Dostál versus Čapek – „souboj“ designérů

Dvě jména. Dvě generace. Dvě designové řady vypínačů, které dělí 20 let. Není to tak dlouho, co jste si spolu s námi mohli připomenout dvacáté výročí nejoblíbenější designové řady spínačů v českých domácnostech – Tango® a její 100miliontý prodaný komplet. A je to zcela nedávno, kdy byl představen nový design, již 16. v pořadí, s výstižným jménem Levit®.

Mnozí z vás vědí, že za oběma designy, jež dělí neuvěřitelných 20 let, stojí konkrétní jména. Design řady Tango® navrhl akademický sochař Jiří Dostál, za návrhem designu i jména Levit® stojí nositel ceny Czech Grand Design 2013 Jan Čapek. Překvapující je, že tito dva designéři se nikdy nesetkali. A to byla pro nás výzva! Pozvali jsme je tedy na společné focení, které proběhlo na jaře letošního roku v hostivařských filmových ateliérech, a byl to velký zážitek.

Pan Dostál, rozvážný sochař a noblesní sedmdesátník, přijel na focení včas a připraven. Honza Čapek, typický rozlítaný čtyřicátník (vypadající na 30) měl víc než půlhodinové zpoždění a dorazil místo v byznysovém oblečení ve strakatých kalhotách a mikině s kapucí. Se slovy „Sorry, musel jsem ještě odbavit děti a vyvenčit psa, manželka odjela na Kubu“ málem porazil u dveří fotografa.



Po krátkém představení začalo fotografování, při němž se oba pánové velmi rychle spřátelili. Po první části focení – dialog mezi designéry – jsme je už od sebe nemohli ani odtrhnout. Jestli si ale myslíte, že probírali design vypínačů, jste na velkém omylu. Vášnivě diskutovali o cyklistice! Kdo by řekl, že na společných fotografiích, které jste měli možnost spatřit třeba na veletrhu Amper, probírají své jednostopé miláčky?

Zkrátka a  jednoduše, setkání těchto dvou rozdílných osobností bylo velmi obohacující. Jak Honza Čapek přiznal, dříve se při zmínce o Tangu ušklíbl, že něco tak nezajímavého si do bytu snad už nikdo nekoupí…

Po setkání s panem Dostálem, kdy si na závěr focení vyměnili a navzájem podepsali své vypínače a Čapek poprosil Dostála o selfie na svůj FB, ale obrátil. „V momentě, kdy jakákoliv věc delší dobu přesluhuje, může začít vadit… Tango® přišlo na začátku devadesátých let s oblým líbivým tvarováním v době, kdy na trhu nic takového nebylo. Stalo se populární mezi elektrikáři a prodejní hvězda byla na světě.“


Co dodat?

Snad už jen zhlédnout spot designové řady Levit® prostřednictvím QR kódu.
17.08.2016 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444