domy ELK, kterých je zákazníkům dnes k dispozici v Evropě celkem 180, byly zatím k vidění pouze v zahraničí, a to zejména v Rakousku a Německu. Od června letošního roku, kdy ELK oficiálně vstoupil i na český trh, je možné si vzorové domy ELK prohlédnout i u nás. První z nich stojí v Plané nad Lužnicí, další dva budou postupně zpřístupněny v Národním stavebním centru EDEN 3000 v Brně.


Vysoký stupeň prefabrikace ve výrobním závodě zaručuje krátkou dobu výstavby na staveništi při dodržení  vynikající kvality provedení stavby. To přináší stavebníkovi časovou i finanční úsporu. Dodávku  spodní stavby (sklep nebo základovou desku)  si zpravidla zajišťuje stavebník sám. Po převzetí spodní stavby následuje  montáž domu,  který je postaven a z vnějšku kompletně dokončen během dvou až tří dnů.

Typové rodinné domy ELK, kterých dnes existuje cca 200, pokrývají různou výměrou užitné plochy, skladbou a počtem místností i dispozičním a architektonickým řešením široké spektrum přání zákazníků. Variabilita dispozičních řešení společně s množstvím architektonických doplňků, jako jsou arkýře, vikýře, balkony, zastřešení vchodu, přístřešky pro auto a mnoho dalších, nabízejí jak větším, tak menším rodinám možnost harmonického a spokojeného bydlení.


Vynikající tepelně izolační vlastnosti domů ELK jsou zajištěny  dvacetipěticentimetrovou tepelnou izolací obvodových stěn s prostupem tepla U = 0,173 W/m-2.K.  Střecha je kryta značkovými taškami fy Bramac.

Typ Fortuna

Hlavní vchod do vzorového domu v Plané

Z nabídky společnosti ELK

 

Společnost ELK a. s. má aktuálně k dispozici dva nové prospekty  rodinných domů: Nová dimenze bydlení s přehledem  montovaných rodinných domů a Katalog srubových domů s nabídkou srubových domů.

Novinkou v blízkosti přístupu  k zákazníkovi je internetová nabídka House by click, umožňující zákazníkovi, aby si sám na monitoru počítače postavil dům. Nabídka jednotlivých vybraných domů v katalogu "Nová dimenze bydlení" (celkem bylo do katalogu vybráno 9 domů základní)  řady) v cenách pro základní provedení od 1 581 500 Kč (dům Fortuna) a jako dům "Na klíč" od částky 2 668 500 Kč (opět dům Fortuna). V tomto katalogu nalezne zákazník také dům s označením Evropa, který spolu s Fortunou patří na českém trhu k nejprodávanějším.

 

Vzorový dům v Plané nad Lužnicí

 

V katalogu "Nová dimenze bydlení" je zařazen dům Comfort. Právě jednu z 36 variant jeho  provedení s označením Comfort 124 Classic si můžete prohlédnout v Plané nad Lužnicí na Soukenické ulici.

Jedná se o samostatně stojící přízemní objekt, který je v celé ploše podsklepený, s přízemím, podkrovím a nízkou půdou. Dominantním architektonickým prvkem je sedlová střecha nad celou obytnou částí domu a ploché zastřešení vchodu a terasy.


Hmotové řešení a použití přírodních materiálu umožňuje, aby objekt byl začleněn do stávající i plánované zástavby na okolních pozemcích. K tomu přispívá i celkové řešení sadových a terénních úprav, jimiž je pozemek jemně domodelován.
Materiálové řešení vychází z běžné produkce firmy ELK – dřevěná rámová konstrukce vyplněná tepelnou a zvukovou izolací. Dům je zevnitř opláštěn sádrokartonovými deskami a z vnější strany jsou stěny uzavřené sádrovláknitou deskou s zatepleným fasádním systémem. Stropy jsou tvořeny dřevěnou nosnou konstrukcí s tepelnými izolacemi. Vaznicový krov je  tesařsky vázaný. Střecha je  pokryta je velkoformátovou betonovou taškou firmy  BRAMAC. Okna jsou dřevěná Eurookna systému IV 68 s termoizolačními skly  s integrovanými předokenními žaluziemi.

 

    

   Kuchyňský kout a dětský pokoj vzorového domu v Plané nad Lužnicí

 

Dispoziční řešení domu:

 
Do sklepních prostor domu je situována garáž, technická místnost, místnost pro zahradní nářadí. Do 1. NP vede vnitřní schodiště.
1. NP – hned za vstupním dveřmi je chodba a vpravo schodiště do podkroví. Dále je zde velký obývací pokoj spojený s jídelnou a kuchyní. Z kuchyně je výstupe na terasu. Tato varianta domu je se saunou s relaxačním prostorem s další možností přímého východu na vlastní terasu. Prostor tohoto podlaží je využit i pro samostatné WC.


2. NP - proti schodišti je dětský pokoj, vedle schodiště je menší koupelna se sprchovým koutem a WC. Druhou polovinu podkroví tvoří samostatný apartmán – ložnice se šatnou a vekou koupelnou. V koupelně je sprchový kout , vana, WC a dvě umyvadla.
K vytápění domu a přípravě teplé vody slouží plynový kotel se zásobníkem teplé vody. Kotel i zásobník  vody jsou umístěný v menší koupelně v podkroví.
 
Podrobnější informace naleznete na internetové adrese http://www.elk.cz/.

 

 

13.09.2006

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444