Dřevěná okna: Proč jsou lepší než dřív?

Dřevěná okna se používají odjakživa. Jejich technické parametry se ale v posledních letech značně posunuly vpřed. Výběrem oken ze dřeva tak můžete spojit tradiční a příjemný vzhled domu s moderní funkčností. V čem jsou dřevěná okna výjimečná?

Přírodní materiál je záruka

To, že jsou dřevěná okna stále oblíbenou volbou i po staletích, není náhoda. Moderní dřevěná okna, někdy nazývaná také eurookna, disponují kvalitními tepelně-izolačními vlastnostmi. Navíc okna jsou z přírodního materiálu a při výrobě nedochází k příliš velkému zatížení životního prostředí. I vnější povrchová úprava se v dnešní době již provádí vodou ředitelnými barvami. A toto vše jsou pro spoustu z nás významné faktory, které hrají svoji roli při výběru nových oken.

Neobyčejná životnost a variabilita

Dřevo je jako materiál velmi stabilní a trvanlivé. I stromy v přírodě rostou desítky až stovky let. Dřevěná okna mají opravdu dlouhou životnost. Fungující dřevěná okna najdeme i ve stavbách starých více než sto let, ačkoli dnes se jejich funkčnost a tepelná izolace oken výrazně zvýšila. Mezi nabídkou oken z ostatních materiálů vynikají svou variabilitou. Dřevo jako materiál k výrobě oken umožňuje více tvarových či specifických možností, než je tomu například u plastových oken. U dřevěných oken lze jednodušeji a přirozeněji vyrobit zdobné prvky, lze také vyrobit okna nečekaných velikostí. Dá se tedy říci, že zákazník může mít svá přání smělejší, a to vše i s vědomím, že nová okna budou vyhovovat nejen funkčně a esteticky, ale i požadavkům norem. Dřevěná okna mají i tu výhodu, že pokud dojde k jejich poškození (např. mechanickému), lze ve většině případů poškození opravit.

V čem se dnes liší?

Nynější kvalitě a příjemnému vzhledu oken ze dřeva předcházelo doslova několik generací změn a vývoje. Od používání masivních profilů, přes využívání různých typů dřevin, různé konstrukce oken až po různé etapy ve vývoji povrchových úprav. Dnes se dřevěná okna vyrábějí z tzv. lepených vícevrstvých profilů, které zajištují oknům stabilitu i tuhost. Okna mají celoobvodové kování, které umožňuje otvírání a sklápění křídel. Navíc jsou obvykle osazena mikroventilací, tzn. částí kování, zásluhou které docílíte minimální spáry mezi rámem a křídlem, a dochází tak k minimálnímu větrání. Dnes se okna osazují moderním izolačními dvojskly či trojskly jejichž meziskelní prostor je kvůli zvýšení izolačních vlastností vyplněný argonem. Povrchovou úpravu tvoří vodou ředitelné barvy s danou škálou lazur, a také s nepřebernou škálou barev dle stupnice RAL.



Dřevěná okna si můžete vybrat u mnoha výrobců. Jedním z nich je i firma PKS okna, která dřevěná okna vyrábí ze smrkového anebo dubového dřeva. Zajímavou volbou jsou i jejich výrobky z exotického dřeva meranti, což je další typ dřeviny, ze kterých okna vyrábějí. Samozřejmostí je použití moderního těsnění i celoobvodového kování nebo použití izolačních dvojskel či trojskel. Okna vám vyrobí přímo na míru podle vašich požadavků a přání.
29.03.2018

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • PVC OKNA s.r.o.

    Firma PVC OKNA s.r.o. vyrábí plastová okna a plastové dveře již od roku 2002. Pro naše výrobky jsme zvolili špičkový německý profilový systém KÖMMERLING a rovněž německé kování SIEGENIA-AUBI. Jakožto celosvětově první významný producent používá značka KÖMMERLING k výrobě profilů výhradně bezolovnaté PVC se "zelenými" stabilizátory na bázi vápníku/zinku (zn. Greenline )

  • Yale

    Firma Yale vyrábí klíče, zámky a bezpečnostní systémy a dodává je milionům lidí do více než 125 zemí celého světa. Jako jedna z nejstarších mezinárodních značek patří Yale mezi nejznámější a nejrespektovanější jména mezi výrobci zámků. V její historii najdete zásadní novace pro celý průmysl. Představuje kvalitu, design, spolehlivost, důvěru a co je nejdůležitější – bezpečnost. Cílem společnosti Yale je dát zákazníkům pocit bezpečí, aby si mohli plně užívat života bez starostí a mít volnost výběru.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • HON - okna, dveře

    Eurookna a vchodové dveře děláme už více než 93 let. S našimi okny budete přírodě nablízku. Tradici výroby nejen dřevěných oken a dveří, ale i jiných truhlářských výrobků založil v roce 1924 náš děda. Dnes vyrábíme dřevěná a dřevohliníková okna, vchodové dveře , posuvky a balkónové dveře, repliky historických oken na památkově chráněné stavby a další otvorové výplně na všechny druhy staveb, od moderních domů až po kostely.

  • Stavona, spol. s r.o.

    Stavona, společnost s ručením omezeným, vznikla roku 1991. Od počátku působí v oboru výroby oken, dveří, výloh, zimních zahrad, posuvných stěn a rolet, včetně příslušenství (parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie apod.).


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444