Dřevěná podlaha: Co vše si před pořízením rozmyslet?

Při pořizování dřevěné podlahy musíme jednat s klidem a s rozmyslem. Jedná se totiž o investici nejen finanční, ale také časovou. Je nutné vybrat tak, aby se nám líbila a neomrzela nás, ale také, aby nám nebylo zatěžko se o ni starat. Co vše je nutné rozmyslet?

Dřevo, nebo raději laminát? 

Dřevo je krásné, vytváří úchvatnou náladu a přírodní atmosféru, je to materiál, který dýchá a tím vytváří moc příjemné podmínky pro žití a navíc má v kombinaci tvrdého dřeva s tvrdým lakem překvapující výdrž. Vcelku má ale dřevo raději pantofle než boty. Pokud budete chodit po podlaze hlavně v botách, použijte třeba laminát, vinyl nebo PVC krytiny. Dobře si také rozmyslete, jaký bude kompletní ráz vašeho interiéru a který materiál ho nejlépe dokreslí. 

Pozor na odstíny 

Barva podlahy má zázračnou moc roztáhnout, nebo naopak zmenšit prostor. Do malých místností proto volte světlé podlahy, které prostor opticky zvětšují a prosvětlují. Na druhou stranu, výrazně tmavé podlahy dodávají interiéru luxusní nádech, a pokud máte k dispozici dostatek prostoru, zvolte tmavou eleganci. Zlatou střední cestou je středně tmavá podlaha, na které není tolik vidět špína, a tím vypadá dlouho čistá.

Pokud se rozhodnete pro dřevěnou podlahu, berte také ohled na výběr konkrétního dřeva, aby bylo dostatečně tvrdé pro typ námahy, který ho čeká. Do kuchyní a obýváků, kde budete podlahu nejvíce zatěžovat, volte spíše tvrdší dřeva, jako habr, akát či dub, nebo středně tvrdá, jako je například javor či ořech. Naopak ložnice, pokoje pro hosty a všechny méně využívané pokoje mohou mít podlahu měkčí. 

 

Dohlížejte na posazení 

Vrzání a praskání je jeden z problémů, který mnoho lidí od pořízení podlahy odrazuje. Dá se mu ale přitom bez problému zamezit. Základem je správně položit podlahu na úplně rovný povrch, tak aby nevznikla žádná mezera – právě ta pak totiž tvoří nepříjemný hluk, ale také zásadně snižuje životnosti podlahy. Obecně je však kročejový hluk u dřevěných podlah nižší než například u laminátových a pokud podlahu správně namontujete a vhodně ji udržujete, máte zaručenou komfortní chůzi. 

Pozor na přílišné máčení 

Při úklidu si dejte pozor, abyste podlahu příliš nemáčeli. Ideálně ji pouze vytírejte lehce navlhčeným hadrem, ale v žádném případě ne mokrým, dřevo by se mohlo zkroutit! Udržujte doma také potřebnou vlhkost, přílišné sucho totiž rovněž materiálu neprospívá, stejně tak jako nevhodná teplota. Ideální je relativní vlhkost vzduchu mezi 40 až 60 % a teplotu od 18 do 25°C – své podlaze tak zaručíte dlouhou životnost! 

Renovace podlahy 

Dřevěné podlahy po čase zestárnou, zašpiní se nebo poškrábou. Zvlášť pokud máte čtyřnohé mazlíčky, kteří se po povrchu prohánějí. Čas od času je proto potřeba podlahu zrenovovat, přebrousit a znovu nalakovat, aby vypadala zase jako nová a přinášela vám jen potěšení. Před lakováním vždy přemýšlejte, jaký stupeň lesku a odstín laku chcete – pokud máte například chuť na změnu, můžete podlahu nabarvit nebo namořit.

Podlahu můžete také naolejovat, čímž neztratíte přímý kontakt se dřevem, nebo navoskovat. Záleží jen na vás, která technika je pro vás příjemnější, například olejování vyžaduje pravidelnou údržbu velmi často, ideálně minimálně 1x do roka. 

Dřevěná podlaha: ano, či ne? 

Dřevěná podlaha dodá interiéru nádech pohody, útulnosti a zároveň elegance. Krásně se po ní chodí i bosou nohou, je nejen příjemná, ale na rozdíl od dlaždic z ní nezebou nohy. I na podlahovém topení funguje velmi dobře, jen je třeba zvolit dřevinu, která je pro topení vhodná. To se pak po takové podlaze chodí celý rok tak skvěle, jako po žádné jiné. Může vydržet po desetiletí, když se o ni hezky staráte. A právě na to byste před pořízením podlahy měli v první řadě myslet. 
21.06.2017 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444