Dřevohliníková okna a padesát odstínů šedé

Padesát jich asi nebude, ale že dřevohliníkovým oknům vládne šedá barva, je jisté.  Doby, kdy jsme nacházeli na oknech kanárkově žlutou, bazénově zelenou nebo křiklavě červenou barvu už naštěstí minuly.

Nyní je situace opačná a po výrazných barvách nastalo období, kdy architekti upřednostňují decentní bílou, černou a šedou v mnoha odstínech. Naštěstí ne všichni se tohoto trendu drží, jinak by to na místech nové výstavby vypadalo jako v černobílém filmu. Obliba šedé je vidět i u dřevěných oken, ale je škoda překrývat krásnou strukturu dřeva, proto i nadále převažuje ve dřevě použití lazury.

Dřevohliníková okna, neboli dřevěná okna zvenku chráněná hliníkovým profilem, jsou velmi populární, neboť kombinují přednosti obou materiálů. Zevnitř je příjemné teple působící dřevo, zvenku odolný kov, chránící rámy a křídla proti nepříznivým vlivům počasí a částečně i proti mechanickému poškození. Hliník je na okno připevněn pomocí klips, na které se jednoduše přicvakne. Tím, že se hliník nemontuje přímo na dřevo, dojde k přerušení tepelných mostů a zachování izolačních vlastností okna.

Dřevohliníková okna sluší každé fasádě
Okna jsou tak z hlediska povrchové úpravy prakticky bezúdržbová. Odpadá přetírání venkovních nátěrů a u dveří oceníme i větší odolnost proti poškrábání od domácích mazlíčků. Pokud dojde k většímu poškození hliníku, lze snadno poškozený profil vyměnit.

Zvenku šedý hliník, zevnitř přírodní dřevo
Dnešní moderní domy jsou velmi minimalistické, upřednostňuje se jednoduchost a funkčnost. Současný design se vyznačuje ostrými hranami a liniemi. Můžeme je najít na autech, nábytku i předmětech denní spotřeby. Ani oknům se tento styl nevyhýbá. Zatímco u dřevěných oken nejsou z technologických důvodů ostré hrany vhodné, hliník nás v tomto nijak neomezuje.

Tvarově nejsou dřevohliníková okna nijak omezena. Tak jako dřevěná okna i okna s hliníkem mají většinou pravoúhlé rohy, ale problémem nejsou ani tupé a ostré úhly, možný je i oblouk. Systémy jsou různé, buď se dává profil zvlášť na křídlo a rám, v tomto případě lépe kopíruje profilaci dřeva a z větší vzdálenosti vypadají okna jako dřevěná nebo může být  hliník přiznaný viditelně, ve variantě, kdy jsou oba profily srovnány do jedné roviny. Jinou možností jak okno zredukovat na jednu venkovní plochu je upevnění hliníku pouze na rám, ale současně je kryté i křídlo.

Hliník je dnes možné na eurookna namontovat i dodatečně. V případě většího poškození povrchové úpravy se provede konzervace původního nátěru a po montáži hliníkového profilu jsou okna opět jako nová, možná ještě hezčí. Hliník na oknech nijak nenaruší funkčnost, na hliníkové rámy lze připevnit sítě proti hmyzu či jiné doplňky.


Dřevohliníková okna nabízí mnoho možností a málo starostí. Jsou dobrou volbou i pro nejnáročnější zákazníky, kteří požadují kvalitu a zároveň se nechtějí o okna příliš starat.
18.04.2018 | PR
  • HON - okna, dveře

    Eurookna a vchodové dveře děláme už více než 93 let. S našimi okny budete přírodě nablízku. Tradici výroby nejen dřevěných oken a dveří, ale i jiných truhlářských výrobků založil v roce 1924 náš děda. Dnes vyrábíme dřevěná a dřevohliníková okna, vchodové dveře , posuvky a balkónové dveře, repliky historických oken na památkově chráněné stavby a další otvorové výplně na všechny druhy staveb, od moderních domů až po kostely.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444