Dřevěné podlahy s podlahovým vytápěním - jde to dohromady?

Podlahové vytápění v moderních domácnostech postupně vytlačuje klasické radiátory a na přetřes tak přichází logická otázka. S jakými podlahami lze toto vytápění vlastně kombinovat? Dříve se pro podlahové vytápění používala výhradně dlažba, dnes se situace trošku mění a svou šanci dostávají také podlahy ze dřeva. Za jakých podmínek?

Ideálně dub nebo ořech
Dřevo jakožto přírodní materiál má tu vlastnost, že v případě příliš vysoké nebo příliš nízké vlhkosti mění svůj rozměr. To je u podlah nutné vzít v potaz, protože nikdo nechce mít mezi dřevěnými lamelami několikacentimetrovou prohlubeň. Dbejte proto na to, abyste i ve vytápěné místnosti udržovali relativní vlhkost někde mezi 40 - 60 %. A podlahu si pořiďte ideálně z dubu nebo ořechu - tyto dvě dřeviny nejlépe snášejí výkyvy teplot i vlhkosti a příliš se nerozpínají (nesmršťují). Z dražších dřevin pak můžeme doporučit teak, iroko nebo merbau.

Volte menší lamely
Při výběru dřevěné podlahy si dejte pozor také na velikost jednotlivých lamel. Dřevo má totiž relativně velký tepelný odpor - a pokud byste zvolili příliš tlustou podlahu z masivu, ta by zcela pohltila veškeré teplo z trubek a vy byste pak protopili majlant. Horkem nasáté dřevo by navíc mělo tendenci se smršťovat (a vytvářet tak spáry mezi lamelami). Vhodnější jsou proto třívrstvé podlahy maximální tloušťky 15 mm, které teplo do místnosti bez problémů propustí.

Pokládku svěřte profesionálům
Byť je Česko národem kutilů (a podlahové vytápění si skutečně hodně lidí instaluje svépomocí), v případě pokládky dřevěné podlahy na podlahové topení si raději zavolejte odbornou firmu. Trubky se totiž musejí nejprve zalít betonem (případně anhydritem) a nechat dokonale vyschnout. Pak je nutné provést zkoušku náběhu topení, která spočívá v postupném navyšování teploty až na její maximum a následném postupném snižování. Tím se podklad stabilizuje a vy odhalíte případné vady. Teprve nyní se dřevěná podlaha na podklad konečně nalepí (případně položí).
23.02.2015 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444