Dřevěná OKNA SLAVOHEAT pro nízkoenergetické a pasivní domy

Se stále větším zájmem stavebníků se setkávají nízko-energetické a pasivní domy, důvodem je jednak zvyšování cen energií, tedy snaha ušetřit budoucí výdaje za zbytečně spotřebované energie, ale také větší ekologické uvědomění a zájem nezatěžovat nadměrně životní prostředí. Takový dům charakterizuje velmi dobrá tepelná izolace, řízené větrání a okna s výbornými tepelně-izolačními vlastnostmi.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Novela ČSN 73 0540 o požadavcích na tepelnou ochranu budov, stanoví především dva hlavní parametry. Výrazně snižuje přípustnou hodnotu součinitele prostupu tepla celého okna na Uw=1,7Wm2K a doporučenou hodnotu na Uw=1,2 W/m2K a definuje hranici nejnižší přípustné teploty na vnitřním povrchu konstrukce (při nižší teplotě by kondenzovala na povrchu vlhkost). Teplota na vnitřním povrchu okna nesmí klesnout pod 10,2°C (9,2°C pokud je otopné těleso přímo pod oknem) a to za podmínek vnitřní teploty 21°C, venkovní –15°C a relativní vlhkosti 50%.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

 

Donedávna nejrozšířenější eurookna IV68 s izolačními dvojskly již nevyhoví pro současné požadavky na tepelnou izolaci, pro nízkoenergetické a pasivní domy proto byla ve firmě SLAVONA, s.r.o. vyvinuta okna v zesíleném profilu s izolačními trojskly.
Zesílený rám okna dosahuje nižší hodnoty součinitele prostupu tepla Uf (frame), umožňuje zasklení izolačními trojskly, výhradně s teplými rámečky z plastu nebo nerezu. Hodnota součinitele prostupu tepla celého okna Uw se pohybuje kolem 0,8 W/m2K (závisí na dřevině rámu okna, hodnotě Ug skla, konkrétnímu členění okna).
Taková okna snižují nežádoucí šíření tepla, minimalizují tepelné ztráty v zimním období a tepelné zisky v letním období, tím se snižují budoucí náklady na provoz budovy. Navíc zamezují možné kondenzaci vodní páry obsažené ve vzduchu.


K dosažení co nejlepší tepelné izolace a eliminace tepelných mostů mezi rámem okna a zdivem je vhodné překrýt část okenního rámu zateplovacím systémem (doporučujeme alespoň zateplení venkovních špalet).
Při montáži oken se dnes již nespokojíme jen s ukotvením a zapěněním polyuretanovou pěnou, ale ještě dokonale utěsníme připojovací spáru. Na venkovní straně spáry jsou používány materiály zabraňující zatečení do prostoru spáry, ale současně umožňují její odvětrání. Polyuretanová pěna uvnitř je takto chráněna a může dlouhá léta sloužit jako výborná tepelná a protihluková zábrana. Na vnitřní straně jsou používány těsnící parotěsné fólie zabraňující průniku vlhkosti z interiéru do PU pěny ve spáře.

Aby se skla nerosila


Nežádoucí rosení oken je zaviněno vysokou relativní vlhkostí v interiéru a příliš nízkou teplotou částí okna, zejména v okrajích skla.
Ke kondenzaci dochází na nejchladnějších místech, proto se u oken sleduje jejich vnitřní povrchová teplota, snahou je dosáhnout její co nejvyšší hodnoty. Proto se u kvalitních oken stalo samozřejmostí použití teplých distančních rámečků izolačních skel „Warm Edge“. Hliník nahradil plast a nerez, tyto materiály mají mnohem nižší tepelnou vodivost, proto je okraj izolačních skel při jejich použití teplejší. Dalšího zvýšení vnitřní povrchové teploty, která je nejkritičtější v okraji skla, dosahujeme rozšířenou dřevěnou zasklívací lištou na 23mm. Dřevo je výborný izolační materiál, jeho kontakt se sklem ve větší ploše zamezí šíření chladu z venkovní strany.

 

SLAVOHEAT - okna pro nízkoenergetické a pasivní domy

 

Okna s vysokou tepelnou izolací, která jsou vhodná nejen pro klasickou výstavbu, ale i pro nizkoenergetické a pasivní domy, nabízí Slavona na našem trhu pod názvem SLAVOHEAT. Výčet jejich základních vlastností, které je předurčují pro perspektivní způsob energeticky úsporného stavění, je následující:

  • Zesílený profil s izolačními trojskly
  • Dvě těsnění – zvýšení tepelné a zvukové izolace
  • Teplý okraj skla – teplé distanční rámečky
  • Rozšířená zasklívací lišta – teplejší okraj skla
  • Bezpečnostní kování
  • Rámová okapnice v provedení THERMO
  • Vysoce elastická povrchová úprava ADLER s UV ochranou

 

Proč dřevěná okna

Použití dřevěných oken je tradicí pro velkou část staveb, zejména pro rodinné domy a objekty k bydlení.
Dřevo jako tradiční přírodní materiál je pro výrobu oken nenahraditelné, jak pro své výborné tepelně izolační vlastnosti, dlouhou životnost, ale především pro svou estetickou hodnotu.

Dřevěná eurookna se vždy vyrábí z lepených vícevrstvých hranolů, aby nemohlo dojít k jejich kroucení.
Pohledové lamely jsou bez vad a suků v provedení bez podélného napojení – fix nebo napojované – cink. Okna se vyrábí z tuzemských dřevin, smrku, borovice a dubu. Z exotických dřevin je nejznámější meranti (červené a bílé), je zajímavé svou strukturou, podobnou našim ušlechtilým dřevinám jako je dub, ale je to měkké dřevo (přibližně jako smrk). Novou exotickou dřevinou na trhu je merawan, jedná se o velmi tvrdou dřevinu, blížící se evropskému dubu, kresbou podobné meranti.

Odolná povrchová úprava

 

Obavy z toho, že povrchová úprava dřevěných oken klade na uživatele příliš vysoké nároky, jsou dnes liché. Dřevěná okna od Slavony jsou povrchově upravována vysoce elastickými akrylovými barvami a lazurami s vynikající odolností proti povětrnostním vlivům a ochranou proti UV záření. Tato povrchová úprava respektuje vlastnosti dřeva, je pružná, pohybuje se dřevem a proto nepopraská. K prodloužení životnosti je dobré okna ošetřovat udržovací sadou, jedná se o jednoduché ošetření speciálním přípravkem, který se nanáší hadříkem nebo houbičkou. Takto se zacelí případné mikrotrhliny a obnoví hedvábný lesk.


Při odborné aplikaci povrchové úpravy výrobcem a dodržení jednoduché údržby, vydrží okna pěkná dlouhou řadu let. Nedojde k loupání, barva se totiž sprašuje a i když se tím tenčí její vrstva a jednou samozřejmě bude potřeba barvu obnovit a okna natřít, nebude to žádné náročné opalování. Půjde pouze o očištění povrchu a nátěr nezávadnou vodou ředitelnou renovační barvou.

04.08.2008 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444