Dřevostavby na klíč

Stavební firma WOOD SYSTEM, s. r. o. se zabývá výstavbou rodinných domů - dřevostaveb na klíč. Firma mimo jiné poskytuje také doplňkové služby v oblasti prověřování vhodnosti stavebního pozemku, zpracovává architektonické návrhy, projektové dokumentace, zajišťuje financování stavby domu a vyřizuje stavební povolení. Nyní má firma kanceláře ve Žďáře nad Sázavou, v Praze a Brně.

Společnost vznikla v roce 2003 a své první zákazníky získala v roce 2004. Spolu s dostupnými informacemi o dřevostavbách se zvyšovala poptávka po tomto typu výstavby a zároveň nabídka společnosti. V současnosti firma působí po celé České republice a realizuje výstavby v různých fázích rozestavěnosti od hrubé stavby po zhotovení rodinného domu na klíč. Za osmnáct let působení firmy na trhu to bylo více než 680 rodinných domů. Drtivá většina je v současné době realizována jako nízkoenergetická, případně pasivní dřevostavba.

Samotná konstrukce domu může být zvolena jako difúzně otevřená nebo difúzně uzavřená podle toho, co je zákazníkovi bližší.
 
Difúzně uzavřená konstrukce je skladba závislá na použitých materiálech, hlavně na zvolené parozábraně, která by měla být umístěna co nejblíže k interiéru. Stavební firma využívá parotěsné fólie s termoreflexním účinkem, které mají vysoký difúzní odpor. Správná funkčnost je zajištěna v případě, kdy je vytvořena neprodyšná obálka domu bez porušených míst, bez spojů a s utěsněním veškerých detailů. Z těchto důvodů jsou využívány vysoce kvalitní lepící a těsnící materiály, které zajišťují perfektní vlastnosti po celou dobu životnosti domu. Pokud je parozábrana kvalitně provedena, fólie nepropustí vodu v žádném skupenství a do konstrukce nepronikne žádná vlhkost. Veškerá vlhkost je zadržována v obytném prostoru a konstrukce dřevostavby zůstává bez vlhkosti. Vlhkost v interiéru musí být odvedena z objektu pomocí větrání, digestoří či krbem.

Difúzně otevřená konstrukce má schopnost přes stěnu neustále transportovat molekuly v různé intenzitě, a to oběma směry. V tomto procesu stěny tzv. dýchají. V této konstrukci nejsou využívány parozábrany ani jiné fólie, velmi účinně je zabráněno úniku tepla a je umožněn průchod vodní páry. Stěny jsou nepropustné pro vodu jako kapalinu, vyrovnávají vlhkost v interiérech, zajišťují dobré zvukoizolační vlastnosti, mají dobrou požární odolnost, zvyšují přirozenou cestou kvalitu ovzduší v interiéru a jsou plně ekologické. Konstrukce v zimním období vysychají a jsou schopné regenerace při nadměrném navlhnutí. Oproti difúzně uzavřené skladbě se jedná o jednodušší konstrukci, má méně vrstev.

V současné době existují rovněž dva typy možné montáže, a to pomocí rámové konstrukce smontované přímo na staveništi nebo pomocí panelové konstrukce, která se zhotoví ve výrobní hale a na stavbě se k sobě smontují již hotové sendvičové panely.

Využití rámové nosné konstrukce je velmi rozšířené a neustále se zdokonaluje. Konstrukce je tvořena jednotlivými dřevěnými prvky, které jsou opláštěné. Stojky plní statickou funkci převážně ve svislém vertikálním směru, jsou zapuštěny v horní i dolní části do vodorovného horního a dolního pasu. Dřevěný celek tvoří stabilní rám. Opláštění konstrukce je provedeno velkoplošnými deskami na bázi dřeva, které plní statickou funkci v horizontálním směru a zamezují tak klopení stojek do stran. Dřevostavbu tvoří jednotlivé rámové a stěnové konstrukce, stropní trámy se záklopem z velkoplošných desek, dřevěné průvlaky a vaznicové či vazníkové typy krovu. Konstrukce splňuje veškeré statické požadavky a dotčené normy.

Nosná konstrukce může být zhotovena ze dvou druhů materiálů. Je možné použít masivní ostrohranné smrkové řezivo, kde je odolnost posílena impregnačními nátěry, nebo masivní konstrukční dřevo, které je na trhu označováno jako KVH profily. Na vnější opláštění jsou využívány OSB desky s velkými orientovanými třískami nebo desky sádrovláknité. Volný prostor je vyplněn tepelnou izolací, nejčastěji na bázi minerální vaty. Vnitřní strana je tvořena sádrokartonovou konstrukcí.

Výhodou rámových konstrukcí je mimořádná variabilita, která umožňuje vytvořit jakýkoliv interiér dle přání zákazníků. Výstavba tohoto typu je velmi rychlá a flexibilní, jednotlivé stavební prvky jsou lehké a snadno se přemisťují, proto není nutné využívat těžkou techniku. Veškeré tesařské práce probíhají až na místě výstavby, díky čemuž je možné ještě provádět částečné změny v započaté stavbě. Zákazník si tak může změnit například výšku osazení oken a dveří, jejich počet a orientaci, v průběhu stavby si může rozmýšlet uspořádání kuchyňských prostor, koupelen a WC.

Panelová výstavba je určena zákazníkům, kteří chtějí předat svoje požadavky a přání firmě a o nic více se nestarat, požadují rychlost a preciznost a ocení možnost stavět dům přes zimu. Jejich požadavky a přání jsou předány technikům, kteří vyhotoví přesnou výrobní dokumentaci. Na jejím základě je provedena maximální část stavebních operací v klimatizované hale a na staveništi je realizována pouze montáž a finální kompletace. Kombinací vhodně navržené konstrukce, výrobní disciplíny v hale a zkušeností při montážích na staveništi vzniká velmi kvalitní stavba. Cílem panelové výstavby dřevostavby je přesunutí co nejvíce stavebních operací do výrobní haly. Zákazník může ocenit hlavně druhotné efekty, které souvisí s preciznějším plánováním v hale, vícefázovou kontrolou, důkladnější přípravou výkresové dokumentace apod. Výhodou panelové výstavby je např. rychlejší výstavba se zachováním maximální jakosti a kvality a menší vliv klimatických jevů.

Více informací na www.woodsystem.cz.
13.12.2021 | PR
  • Dřevostavby WOOD SYSTEM

    Prioritním zájmem společnosti WOOD SYSTEM s.r.o. je kvalitní provedení montované dřevostavby, rychlost provedení a dodržení smluvního termínu. Firma specializující se na dřevostavby s téměř 20letou tradicí se zabývá výstavbou domů, které vycházejí z individuální projektové dokumentace. Realizuje je v různém stupni rozestavěnosti, ať už se jedná o hrubé stavby dřevostavby, dřevostavby k dokončení nebo dřevostavby na klíč. Kromě těchto ucelených rozsahů stavby je možné domluvit se i na individuálním rozsahu provedení dřevostavby.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444