Dřevo ze čtyř světadílů

Mimořádné vlastnosti tropických dřevin způsobily jejich rozšíření v interiérech na celém světě. Vydatné srážky, vysoká vzdušná vlhkost a vysoké teploty - to jsou podmínky, které způsobují, že je dřevo tropických stromů odolnější, hustší a tvrdší než dřevo stromů evropských.  K atraktivitě exotických druhů přispívá i neobvyklé zbarvení a efektní kresba.

Exotické dřeviny pocházející převážně z Afriky, Jižní Ameriky a jihovýchodní Asie se v moderním bydlení uplatňují stále častěji na podlahách a obložení stěn, vyrábějí se z nich dveře a zárubně i nábytek. Díky vysoké schopnosti odolávat vlhku stejně jako díky své výjimečné kráse se dostaly i do luxusních koupelen, ať už jako podlahy nebo jako nábytek. S přibýváním teras,  venkovních bazénů a architektonicky pojatých zahrad najdeme u nás dřeva exotických stromů také v exteriérech, kde prokazují jedinečné služby i díky své dlouhé životnosti. 


Desítky druhů exotických dřevin dodává prostřednictvím své rozsáhlé prodejní sítě na světový trh dánská společnost DLH Nordisk A/S, která obchoduje se dřevem a s výrobky ze dřeva již od roku 1908. V současné době se zabývá zprostředkováním kvalitního řeziva, kulatiny a dýhy v Evropě, Severní a Jižní Americe, v Západní Africe a Asii. Má pobočky v 25 zemích po celém světě, od roku 2003 také v ČR, kde se zaměřuje především na prodej masivních parket iFLOOR, zahradního nábytku iGARDEN, venkovních terasových desek iDECK a třívrstvých lepených eurohranolů na výrobu oken a dveří ze smrku, meranti, merawanu či borovice.

Globální působení firmy umožňuje nabídnout obrovský výběr tvrdých dřevin ze čtyř světadílů, jsou to desítky známých i méně známých druhů - např. mahagon, iroko, wawa, niangon, apa, sapelli, okoume  pocházející ze Západní Afriky, cedr, pau amarelo, marupa, cambara, jatoba a další druhy k výrobě podlah i nábytku jsou dováženy z Jižní Ameriky, řezivo i některé finální výrobky dováží DLH Nordisk z Asie. Buk, dub a jasan, které tato firma rovněž dodává jako řezivo, pocházejí z Evropy.


Dřevo je obnovitelná surovina a obecně lze říci, že pro jeho výrobu a pro výrobu materiálů na bázi dřeva je zapotřebí málo energie. Přesto jeho těžba a zpracování představují zásah do životního prostředí. Problémem vlastní ekologické zodpovědnosti se DLH Nordisk zabývá už řadu let a jejím dlouhodobým cílem je obchodovat z výrobky právě jen ze dřeva pocházejícího z lesů s udržitelným hospodařením. K tomu má přispět i splnění jednoho z krátkodobých cílů společnosti - znalost původu suroviny, s níž obchoduje. Ke splnění tohoto důležitého předpokladu se DLH Nordisk zavázal k roku 2007.

bydlinek

Bydlínek v tropech


Zahradní nábytek od firmy DLH Nordisk, který u nás můžete koupit, je vyroben z bangkirai, eukalyptu nebo teaku. Teakové dřevo patří k velmi oblíbeným a roste v Asii, Africe i Jižní Americe. Nejkvalitnější prý ale pochází z Barmy, kde získává díky minerálům a vodě, se kterými tu přijde do styku nádhernou kresbu z temných pruhů. Říčními toky pomáhají z nepřístupných barmských pralesů tyto stromy tahat sloni a teaky při tomto pomalém transportu prokazují svoji obrovskou odolnost vodě. 


04.08.2006 | sm - redakce Bydlení.cz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444