Doporučený způsob čištění a údržby laminátových podlah

Následující doporučený způsob čištění a údržby platí pro bezvadně pokládané a lepené krytiny. Laminátové prvky podlahy musí být lepeny podle EN 204, tj. na silový spoj a vodovzdorně. Lze použít například lepidlo BonaBond D 700.

Při ne úplně bezvadné pokládce anebo lepení můžou jednotlivé prvky začít bobtnat v důsledku výskytu mokra, případně vlhkosti v oblasti styčných par a výsledkem jsou pak neopravitelné poškození podlahy. Objeví-li se teda poškození podlahy i přes bezvadnou pokládku a lepení, je třeba hledat příčinu škod výhradně v působení mokra nebo vlhkosti případně jakosti podkladu pod nášlapnou vrstvou, zejména jeho vlhkost, rovinnost a pevnost. Laminát není vhodný ve vstupních prostorách s nedostatečnými zónami na zachytávání nečistot, které jsou vysoce frekventované a v nichž je třeba počítat s vnášením mokra a nečistot.
Ošetřování

První ošetření lze provést zhruba 12 hodin po pokládce (tj. po vytvrzení lepidla). Aplikujeme jednu vrstvu koncentrovaného přípravku D 509 Polish pomocí Bona mopu, houby nebo měkké bavlněné textilie.

Tyto nanášecí prostředky vždy před použitím důkladně vymácháme v čisté vlažné vodě, abychom vyloučili možné riziko reakce chemikálií obsažených v těchto prostředcích (zejména nových) s polišem.


Podlaha před aplikací D 509 Polish musí být zbavena všech volných i usazených nečistot a mastnot, zejména však možných zbytků lepidla vyteklého ze spár při lepení prvků.
Pozn.: lepidlo při lepení na pero a drážku musí mírně vystoupit v celém průběhu spáry nahoru a ihned jeho přebytky setřeny lehce navlhčeným hadrem. V žádném případě nesmíme dopustit vytvrzení lepidla na povrchu podlahy. I příliš mnoho lepidla může vést k nabobtnání hran.

D 509 Polish aplikujeme v koncentrovaném stavu tím způsobem, že jím napustíme nanášecí prostředek (tj. Bona mop, houba či bavlněná textilie) a následně souvisle nanášíme na podlahu směrem od dopadu světla. Při tom se vyhýbáme přímému slunečnímu záření, průvanu v místnosti a tvorbě louží na povrchu podlahy. V žádném případě se nesmí polish dostat ve velkém množství do spár - jako každá tekutina, by i polish při možném nedokonalém lepení mohl vniknout do spár a způsobit tak nabobtnání hran jednotlivých prvků.

K dokonalému utěsnění spár proti vlhkosti lze použít vosk pro ochranu spár - BonaCare - a to ještě před aplikací poliše.

D 509 Polish necháme asi 30 min. schnout při 20°C/60% RH - relativní vlhkosti vzduchu. Během této doby nesmíme na takto upravenou podlahu vstupovat.

Návod k čištění

Při čištění je třeba dbát, aby se na podlahu nanášelo jen takové množství vlhkosti (případně tekutin), které je pro příslušnou metodu čištění nezbytně nutné. Vzniku louží je třeba se za všech okolností vyvarovat.

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Schiedel s.r.o. - komínové systémy

    Výrobce a prodejce komínů pro novou i stávající výstavbu - keramické, nerezové, vícevrstvé a kombinované. Komíny pro nízkoenergetický dům, komínové systémy pro speciální použití. Komínové vložky pro vložkování a obnovu stávajících komínů. Systém pro řízené větrání.

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)

  • HON - okna, dveře

    Eurookna a vchodové dveře děláme už více než 93 let. S našimi okny budete přírodě nablízku. Tradici výroby nejen dřevěných oken a dveří, ale i jiných truhlářských výrobků založil v roce 1924 náš děda. Dnes vyrábíme dřevěná a dřevohliníková okna, vchodové dveře , posuvky a balkónové dveře, repliky historických oken na památkově chráněné stavby a další otvorové výplně na všechny druhy staveb, od moderních domů až po kostely.

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444