Dřevěné podlahy hrají prim. Do jakých místností je můžete pokládat?

Výběr podlahy není nikdy snadný, ať už vybavujete nové prostory nebo rekonstruujete staré. Podlaha do velké míry udává celkový vzhled a dojem z interiérů, je proto dobré jí věnovat dostatek pozornosti. Jak říká Lukáš Bucek, obchodní ředitel Parket Atelier s.r.o.: „Při výběru podlahy je nutné uvažovat o interiéru jako o celku. S podlahou úzce souvisí okolní vybavení, především je třeba myslet na to, aby vše k sobě ladilo.”

Některé dřeviny ladí dobře s většinou okolního vybavení, jiné jsou náročnější na sladění. Co se týče univerzality a kombinovatelnosti s různými barvami a vzory, nejlépe v tomto ohledu poslouží dub. Jeho neutrální verze, tedy dále nijak neupravovaná, je všestranná nejvíce. Kouřový či bělený dub může být náročnější pro sladění s dalšími prvky interiéru. Dub je navíc domácí dřevina a je odolný.
 

PODLAHA PŘÍJEMNÁ NA DOTEK

U podlahy je jednak důležité, aby dobře vypadala, ale nezapomínejte také na pocit, který z ní mají vaše nohy. Právě kombinace těchto dvou faktorů je určující pro dlouhodobou spokojenost s dřevěnou podlahou. Struktura podlahy je stejně podstatná jako její vizuál. Tvrdost podlahy oproti tomu není klíčovým aspektem pro to, jaký dojem z ní budete mít. Měkkost či tvrdost dřeva proto posuzujte podle využití. V místnostech, kde hrozí častější padání těžších či ostrých předmětů, volte tvrdší dřeviny. V interiérech, kde dřevěná podlaha nebude muset odolávat pádům či dalším neplánovaným nehodám, mohou být využity měkčí dřeviny.

 

TVRDOST PODLAHY

Žádné dřevo není po celé své ploše homogenní, hodnoty udávané v rámci Brinellovy stupnice tvrdosti jsou proto pouze vypočítány jako průměrné. Například dubu je přisuzován koeficient 3,7 stupňů, u ořechu je hodnota nižší - pohybuje se mezi 3,1–3,2. Exotické dřevo, jako je jatoba či merbau, mohou dosahovat hodnot až kolem 7. Oproti tomu třešeň má tvrdost nižší než dub.

 

JAK ZESVĚTLIT INTERIÉR?

„V současné době je tendence vybírat hodně prosvětlené, prosklené domy. K takovým pak ideálně vybírejte světlé podlahy, které vzdušnost prostoru podtrhnou. Častou volbou našich klientů jsou prkna dubová, a to v přírodním provedení,” sděluje dále Lukáš Bucek z Parket Atelier s.r.o.
 
Zároveň je třeba hledět při výběru na dlouhodobý přínos v podobě výdrže i kvality. Dřevěné podlahy jsou investice, která se vyplatí a bude vás těšit dlouho. Není dobré podléhat aktuálním či lokálním trendům, ale zaměřit se spíše na osobní vkus a také na vlastnosti vašich interiérů. Každý interiér je specifický a vyžaduje originální řešení. Obecně platí, že lidé mají tendenci tíhnout k určitým preferencím, někdo má raději prosvětlené interiéry se světlými podlahami, někdo více ocení útulnější prostory s tmavými podlahami.
 
 
Důležitá je také orientace prostorů na světovou stranu. I podle toho, kolik slunce do interiérů půjde, záleží, jak prosvětlený váš domov bude. Podlahu je tomu nutné přizpůsobit. Tmavé dřeviny, jako je merbau či jatoba, mohou místnosti světlo ještě ubrat. Pokud se tedy rozhodujete pro takové dřeviny, volte je do prosvětlených prostorů orientovaných na jih.
 
Dbejte rovněž při pokládce na směr, kterým lamely pokládáte. Většinou se pokládají směrem ke zdroji světla. Jestliže vybíráte podlahu do úzkých interiérů, je také možné položit ji napříč, čímž dosáhnete optického zvětšení a rozšíření.


DO KTERÝCH MÍSTNOSTÍ DŘEVO POKLÁDAT?

Dřevěné podlahy se hodí téměř do všech místností vašeho domova. Vhodné využití naleznou v obývacím pokoji, ložnici či šatně, ale při správném výběru je lze položit i do kuchyní. U nich je ale třeba zvážit riziko spojené s manipulací s vodou a těžkými či ostrými předměty. Ať chceme či ne, riziko vytečení vody z rozbité myčky či ledničky není nic neobvyklého. Z toho hlediska je nutné zvážit, zda se opravdu vyplatí zvolit jako podlahu do kuchyně dřevo, případně zda ho nezkombinovat s jinými povrchy. S takovými, které jsou odolnější vůči vodě a navlhnutí. Pokud totiž na dřevěné podlaze několik hodin stojí voda, je vcelku jedno kolik vrstev podlaha má - dřevo se tak či onak zničí. Pro případ pádu předmětů volte tvrdší dřeviny, na kterých se nebudou vytvářet tak snadno oděrky a šrámy.
 

 

NEOMEZUJTE SE NA PODLAHU

V dnešní době není nutné se omezovat při pokládce dřevěné podlahy pouze na zem. Pokročilejší technologie a moderní způsob výroby umožňují pokládku provádět i na strop či jako obklady na stěnu. Dřevo tak může posloužit jako atypický prvek interiéru, který zaujme na první pohled.
30.11.2020 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444