Dotace na tepelná čerpadla v roce 2015

Chcete přejít na ekologickou formu vytápění pomocí obnovitelných zdrojů energie? Tepelná čerpadla představují ideální řešení. Obstarají navíc i ohřev vody nebo klimatizaci. Zjistěte, jak letos pořídit nový systém vytápění levněji a v čem spočívají jeho výhody.

Plány Evropské Unie do roku 2020

Trvale udržitelné bydlení s využitím šetrných zdrojů energie podporuje i Evropská Unie. Jejím cílem je snížit spotřebu neobnovitelných energetických zdrojů do roku 2020 až o 20 %. S tím je spojena i řada dalších pozitivních dopadů pro udržení tzv. zelené planety: snížení emisí škodlivého oxidu uhličitého a tím i zpomalení globálního oteplování. Proto Evropská Unie podporuje různými projekty financování ekologických tepelných čerpadel do domácností i veřejných budov.

Zelená úsporám 2015: dočkají se i bytové domy

V rámci projektu Zelená úsporám mohou majitelé rodinných domů získat až 55% dotaci na zateplení a až 75% podporu na nové ekologické zdroje. O dotaci budou moci v nejbližší době zažádat i bytové domy. Projekt se týká jak renovací, tak i novostaveb v pasivním standardu. V první vlně podání žádostí dostanou šanci bytové domy v Praze, v druhé polovině roku pak i zbytek republiky.
Na spadnutí je také vyhlášení nové výzvy pro rodinné domy, plánované zhruba na duben 2015. Podmínky získání dotace v rámci snižování energetické náročnosti budov by se navíc měly zjednodušit.

Pozor na minimální topný faktor

Abyste splnili podmínku získání dotace Zelená úsporám, musíte si vybrat správné tepelné čerpadlo. Ne každé totiž dosahuje požadovaného minimálního topného faktoru. Pro rok 2014 byla stanovena limitní hodnota 3,1 pro tepelná čerpadla země-vzduch a 3,4 pro tepelná čerpadla pracující na principu země-voda. Nejvýhodnější je realizovat instalaci čerpadla spolu se zateplením domu: máte tak šanci dosáhnout na maximální 75% podporu.

S tepelným čerpadlem ušetříte až 50 % nákladů na elektřinu

Tepelná čerpadla si dovedou vzít až 75 % energie ze životního prostředí. Zbylých 25 % navíc můžete financovat levněji – poskytovatelé elektrických energií připravili speciální dvoutarifové sazby pro majitele tepelných čerpadel. Až 22 hodin denně tak můžete využívat nízkého tarifu za elektřinu. Má to 2 podmínky: musíte dokázat, že vlastníte tepelné čerpadlo s požadovanou výkonností a zajistit technické blokování topných elektrických spotřebičů po dobu platnosti vysokého tarifu.
Náklady na tepelné čerpadlo se tak i bez dotace vrátí do 10 let. Vzhledem k rostoucím cenám energií možná ještě rychleji. S žádostí o vyplnění o podporu Evropské Unie nebo změnou tarifu elektrické energie se můžete rovnou obrátit na firmu, která vám tepelné čerpadlo instalovala: například výhradního distributora tepelných čerpadel Samsung, společnost Czechklima.
28.04.2015 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • STIEBEL ELTRON spol. s r.o.

    STIEBEL ELTRON patří k technologickým lídrům v oblasti ohřevu vody, vytápění a technologií využívajících obnovitelných zdrojů. Široké portfolio produktů tvoří zásobníkové a průtokové ohřívače vody, akumulační kamna, přímotopné konvektory, osoušeče rukou, tepelná čerpadla, ventilační jednotky a solární zařízení.

  • AC Heating

    Tepelná čerpadla AC Heating české výroby, jsou určena pro vytápění rodinných domů, bytových domů i komerčních komplexů. Tepelná čerpadla jsou vybavena plynulým řízením výkonu (invertorem) a řízeným vstřikováním chladiva. Jsou vhodná pro radiátory, podlahové vytápění, stěnové topení, stropní chlazení. Řídicí systém xCC umožňuje v základním vybavení možnost připojit k internetu. Jedná se o zařízení v nejúspornější energetické třídě A +++.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444